HABERLER>ULUSAL MEDYA
20 Aralık 2010 Pazartesi - 00:00

’‘Köşelerde’’ CHP’’nin yeni yolu

Haftasonu düzenlenen 15.Olağanüstü Kurultayı sonrasında, CHP’’nin bundan sonra izleyeceği yol köşe yazarlarının başlıca konusu oldu.’

’‘Köşelerde’’ CHP’’nin yeni yolu


İSTANBUL ’– ’‘Çarşaf liste- blok liste mi?’’ tartışmaları, Deniz Gezmiş’’li Che bereli pankartlar, Kemal Kılıçdaroğlu’’nun verdiği sözler, konuşmasında söyledikleri ve söylemedikleri, blok listede üzeri çizilenler’…
CHP 15. Olağanüstü Kurultayı da geride kaldı. Yaklaşan seçimler öncesi CHP’’nin uygulayacağı stratejinin ipuçlarının yansıdığı kurultay bugün de köşe yazarlarının öncelikli konusu oldu.
 
Kurultayı umutlu bir başlangıç olarak niteleyenler olduğu gibi, değişen bir şey olmadığı ve Kılıçdaroğlu’’nun işinin çok zor olduğunu düşünen köşe yazarları da CHP’’nin yeni yolunu yorumladı.
 
CHP'NİN HEDEF KİTLESİ: YÜZDE 42
Mehmet Tezkan (Milliyet)
 
Ne evetçiler, ne de boykotçular altı ay sonra CHP’’nin yanına gelir.. Herkes kendi safında kalır..O halde.. CHP’’nin hedef kitlesi bellidir... Yüzde 42’…
 
CHP, yüzde 42’’nin yüzde kaçını alırım hesabı yapmalı.. Enerjisinin tümünü buraya vermeli.. Gerisi boşa kürek çekmek olur... Veya hayalcilik!..
 
2009 yerel seçimleriyle 2010 referandum haritasını yan yana koyun olağan dışı bir gelişme olmazsa Türkiye’’nin uzun vadeli siyasi haritası artık budur’…
 
Kısa vadede.. CHP’’ye Hakkari’’den de Bitlis’’ten de Bayburt’’tan da, Düzce’’den de tatmin edici oy çıkmaz.. Edirne’’nin bir gecede AKP’’ye dönmeyeceği gibi’… Kabul etmek gerekir ki yaşam biçimlerindeki farklılaşma siyasi haritaya damgasını vurdu’… Bu seçimde de vuracak!
 
YENİ CHP
Taha Akyol (Milliyet)
 
Eleştirilerim var ama önce olumlu bulduklarımı yazayım.Olumlu bulduğum her şeyi iki başlık altında toplayabilirim.
 
Biri, ’“Yeni CHP’” kavramının kendisidir. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçildiği mayıs ayından bugüne özgüven kazanmış... Bu defa ’“CHP’’nin yeni yönetimi’” falan gibi tevillere gitmedi. Açıkça ’“yeni CHP’” dedi. Listesinde yeni isimlere de yer verdi. CHP’’nin gerçekten dar ideolojik tabanını aşarak geniş kesimlere açılması, bunun için de Kemalizm’’den modern sosyal demokrasiye evrilmesi gerekiyor.
 
Beğendiğim ikinci husus, Kılıçdaroğlu’’nun mütevazı kişiliğidir. Kesin konuşmayım ama yarın büyük bir kudretle iktidara gelse bile ’“otoriter kişilik’” yönünde değişmeyeceğini, tevazuunun mizacından geldiğini sanıyorum. Temmenni de ediyorum.
 
Kılıçdaroğlu’’nun konuşmalarındaki büyük boşluk, ekonomik program yokluğudur. ’“Yeni CHP’” mutlaka ekonomiden, işten, üretim ve pazarlamadan, rekabetten anlayanlara ciddi bir program hazırlatmalıdır. O olmazsa hepsi laf demektir.
 
 
KURULTAYDAN SONRAKİ CHP
Altan Öymen (Radikal)
 
Bundan sonra artık, altı ay sonraki genel seçim sonuçlanıncaya kadar, kurultay delegelerinin de parti üyelerinin de görevi, genel başkana kendilerinin verdiği yetkiyle oluşan o parti meclisini desteklemektir.
 
Son söz olarak da şunu belirteyim: Bence CHP, son kurultayda belirginleşen sosyal demokrat çizgisiyle, çok olumlu bir gelişme içindedir. Bu gelişmenin, partinin yeni yetkili kurullarının göreve başlamasından sonra daha da hızlanarak devam edeceğini tahmin ediyorum. Sonucun tüm halkımız için hayırlı olmasını diliyorum.
 
BAŞLAMAYAN ATILIM
Tarhan Erdem (Radikal)
 
Kurultayda ne yapılmalıydı?
 
Kurultayda iki görev yapılmalıydı: 1. Devletimizin anayasası, özellikle insan hakları ve demokrasi, yönetim sistemi, yeni sosyal parasal düzen, Kürt sorunu tanımı ve politikaları, dinleyenlerin nelerin nasıl değişeceği hakkında soruları, başka bir soruya meydan vermeyecek biçimde açıklanmalıydı. 2. Çarşaf liste uygulanmalı ve önümüzdeki seçimlerde adayların, kontenjanla gölgelenmeyecek biçimde önseçimle belirleneceği açıkça taahhüt edilmeliydi.
 
Kılıçdaroğlu’’nun konuşmasını okuyanlar, burada yazdıklarımın çoğuna değinildiğini göreceklerdir. O söyleyiş tarzı ve içeriğiyle söylenenlerin hemen hiçbiri yapılamaz...
 
’…Neyse, yine de umudumuzu yitirmeyelim; yeni yönetimin seçim beyannamesi hazırlıklarını bekleyelim; belki heyecanla AK Parti karşısında yükselen, gerçekçi ve açık konuşan bir partiyi selamlamak olanağı buluruz.
 
AKP İLE CHP KIYASLANABİLİR Mİ?
İsmail Küçükkaya (Akşam)
 
Siyaset, 'iktidar olmak hedefiyle' yapıldığına göre CHP Kurultayı'nı bu mercekten incelemeli.
 
Çok çeşitli analizler okumuş, dinlemiş olmalısınız. Ben bugün AKP-CHP rekabetine bakıp, kıyaslama yaparak farklı bir pencere açmaya çalışacağım.
 
Referandum kampanyasında ilk kez bir muhalefet liderinin, Başbakan Erdoğan kadar çalıştığını, hatta ondan daha fazla miting düzenlediğini gördük. Çalışkanlık her zaman önemlidir, sonuç verir.
 
Ama referandumda Kılıçdaroğlu 'yalnız adam'dı. Lider, 'taşıyıcıdır' ancak onun 'ekipten destek alması' gerekir. Kurultay, Kılıçdaroğlu'na bu şansı şimdi verdi. Bundan sonrası artık onların uyum içinde gösterecekleri performansa bakar.
 
Liderin söylemini yüksek siyaset katında tartıştırmak için genel başkan yardımcılıklarındaki tercihler belirleyici olacak. Oradan il-ilçe teşkilatlarına, taşraya o mesajları taşıyacak, ev ev gidip ilişki ve iletişim kuracak inanmış bir taban...
 
Kılıçdaroğlu'nun en büyük handikabı burada. Seçime altı ay kalmış olması fark etmez; kurultay rüzgarı teşkilatı harekete geçirmek için şans olabilir.
 
Bilimsel bakış açısıyla incelenmesi, sonuçları gündelik siyasete taşıyacak formüllerin üretilmesi şart. CHP'nin yeni parti meclisinin ve bilim kurulunun ivedilikle buna eğilmesi gerekmez mi?
 
Haziran 2011 rekabeti dün itibarıyla başlamıştır.
 
KURULTAY'A DAMGASINI VURAN İKİ MESAJ
Okay Gönensin (Vatan)
 
Oylar sayıldığındaysa ortaya iki mesaj çıktı. CHP kurultay delegelerinin önemli bir kesimi iki ismin üzerini çizmişti.
 
Gürsel Tekin, yerel seçimden itibaren Kılıçdaroğlu’’nun en yakın çalışma arkadaşıydı ve Genel Başkan onun yönetimde en etkili konumlardan birinde bulunmasını, örgütten sorumlu genel başkan yardımcısı olmasını istiyordu. Bu konum ikinci adamlık sayılabilir.
 
CHP delegelerinin çizdiği ikinci isim ise, Diyarbakır Barosu’’nun eski başkanlarından Sezgin Tanrıkulu oldu. Tanrıkulu’’nun ismini çizen CHP’’liler ’“bir şey’” söylemek istiyor olmalılar.
 
Yüzlerce çiziğin bu iki ismin üzerine atılması, tepkinin ’“organize’” olduğunu gösteriyor. Yeni yönetime Baykal ve Sav’’a yakın siyasetçileri de almış olan Kılıçdaroğlu’’na ’“her istediğin olmaz’” deniliyor.
 
Tanrıkulu’’nun isminin yine ’“organize’” bir şekilde çizilmesi de, CHP’’nin bir ’“Kürt açılımı’” yapmasına açık bir direniştir.
 
KILIÇDAROĞLU YÜZME BİLİYOR MU?
Fatih Altaylı (Haber Türk)
 
Evet baştaki rüzgarı kaybetti ama hızla toparlıyor. Elbette karşısında güçlü, Türkiye'nin demokratik döneminde gördüğü en güçlü lider var. Üstelik başarısız denilemeyecek bir lider.Ama Kılıçdaroğlu buna rağmen başarılı. Bunu rakiplerinin ona gösterdiği tepkiden, tavırdan bile anlamak mümkün.
 
Ama bazıları "beğenmiyor". Bence Kılıçdaroğlu bunlara aldırmamalı.Bu tipler malumdur. Denizi yürüyerek geçene "Yüzme bilmiyormuş" derler.Ve yine bence Kılıçdaroğlu'nun bugünkü durumu, o rüzgarı yakalayıp mantık dışı hızla yükseldiği dönemden daha iyi. Çünkü şimdi kendi rüzgarını kendi yaratıyor.
 
KILIÇDAROĞLU'NUN İŞİ HÂLÂ ÇOK ZOR
Kürşat Bumin (Yeni şafak)
 
Kılıçdaroğlu'nun kurultaya kadarki işi zordu. Baykal-Sav engelini geçmesi gerekiyordu. Sonuç olarak -ben de bu yolu önermiştim- "blok"ta karar kılarak bu engeli aşmış bulunuyor.
 
Şimdi sıra geldi "ikinci engel"e. Bu engel de, tahmin ettiğiniz gibi, oranı yüzde 20'lerde seyreden CHP seçmeninden kaynaklanıyor. Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki seçimlerde hem bu seçmen topluluğunu koruyabilmesi, hem de bunun üzerine -yolunun açık olabilmesi için- hiç değilse 10 puanlık bir artış kaydedebilmesi gerekiyor. Bu iş o kadar kolay olmayacak; çünkü mevcut seçmen topluluğu partinin yeni yönetiminin seçmen tabanını genişleşmek amacıyla gerçekleştireceği -gerçekleştirmek zorunda olduğu- atılımlardan "ürkebilir" . Bence (de) Kılıçdaroğlu'nun bundan böyle başını ağrıtacak asıl sorun budur.
 
DEĞİŞİME KARŞI OMUZ OMUZA
Mustafa Karaalioğlu (Star)
 
CHP Kurultayı’’nın listeyi nasıl oyladığıyla ilgili değilim. Blok da olsa, çarşaf da olsa fark etmez. Ne çarşaf liste bir partiyi demokrat yapar, ne de blok liste tek başına demokrasiden uzaklaştırır. Kemal bey, daha önce ’“çarşaf’” deyip şimdi bu sözünde durmamış; bunun da önemi yok. Tutmadığı tek söz bu olsun...
 
Kılıçdaroğlu CHP’’nin bir değişime ihtiyacı olduğunu, kendisinin de bu değişimi gerçekleştiremezse yükseldiği hızla aşağı gideceğini fark ediyor. Nasıl yapacağını bilemiyor.
 
Evet, bir değişime ihtiyaç var ama can acıtan, meşakkatli bir değişime...
 
Kılıçdarıoğlu, ’“CHP medyası’”nın dünkü manşetlerine aldanıp, halkçı, değişimci ve yeni bir parti yarattığı rüyasına dalmasın. Yarattığı sadece kendi adamlarının CHP’’sidir, gerisi koskoca bir statüko anıtı olarak dimdik ayaktadır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Basında ’‘Çarşaf Davası’’’…
CHP’’de Genel Başkan Kılıçdaroğlu’’nun Deniz Baykal ve Önder Sav’’la yaptığı ...
Türkiye’’de yazılı basın 2036’’da bitiyor!
2040 yılında 51 ülkede yazılı basının son bulacağını ileri süren araştırma, ...
Türk basını Wikileaks’’i nasıl gördü?
Dünya siyasetinde büyük depreme neden olan WikilLeaks sitesinin yayınladığı ...
 
Belgelerin ardındaki ’‘esas’’ adam’…
Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Berkan, WikiLeaks'te yayınlanan belgeleri ...
Livaneli 14 yıllık perdeyi araladı’…
Zülfü Livaneli bugünkü köşesinde 1996 yılındaki ölüm oruçlarını kaleme ...
Özdil İzmir’’deki NATO karargahını açıkladı!
Kemalpaşa yolundaki Kavaklıdere Köyü’’nde neler oluyor? Amerikalı ...
 
Emin Çölaşan TRT'den iş istedi
Gazeteci Emin Çölaşan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’’e bir mektup yazarak ...
Ekşi: Hitler de çok yol ve fabrika ama...
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, ’‘Genç Bakış’’ programında Başbakan ...
64 tane lastik patalattı ceza almadı!
İzmir'in Konak ilçesinde 64 otomobilin lastiğini patlatan ve polis ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva