HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
1 Eylül 2024 Pazar - 09:23

'Doğrulanmış İlan' uygulaması tartışıldı… İzmir’de emlak zirvesi

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası ev sahipliğinde gerçekleşen büyük toplantıya, yurt genelinde çok sayıda oda başkanı katılım gösterdi. 15 Eylül’den itibaren uygulamada olacak Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ‘ndeki eksiklerin tespit edildiği toplantının sonuç bildirgesi, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. İzmir Emlakçılar Odası Bakanı Mesut Güleroğlu, “Amacımız eksikleri giderme konusunda bakanlığa yardımcı olmak” dedi.

 Doğrulanmış İlan  uygulaması tartışıldı… İzmir’de emlak zirvesi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül’de devreye girecek “Doğrulanmış ilan” düzenlemesiyle gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlayacak. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi üzerinden yapılacak satışlarda yönetmelik gereği emlak komisyoncularının sorumluluklarının altı çizilirken, İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konuyu Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin dört bir yanından gelen oda başkanlarıyla İzmir’de gerçekleştirilen toplantıda da gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını hatırlatan Başkan Güleroğlu, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, TOBB ve TESK’e, yönetmelikteki eksiklerin giderilmesi için 11 maddelik sonuç bildirgesini gönderdiklerini bildirdi.

ARTIK EMLAK DOLANDIRICILARI İŞ YAPAMAYACAK
15 Eylül’de devreye girecek yönetmeliğin, 1 Ocak 2025’den itibaren zorunlu olarak uygulanacağının altını çizen İzmir Emlak Komisyoncuları esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu uygulamanın emlak sektörüne, satıcılara ve alıcılara önemli avantajlar sağladığını söyledi. Güleroğlu, “Bu yönetmelikle, bu sistemle her şeyden önce emlakçılık işini kaçak, yetki belgesiz yapanların önüne geçilecek. İkincisi, emlak dolandırıcılıkları olmayacak. Üçüncüsü, gerçek fiyat üzerinden satışı hazırlayacak ve gerçek rakam üzerinden vergilendirme sağlayacak. Dördüncüsü ise fahiş fiyatlı ilan verenlerin kim tarafından veriliyorsa tespit edilip cezalandırılmasını sağlayacak. Bu uygulama kiralamada da geçerli olacak. Kısaca EİDS dediğimiz Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin altyapısı hazır ancak küçük rötuşları kaldı. İzmirli emlak komisyoncuları olarak yeni döneme hepimiz hazırız” dedi.

YETKİ BELGESİZ EMLAK İŞLETMELERİ İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK
Uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. 1 Ocak’tan itibaren yetki doğrulaması olmadan kesinlikle ilan verilemeyecek. Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. Yetki süresi asgari 3 ay olacak. EİDS uygulaması, kiralık ilanları için de zorunlu olacak.

YÖNETMELİKTEKİ EKSİKLERİ TESPİT ETTİK, İLETTİK
İzmirli emlakçıların bu uygulama konusunda bilgi sahibi ve uygulamaya hazır olduklarını hatırlatan Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’e gelen oda başkanlarıyla yaptıkları toplantıda, yönetmelikteki bazı eksikleri tartışıp o eksiklerin tamamlanması için bakanlığa bir bildiri gönderdiklerini söyledi. 15 Eylül’e kadar yönetmeliğin, bizler, bu işin uzmanları tarafından tespit ettiği eksiklerin tamamlanmasıyla dört dörtlük bir uygulamanın ortaya çıkacağına vurgu yapan Başkan Güleroğlu, toplantı ve eksikler hakkında şunları söyledi:

“Çok verimli bir toplantıydı. Eksikler ortada. Mesela yetkinin bir kişiye verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yönetmeli, birçok kişiye yetki verilebileceğini öngörüyor. Bunun sakıncaları var. Mesela bir yurttaş bana yetki verdi, başka emlakçılara da yetki verdi. Ben daireyi sattım, o zaman yetki verilen diğer emlakçılar komisyon olmak durumuna düşebilir. Burada vatandaş mağdur olur. Yetki süresinin uzatılması lazım, çünkü bir ayda, üç ayda o mülkün satılması mümkün olmayabilir. Bu yönetmelik kusursuz uygulanırsa hem vatandaş kazanacak, hem emlakçı kazanacak, hem de devlet kazanacak. Hem de fahiş fiyatlar olmayacak, vatandaşlar dolandırılmayacak, kafasına göre hareket edip bu işi yetki belgesiz yaparak vergi ödemeyenlerin yolu da kapanmış olacak.”

İŞTE ODA BAŞKANLARININ İSTEKLERİ

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’deki büyük zirvede oda başkanlarının altına imza attığı bildiride, yönetmelikte aşağıdaki değişikliklerin yapılması istendi.

1 – İlan verme yetkisi, tek bir emlak işletmesi ile sınırlandırılmalıdır.

2 – Malik tarafından emlak işletmesine ilan verme yetkisi verildiyse, malik tarafından ilen girilmesine izin verilmemeli.

3 – Yetki ve iptal sürecine ilişkin olarak, emlak işletmesinin bilgilendirilmesi ve onaylanmasının sağlanması, aynı zamanda yetki iptalinin emlak işletmesi tarafından yapılabilmesi gerekir.

4 – e-devlet menüsünde “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” ibaresi, “EİDS İlan Verme İzni” olarak değiştirilmeli.

5 – Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde bakanlığımız tarafından standart tip sözleşmenin hazırlanması doğru olacaktır.

6 – İlan verme yetkisi verilen taşınmazların takyidat (Mülkiyet hakkını kısıtlayan şerhler) ve taşınmaz ID verilerinin Türkiye Kadastro Genel Müdürlüğü entegrasyonu ile emlak işletmelerine açılması gerekir.

7 - İlanlarda TKGM entegrasyonu ile alınan ada ve parsel bilgilerinin gizliliği sağlanmalı.

8 – Sosyal medyada yayımlanan emlak ilanlarının engellenmesi, bu ilanların ayrıca üyelerimiz tarafından da şikayet edilebilmesi amacı ile arayüz imkanlarının sağlanmasını istiyoruz.

 
Bornova’da yolları yapay zeka takip edecek
 
Briç tutkunları Selçuk’ta buluştu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hülya Tükenmex 1 Eylül 2024 Pazar 20:02

Hiçbir mülk sahibi veya alıcı evini satmak veya almak için emlakçıyla çalışmak zorunda değil..kendisi satar yada alırsa hizmet bedeli ödemek zorunda değildir..Ancak bir kişi Hizmet alıyorsa karşılığını ödemek zorundadır..ofisler hiç düşünüldüğü gibi bir sandalye bir masa değil..aylık bir milyonun üzerinde gideri olan ve yüzlerce çalışanı olan ofisler..Satış dünyanın en zor işi..yüzlerce saat eğitim ve zamandan sonra başarabiliyoruz..Ayrıca satışta başarılı olan emlak işlemlerimizi kutluyorum ..

Yorumu oyla      0      0  
Can E. 1 Eylül 2024 Pazar 14:27

Emlakçı komisyonu ve Tapu harcı binde bir oranına düşürülmeli. Kiralamalardan alınan bedel düşürülmelidir. Fahiş fiyatla ballı börek emlakçılık kazançlarına da ayar getirilmelidir, sonuçta sermayesi bir masa, sandalye.. izmir de 120 binin üzerinde kayıtlı emlakçının ana sebebi bu yüksek kazançlar ve minimal sermayedir. Avrupada bu işin doğrusu yapılmış zaten, tek yapılacak iş ülkemize similasyonun sağlanmasıdır.

Yorumu oyla      1      0  
Şerafettin Zeyrek 1 Eylül 2024 Pazar 11:05

1.2.3 ve 8. maddelere bak. emlakçılar yine simsarlık peşinde. Ayıp yav. bir telefonla yüzbinleri kazanıyorsunuz hala doymuyorsunuz. hükümet komisyonu yüzde bire düşürmeli ve kira tutumunda da komisyonu yarım aylığa düşürmeli.

Yorumu oyla      2      0  
izmir'li 1 Eylül 2024 Pazar 10:59

Kaç emlakçı-galerici satılan gayrımenkul-otomobil yada kiralanan gayrımenkul için (belge verenleri tenzih ederek),aldığı komisyon-para karşılığı fatura veya fiş gibi bir belge verdi?Belki böyle bir belge verme zorunluluğu yokta,ben bilmiyorum?Öncelikle tapu harcı daha da düşürülmeli ki,insanlar eksik harç ödemek için cambazlık yapmak zorunda bırakılmasın.Gerçek değerler üzerinden yapılacak satışlarda emlakçı-mal sahibi- devlet,hepsi korunacak ve hepsi kazanacak.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mimarlar Odası 'eko-kondu'nun peşinde: Kooperatif hissedarları ortaya çıktı!
İzmir 5. İdare Mahkemesi Foça'da tarım arazilerini imara açan karara karşı ...
Fay hattı değil müteahhit… Bayraklı’da bir deprem daha!
30 Ekim 2020 depremi sonrası evlerini kaybeden ve yeniden konutlarını ...
700 bin ev sahibine ceza yazılacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptıkları hatırlatmalara istinaden ...
 
İzmirli depremzedenin yüzü güldü: Dünya Bankası ile dönüşüm başladı!
İzmirli depremzedelerin 30 Ekim 2020 depreminin ardından konut yapım süreciyle ...
Hilton'da dikkat çeken satış!
Vakıflar Bankası, İzmir’de 2020 yılında kapanan 33 katlı eski Hilton Oteli'nin ...
Turistik ilçede satış... Yeni sahibi belli oldu!
Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı Urla’daki 4 bin 770 metrekare ...
 
İzmir’de barınma krizi... 'Artık kiralara göre üniversite belirleniyor'
Yeni öğretim yılı ile ilgili yaşanması muhtemel barınma krizi hakkında ...
Urla'da önce tahsis sonra imar!
İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı mülkiyetindeki ...
e-Kira kontratıyla fahiş fiyat artışının önüne geçilecek
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva