HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Eylül 2023 Pazartesi - 20:25

'Suya arsenik karıştı' iddiasına belediyeden yalanlama!

İzmir'in Gaziemir ilçesinde 2010 yılında kapatılan Aslan Avcı Döküm San. ve Tic. A.Ş.'ye ait akü fabrikasına ait arazinin Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenmediği ve su kaynaklarına ağır metallerin olduğu iddialarına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yanıt geldi.

 Suya arsenik karıştı  iddiasına belediyeden yalanlama!

EGEDESONSÖZ- Gaziemir'de 2010 yılında kapatılan akü fabrikasına ait arazinin temizliğinin Büyükşehir ve ilçe belediyesinin yapmadığı ve bu sebepler bölgedeki su kaynaklarına arsenik benzeri ağır metallerin karıştığı iddiaları ile ilgili bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan haberlere ilişkin olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi.

Açıklamada radyoaktif atıkların temizliğinde bakanlığın yükümlülükleri bulunduğu belirtildi, bölgede de şebekeye verilen yer altı kaynağının bulunmadığı aktarıldı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

Yanlı ve spekülatif yayınlarıyla bilinen bir basın grubuna ait gazetede 18 Eylül 2023 tarihinde yine yanıltıcı bir habere yer verilerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun görev ve sorumluluk alanında yer alan bir konu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.

Gaziemir Emrez Mahallesi’nde bulunan atıl durumdaki akü geri kazanım fabrikası sahasındaki radyoaktivite bulaşmış cüruf atıkların temizlenmesi konusu yıllardır sorumlu merkezi yönetim birimleri tarafından görmezden gelinmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Gaziemir Belediye Başkanlığı ile birlikte konuya duyarlı çevre örgütleri ve 4,5 milyon İzmirli adına uzun süredir dikkat çektiğimiz, ilgili bakanlık ve kuruluşları göreve davet ettiğimiz bu önemli çevre sorununun farklı maksatla da olsa gündeme getirilmesinden memnuniyet duymaktayız.

Bu fırsatla bir kez daha hatırlamak isteriz ki, radyoaktif atıkların yönetiminin Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından yapılması, radyoaktif kirliliğe maruz kalmış alanların kirlilikten arındırıldıktan sonra çevresel iyileştirmesine ilişkin iş ve işlemlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği yapılarak yürütülmesi ve tüm masrafların kirleten tarafından karşılanması gerektiği ilgili yasada yer almaktadır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geçmişte yaptığı “5 milyon lira ceza kesildi, suç duyurusunda bulunuldu” şeklindeki açıklamaların yanı sıra alanın temizliği için ÇED raporu dahi verilmesine rağmen hala bir sonuca ulaşılamamış olması hafızalarda yerini korurken konunun tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanma çabası olsa olsa bir kara mizah örneğidir.

Öte yandan söz konusu gazetenin haberinde “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan incelemede bölgedeki su kaynaklarında arsenik, kurşun ve çinko olduğu ortaya çıktı” şeklinde asılsız bir ifade yer almaktadır.

Oysa bahsi geçen arazide şebekeye verilen bir yeraltı kaynağı bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili Valilik tarafından oluşturulan bir komisyonda İZSU Genel Müdürlüğü de yer almış, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) tarafından yürütülen araştırma İZSU tarafından finanse edilmiştir.

Dolayısıyla böylesine önem arz eden konulara ilişkin açıklama ve yayınların sorumluluk çerçevesinde ele alınması gerektiğini hatırlatıyor, bu vesileyle yetkili ve sorumlu kuruluşları 2012 yılından beri seyirci kaldıkları bu hayati meseleyi çözme konusunda bir kez daha göreve davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 

 
Yerleşim yerlerine yaklaştı... İzmir'de korkutan yangın!
 
Akşener: İttifak sistemini reddediyoruz
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Eylül 2023 Salı 08:34

Buranın temizliğinden Büyükşehir ne alaka? Adamın özel arazisini belediyemi temizleyecek? Kanser yayan toprağa belediye işçisinimi süreceksiniz? Oraya değil ayak basmak nefes almak bile ölüm anlamına geliyor. TAEK ilgilenmesi gerekiyor.

Yorumu oyla      4      3  
Emrezli 18 Eylül 2023 Pazartesi 22:53

Halil Arda başkanı saygıyla anıyorum, oranın temizlenmesi için 4,5 ay duran adam eylemi yapmıştı konuya dikkat çekmek için.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'in o projesine AB'den destek!
Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
Şaşal Su Fabrikası açılıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin özlediği Şaşal Su’yu İzmirlilerle ...
Üst düzey bir istifa da Karabağlar Belediyesi’nde!
Karabağlar Belediyesi’nde görev yapan ve Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ...
 
'Büyükşehir esnafla el ele olmaya devam edecek'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ahilik Haftası ...
İzmir'in Demir Lady'sine İtalya'dan madalya
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün “Demir Lady” lakaplı ...
Başkan Sandal sözünü tuttu... Yamanlar'a yeni yaşam merkezi!
Pandemi, deprem ve ekonomik krize rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ...
 
Çömlek Festivali'ne yakışan final!
Menemen Belediyesi'nin kıtaları birleştirerek düzenlediği 2. Uluslararası ...
Selçuk Belediyesi'nden öğrencilere kırtasiye desteği
Selçuk Belediyesi, öğrencilere kentteki esnaftan ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ...
İzmir Büyükşehir can dostlar için üretiyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke daha imza attı. Pako ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva