HABERLER>EKONOMİ
14 Ağustos 2016 Pazar - 11:53

'Faiz indirimi İzmir'de konut satışlarını ikiye katlayacak'

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Güleroğlu: Faizlerin yüzde 1 seviyesinin altına düşmesi sevindirici bir gelişme. Faiz düşüşü kararıyla birlikte üye iş yerlerimizde yoğunluk başladı. Aylık konut satış hacmi şu anda 6 bin 500'lerde, yıl sonuna kadar bunun 12 bine çıkmasını bekliyoruz" 

 Faiz indirimi İzmir de konut satışlarını ikiye katlayacak

Konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 1'in altına inmesiyle İzmir'de aylık konut satış hacminin 6 bin 500'den 12 bin seviyesine çıkması bekleniyor.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkul sektöründe uygulanan indirim kampanyalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrıları sonrası bankaların konut kredisi faizlerini düşürmeye başladığını anımsattı.

Kredi faizlerinin 2013'ten bu yana aylık yüzde 1'in üzerinde seyrettiğini ancak sektörün bu denli hızlı bir düşüşü beklemediğini ifade eden Güleroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Faizlerin yüzde 1 seviyesinin altına düşmesi sevindirici bir gelişme. Faiz düşüşü kararıyla üye iş yerlerimizde yoğunluk başladı. Ertelenen konut talebinin yanında yatırım için de gayrimenkule ilginin arttığını gözlemliyoruz. Vatandaşın bu süreci iyi değerlendirmesi ve hızlı karar vermesi gerekiyor.

Geçmişteki kredi düşüşlerin ardından konut fiyatlarının da yükseldiğini deneyimledik. Bu nedenle yatırım yapacakların elini çabuk tutması gerekiyor. Bu durumun fiyatlara bir miktar spekülatif etkisi de olacaktır. TÜİK rakamlarına göre İzmir'de aylık konut satış rakamları 6 bin 200-6 bin 500 adet seviyesinde. Faizlerin yüzde 0,9'a kadar inmesinin yıl sonuna kadar bu rakamı 12 binlere çıkarmasını bekliyoruz. Satışların ikiye katlanacağı bir ortam bekliyoruz."

Kentte şu an için yeteri kadar konut stokunun bulunduğunu ancak 2017 sonunda hizmete açılması planlanan İzmir-İstanbul otoyolunun yeni talep oluşturacağını dile getiren Güleroğlu, onaylanmış ancak bekleyen büyük inşaat projelerinin de bu aylarda hareketleneceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.

Müteahhitler Federasyonu: Fırsatçılık yapılmasın
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise inşaat sektörünün FETÖ'nün darbe girişiminden 2 gün sonra canlanmaya başladığını, Türkiye ekonomisine destek için bozdurulan yaklaşık 8 milyar dolarlık dövizin büyük bölümünün gayrimenkul sektörüne yöneldiğini ifade etti.

Projelerdeki hareketliliğin malzeme alımlarında da gözlendiğini, faiz indiriminin getirdiği avantajı kullanmak isteyen müteahhitlerin projelere hız verdiğini dile getiren Nasır, şöyle konuştu:

"Bu süreci bir 'İstiklal Mücadelesi' olarak yorumluyoruz. Bu mücadelenin ekonomik ayağında inşaat sektörünün payı büyük olacak. Bu süreçte çimento, demir gibi yapı malzemecilerinin spekülatif hareketlerde bulunmasını beklemiyoruz. Fiyatları yükseltmek için hiçbir neden yok. Dolar ve faiz düşüyor ancak sektördeki canlanmayı fırsata çevirmeyi düşünen varsa uyarıyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız." (a.a)

 
Kurtulmuş: Siyasette gözü olmayan bir TSK lazım
 
40 soruda Gülen'in zihnine yolculuk!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Ağustos 2016 Pazar 15:20

Ev fiyatları aşırı pahalı. Arsa sıkıntısı ve diğer sıkıntılar yüzünden fiyatlar aşırı arttı. Biraz büyük, lüks konutlar 800 bin, 1 milyon ortalama ile satılıyor. 800 bine daire mi olur ? 100 metrekare bir evin maliyeti 75-80 bindir. Üstüne diğer bedeller , karlar vb. etkenler eklenince daireler 300-400 binden başlayan fiyatlar ile satılıyor. Bugün geçerli olan faizler ile 100 bin lira konut kredisi alan geriye aylık 1400 -1600 gibi fiyatlar ile geri ödüyor.

Yorumu oyla      12      6  
14 Ağustos 2016 Pazar 12:24

Emekli ya da asgari ücretli bir kişinin bu fiyatlar , geri ödemeler ile ev alması mümkün değil. Bir evde ancak 2 kişi çalışırsa ya da 2 kişi emekli ise bir ev alabilir. Emekli ve asgari ücretliler içinde aylık geri ödemesi düşük olacak şekilde ev sahibi yapılması gerekiyor.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mimarlar Odası'ndan Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarına mektup
İzmir'de yıllardır mimar, mühendis, müteahhitlerin şikayet ettiği belediyelerde ...
'İnovasyon' fikirleri 85. İEF'te gerçek olacak!
85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yer alacak Mini Maker Faire İzmir’ekatılacak ...
100'den fazla kurum için özelleştirme kararı!
Meclis komisyonunda kabul edilen kanun tasarısına göre 100’den fazla kuruma ...
 
3. köprünün geçiş ücreti belli oldu
Ulaştırma Bakanı Arslan, 26 Ağustos’ta hizmete açılacak Yavuz Sultan Selim ...
41 firmanın TSE belgesi feshedildi
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 41 firmanın hizmet yeterlilik belgesi sözleşmesini feshetti.
İzmir'in emektar vapurları dalış turizmini canlandırdı
İzmir'in iki yakası arasında 40 yıl yolcu taşıdıktan sonra, su altı canlılığı ...
 
İTO başvuruyu yaptı: İzmir Lokması'na tescil talebi!
İzmir Ticaret Odası İzmir Lokması'nın tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptı.
Bakan Zeybekci'den 'yeşil pasaport' müjdesi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "17-20 bin civarındaki ihracatçımızın emrine ...
"Türk ekonomisinin sağlamlığını tüm dünya gördü"
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva