HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
12 Haziran 2010 Cumartesi - 00:00

’‘Kötü bir Tarkan filmi izledim yönetmen oldum’’

Zerda, Aliye, Binbir Gece gibi başarılı yapımlardan sonra şimdi de Aşk ve Ceza dizisinin yönetmenliğini yapan Kudret Sabancı’’yla kendi evinde Habertürk’’e verdiği röportajda ilginç açıklamalar yaptı.’

’‘Kötü bir Tarkan filmi izledim yönetmen oldum’’

Zerda, Aliye, Binbir Gece gibi başarılı yapımlardan sonra şimdi de Aşk ve Ceza dizisinin yönetmenliğini yapan Kudret Sabancı’’yla kendi evinde Habertürk’’e verdiği röportajda ilginç açıklamalar yaptı.’
 
-Yönetmen olmaya nasıl karar verdiniz?
6-7 yaşındayken bir Tarkan filmi seyretmiştim ve çok kızmıştım. Film çok kötüydü; ’“Bu film böyle olmamalı’” diye düşünmüştüm. O zaman karar verdim herhalde.
 
-Peki çizgi roman merakı kaç yaşında başladı?
Küçüklüğümde babaannem çizgi roman biriktirirdi, okuma yazması olmadığı için de resimlere bakıp bana hikayeler anlatırdı. Okumayı, yazmayı 4-5  yaşlarımda çizgi roman okuyarak öğrendim. Kara Murat ve Karaoğlan’’ı  okurdum; zaten ilk okuyabildiğim kelime karaydı. Daha sonra okumaktan  çizmeye geçtim. Bir süre sonra çizerlerin imzalarını fark edip, çizgileri, üslupları arasındaki farkları gördüm.
 
-Bunları biriktirmek nereden aklınıza geldi?
Çizgi romanlar 32 sayfalık haftalık fasiküller halinde çıkardı. Maceralar hiç bitmez, tıpkı şimdiki diziler gibi en heyecanlı yerlerinde bırakılırdı. Ben de  tabii bazen geriye dönüp bakma ihtiyacı hissederdim. Muhtemelen babaannem de bu sebepten biriktirmeye başlamıştı. Önceleri arkadaşlarımla  değiş-tokuş yapıyorduk ama daha sonra toplamaya, saklamaya başladım.
 
-Koleksiyonunuzdaki en eski tarihli çizgi roman hangisi?
Elimde, açık arttırmada aldığım 1908’’den kalma bir Karagöz dergisi var. Şu  anda sahip olduğum en eski mizah dergisi bu.
 
-Yaklaşık olarak kaç seri var?
Tarkan ve Kara Murat’’ların sayısı 1000’’in üzerinde ama tekrar maceralar da var. 200’’ün üzerinde Zagor, 300 küsur Mister No, yine 300 Tex var.  Eksiklerimi tamamladığımda, Türkiye’’de yayınlanan bütün çizgi romanlar elimde olacak. 500 kadar eksiğim kaldı.
 
-Açık arttırmaları takip ettiğinizi söylediniz. Bugüne kadar gözden çıkardığınız en yüksek meblağ neydi?
Tam fiyatı söylemeyeyim ama ciddi bir rakam ödedim. Ekonomik boyutu açısından söylemiyorum, ama benim için paha biçilmez bir koleksiyonum var. Zagor’’un orijinal serisinin tamamı kitaplığımda, bu birçok çizgi roman koleksiyoncusunun hayalini süsleyen bir şeydir. Bazı maceralar çok az  basılmıştır ya da devamı getirilmemiştir dolayısıyla bunların eksik sayılarını  bulmak çok zor. O eksikler bulunduğunda, tek sayı bütün seriye bedel  olabilir. Bunların sanatsal olarak da değeri var. Çizgi roman dokuzuncu sanat olarak kabul edildi. Batıda çok uzun süredir kabul görüyordu ama Türkiye’’de  hak ettiği konuma gelmeye daha yeni başladı.
 
-Çizgi roman okumak size ne katıyor?
Çizgi roman benim için bir varoluş biçimi, hayattan keyif alış şekli. Çizgi roman benim için bir tutku; hayatımda her şeyin kaynağı, mesleğimin bile. Çizgi roman sinemaya en yakındır. İkisinde de çerçeve, diyalog, senaryo, ışık  ve kurgu vardır. Üstelik sinemaya göre kendinizi çok daha rahat ifade edersiniz, çünkü tek başınıza çizebilirsiniz. Hayal gücünüz ve kaleminiz yeter. Sinemadaysa ekonomik şartlardan dolayı muhakkak kendinize sınırlar  koymak zorundasınızdır.
 
-Müzik tutkunuz da var...
Hepsi birbirine bağlı, birbirini tamamlıyor. Bazen piyanonun ya da baterinin  başına oturup kendi kendime bir şeyler çalıyorum. 15-16 yaşından beri  sakladığım plaklarım var. Benim için çizgi romanla plak aynı şey. İkisini de  para biriktirip alırdık, ikisi de kıymeti bilinmesi gereken şeyler.
 
-Yapmaktan  en çok keyifaldığınız şey nedir?
Off-road yapmayı ve uçurtma uçurmayı çok severim. Arabamda hep bir  uçurtma bulundururum. Bazen set aralarında bile uçurtma uçururum. Evdeyken de çizgi roman ve kitap okurum, film izlerim, enstrüman çalarım.
 
-Bir de Chucky koleksiyonunuz var...
Chucky benim süper kahramanım. Her şeyden önce eğlenceli bir tip. Saygı  duyulacak bir zekanın ürünü. Benim bu karakteri sevdiğimi bilen  arkadaşlarım da bana Chucky oyuncakları getirmeye başladı. Böylece bir koleksiyon oluştu.
 
-Koleksiyonunu yaptığınız başka neler var?
Çizgi roman başta olmak üzere pipo, plak, DVD, şapka, uçurtma, Chucky bebek koleksiyonu yapıyorum. Ayrıca evimde bir piyano bir org, iki elektronik bateri, iki gitar ve vurmalı çalgılar var.
 
-Koleksiyonlarınızı kime bırakacaksınız?
Hepsi kızıma kalacak. Aslında gönlümden geçen bir çizgi roman kütüphanesi açmak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir basınında bugün
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
Candy Rock İstanbul’’da
İngiliz müzik grubu Candy Rock birbirinden güzel parçalarıyla konser ...
İzmir Festivali başlıyor
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’’nın (İKSEV) düzenlediği 24. Uluslararası ...
 
Yeni Cleopatra belli oldu
Elizabeth Taylor'ın canlandırdığı Cleopatra, yapım firmasını iflasın ...
20 bin kişi kitap okuyacak
Bir grup genç tarafından kurulan Düşün Taşın Derneği’’nin organizasyonunda, ...
Bourne tekrar vuracak
Yapımcı Frank Marshall, Matt Damon'ı zirveye taşıyan aksiyon Bourne ...
 
Ricky Martin Che’’yi canlandıracak
LAtin pop yıldızı Ricky Martin, 2012 yılında bir Broadway prodüksiyonuyla ...
’‘Çimde konser keyfi’’ başladı
Tarihi Havagazı Fabrikası’’nda geçtiğimiz yıl başlayan ve İzmirli sanatseverlerden ...
’‘Allinoi’’de bilimsel çalışmalar başlasın’’
Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler, Allianoi Antik Kenti'nde ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva