HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Kasım 2009 Pazartesi - 00:00

’‘Göç çocuklarına’’ kentlilik bilinci!

İzmir’’e göç eden ailelerin uyum sürecini hızlandırmak için ’“Kardeş Aile Projesi’” başlatan Büyükşehir, şimdi de göçle gelen ilköğretim öğrencilerinin sosyalleşmesine katkı sağlıyor.’

’‘Göç çocuklarına’’ kentlilik bilinci!


 
İZMİR - Göçle gelmiş ailelere ’“Kardeş Aile Projesi’” ile kent yaşamına uyum sağlama sürecinde destek olmayı amaçlayan ve 2 yıl içinde önemli aşamalar kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi yeni bir uygulama daha başlattı. ’“Kardeş Aile Projesi’” ekibi tarafından hazırlanan "Güven Adası’’na Yolculuk" adlı eğitim programı, ilk etapta Narlıdere İnönü İlköğretim Okulu’’nda yaşama geçirildi.
 

 
’“Güven Adası’’na Yolculuk’”
İzmir Büyükşehir Belediyesi kente göç ederek gelen ve buradaki yaşama uyum güçlüğü çeken ailelere sosyal destek sağlamak amacıyla 2007 yılının Kasım ayından itibaren Kardeş Aile Projesi’’ni başlatarak, Türkiye’’de bir ilke imza attı. Büyük kente göç eden pek çok ailenin, kentin büyüklüğü karşısında şaşkınlık yaşaması ve kente yabancılıktan kaynaklanan çeşitli sorunlarla karşılaşması gibi sorunları en aza indirmeyi hedefleyen projeye, bugüne dek yüzlerce aile katıldı. ’“Kardeş Aile Projesi ’“ sayesinde kent yaşamını bilen, kent kültürünü benimsemiş kentli aileler ile kente göç ederek gelmiş aileler arasında kardeşlik bağı oluşturulması sağlandı. Kentli aileler, göçle gelen ailelere rehberlik ederek, kentlilik bilinci kazanmalarına yardımcı oldu.
 
Geride kalan iki yılın ardından projede yeni bir sayfa açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yaşanan uyum sürecinin en büyük mağdurları olan çocukları doğrudan hedef alan bir çalışma başlattı. Kentin yoğun göç alan bölgelerinden Narlıdere İnönü Mahallesi’’ndeki İnönü İlköğretim Okulu’’nda startı verilen ’“Güven Adası’’na Yolculuk’” adlı uygulamaya, ilk etapta eğitimcilerin katkıları ile tespit edilen 30 öğrenci dahil edildi. Uzman psikologlar eşliğinde yürütülecek ve 5 hafta sürecek eğitim programı kapsamında, gelir düzeyi düşük ve kente yakın zamanda göç etmiş ailelerin çocuklarının sosyalleşmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
 

 
’“Çocuklar haklarını öğreniyorlar’”
Kardeş Aile Projesi Ofisi’’nden Psikolog Sevcan Özaras, eğitimler sırasında çocukların sosyalleşme süreçlerinde haklarını öğrenmeleri ve bir sosyal grup olarak aile kavramını incelemeleri gibi amaçlara yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, ’“Onlarla birlikte hem düşünerek, hem tartışarak, hem de öğrenerek bir yolculuğa çıkacağız. Eğer bu adaya varmaya hak kazanırsak, hep birlikte pasaportlarımızı alarak Güven Adası’’na ulaşmaya çalışacağız’” diye konuştu.
 
Yapılan bu eğlenceli çalışmada çocukların demokrasi bilinci geliştirmeleri, kitle iletişim araçları ve kullanımı konularında bilinçlendirilmelerine yönelik etkinlikleri de oyunlarla gerçekleştirdiklerini dile getiren Psikolog Özaras şöyle devam etti: ’“Eğitimlerimiz sırasında çocukların pek çok konuda aydınlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca çocuk istismarı ve ihmali konularında farkında olmaları, istismar ve ihmale karşı korunma potansiyellerinin güçlendirilmeleri ve son olarak yurttaşlık bilinciyle sağlıklı bir şekilde hayata hazırlanmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Kardeş Aile Projesi, çocuklarla yapılan bu çalışmalar ile aile içindeki sosyal yaşam ilişkilerine destek olmayı ve proje kapsamındaki ailelerin yaşam ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir.’”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir köylerine su müjdesi
Büyükşehir Belediyesi, kaynakların kuruması nedeniyle su sorunu yaşayan ...
Karadenizliler Günü İzmir’’de kutlandı
Birleşmiş Milletler tarafından 1996’’da kabul edilen ’“Karadenizliler ...
Ordu Caddesi genişliyor
Büyükşehir Belediyesi, Girne Caddesi’’ni Bener Şeker Fabrikası’’nda bağlayan ...
 
Buca’’nın yeni yüzü: Sosyal Kampüs
Büyükşehir Belediyesi’’nin Buca’’da kuracağı Sosyal Yaşam Kampüsü; huzurevi, ...
Aliağa'da otobüsler dezenfekte edildi
Aliağa ilçesinde Domuz Gribi tehlikesine karşı alınan önlemler çerçevesinde ...
Polonya’’ya para gönderileceğine’…
AK Parti Konak İlçe Başkanı Fevzi Bayram, Yapı Kullanım İzin Belgesi ...
 
İşyerlerinin envanteri çıkarılacak
Karabağlar Belediyesi, ilçede faaliyet gösteren iş yerlerinin envanterini ...
Alsancak’’a yeni otopark
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Hocazade Camii karşısındaki ...
Bilge Çınarlar Yaşam Kulübü açıldı
Karşıyaka Belediyesi’’nin örnek sosyal projelerinden ’“Bilge Çınarlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva