HABERLER>POLİTİKA
14 Şubat 2012 Salı - 09:25

'CHP Atatürk'e bile kalmadı, Kılıçdaroğlu'na da kalmaz'

CHP'nin eski genel sekreteri Önder Sav, Habertürk’e konuştu. 27 Şubat'ta parti içi muhaliflerin istediği tüzük kurultayına destek veren Sav, mevcut tüzüğe Baykal döneminde de karşı çıktığını, bugünkü yöneticilerin o zaman da parti içinde yetkili makamlarda bulunduğunu ancak tüzük için seslerini çıkarmadıklarını söyledi.

 CHP Atatürk e bile kalmadı, Kılıçdaroğlu na da kalmaz

ANKARA - Kılıçdaroğlu'nu pek çok noktada eleştiren Sav, "kendi kurultayını" toplamasını hem hukuken hem de etik olarak yanlış buldu. CHP'nin mevcut yöneticilerini de eleştiren Sav, "Partinin adresini bilmeyenler, partiye oy vermeyenler bugün MYK'da ve Meclis'te" dedi. İşte Önder Sav'ın sözleri:
 
"KONUŞMADIM, ÇÜNKÜ..."
"Bu zamana kadar suskunluğumu korudum. 12 Haziran seçimlerinden önce YSK'nın belirlediği takvim doğrultusunda ben de diğer pek çok aday adayı gibi başvuruda bulundum. Aday gösterilmedim. Yine sustum. Hiçbir tepki vermedim, değerlendirme yapmadım. 12 Haziran seçimleri bana göre başarılı sonuçlanmadı. Buna rağmen yine sustum. Bütün basın yayın organlarının bu konudaki taleplerine karşı suskunluğumu korumaya devam ettim. Siyasi yaşamımda CHP'yi hemen her şeyin üzerinde tuttum. Ama 1956'dan bu yana üyesi olduğum CHP'de bu günlerde anlaşılması güç olaylar meydana gelince suskunluğumu bozmaya karar verdim. Susmanın ağırlığının konuşmaktan daha zor olduğunu düşünerek bu programı kabul ettim.
 
"CHP'YE BORÇLUYUM"
CHP manen bana çok şey verdi. 1980 öncesi iki kez milletvekili seçilmem, 1974'de çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına getirilmem, grup başkanvekillikleri yapmam, sonra CHP'nin en uzun süreli genel sekreterlik görevi... Ben hala CHP'ye kendimi borçlu sayıyorum. CHP'yi tanımadan, binasının yerini bilmeden parti yöneticisi olanlar, partiye hakaret edip başka partiye gidip dönenlerle bizim gibileri aynı kefede gösterilmeyi kabul etmem.
 
Tüzük tartışması hangi aşamalardan geçti? Bu konuda yansız bir değerlendirme yapmak istiyorum. Genel Başkan 22 Mayıs günü, Atatürk Spor Salonu'nda aynen şöyle seslendi: Daha demokratik bir yapı olacak. Tüzüğün hukuksuzluklarını belirtmişti.
 
Yargıtay'dan üst üste uyarı yazıları geldi Sayın genel Başkan da, 3 Kasım'da genel başkanlık görevini yapmadı, Parti Meclisi'ni toplamadı. Genel başkan yardımcısı ile toplantı devam etti. Tüzük değişikliği için kurultay çağrısı yapıldı. Sayın Genel Başkan, merkez yönetiminin değiştirildiğini bildirdi. Benimle beraber arkadaşlarımız saf dışı edildi.
 
"KILIÇDAROĞLU ÇARŞAF LİSTE SÖZÜNÜ TUTMADI"
Ne yazık ki Sayın Genel Başkan önüne çıkan ilk fırsatı tepti, Aralık 2010'daki kurultayda söz verdiği çarşaf listeyi bertaraf ederek blok listeyi kurultaya dayattı. Ama maalesef liste ortaya çıktıktan sonra delegelerde ve partililerde düş kırıklığı oldu. Mustafa Kemal'den bu yana hiçbir genel başkan bu kadar parti dışından gelen insana yer vermemiştir. Bu 17 kişinin 9 tanesi halen milletvekili. Hem parti meclisindeler hem de parlamentodalar. Parti dışından 17 kişiyi PM üyesi yapmak gibi bir hukuksuzluğu ortaya koymuşlardır. Parti Meclisi üyesi olup da başka partinin üyeliği devam edenler vardı.
 
"SABAHATTİN ALİ'Yİ CHP ÖLDÜRTTÜ" AÇIKLAMASI
Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu'nun 'Sabahattin Ali'yi CHP öldürttü' sözlerini bir dil sürçmesi olarak görüyorum. Ben CHP'ye gönül verenlere o ozanın sözleriyle 'Aldırma gönül aldırma' diyorum.
 
CHP'yi adaylık vesilesi ile tanıyan 40 kişi ne yazık ki bugün milletvekilidir. Acı verici bir olaydır. Ön seçim vaadinde bulunan Sayın Genel Başkan sözünü tutsaydı, bu 40 kişi, hatta genel başkan yardımcılığı yapan pek çok kişi seçilemezdi. Örgütten 206 arkadaşımız başvurdu, sadece bir il başkanı ve iki ilçe başkanı seçilebildi. Örgüt pişman edildi.
 
Ön seçim yapılan 29 ilin 11'inde liste başı olan arkadaşlar bile parlamentoya gelemedi. Az oy alınacak yerlerde ön seçime gidildi.
 
"DENİZ BAYKAL DA ÖN SEÇİM YAPMAMIŞTI AMA..."
Sayın Deniz Baykal hiç kimseye 'Seni milletvekili yapacağım' vaadinde bulunmamıştı. 'Sizin orada ön seçim yapacağım' da dememiştir. Ön seçim yapılsaydı tabii daha iyi olurdu. Ben de ön seçimle gelerek milletvekili olmuştum. Seçimlerden önce de sonra da Sayın Genel Başkan'ın tüzük değişikliği vaadi oldu. Lider sultasına son vereceğiz diyordu.
 
Parti Meclisi tüzük değişikliği için yol vermedi. Genel Başkan tüzük değişecek diyor, yol alınamıyor. Beşte bir üye imza topladı. Bu talep bekletildikten sonra Sayın Genel Başkan birdenbire 'Ben kendi kurultayımı toplayacağım' diye ortaya çıkıyor. Bu hem etik değil hem de hukuka uygun değil.
 
"NEYİ, KİMDEN KAÇIRIYORLAR?"
Çok garip bir olay daha yaşandı. 26 Şubat'ta Atatürk Spor Salonu'nda yapılacağı söylenen kurultay Arena'ya alındığı açıklandı. Eksik bir kurultay çağrısı yapılmıştır bir başka gariplik olarak. Kimse kusura bakmasın, bu, hukuku arkadan dolanmaktır.
 
1 Mart'ta yapılacak kurultay da 27 Şubat'a alındı. Kaldi ki, üyelerden böyle bir talep yok. Becerikli bir parti üst üste böyle kararlar verir mi? Nedir bu telaş? Neyi nereden kaçırıyorlar? Bunlar CHP'nin ciddiyetiyle bağdaşan şeyler değildir.
 
GENEL BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE YOK
Tüzük kurultayı isteyenlerin gündeminde genel başkan değişikliği yok. Siyasi partiler kanunu açık. Yeni bir söylem de şu oldu, 26 Şubat kurultayı için. Bir şölen havasında geçeceği söylendi. Ne şöleni? Daha iyi bir projeniz mi var, acaba temel politikalarda değişiklik mi yapıyoruz, özgürlüklerin genişletilmesi için yeni bir anayasa projesi mi sunuyoruz ki büyük bir salonda bunu şölene çevireceğiz... Delegenin kim, seyircinin kim, gazetecinin kim olduğu belli olmayan bir salonda tüzük gibi önemli bir konuda kurultay yapacaksınız. Şölen buysa, ben bu şölende yokum.
 
Baykal'ın genel başkanlığı döneminde tüzük değişikliği kurultayı için büyük bir salon önerilmiş, Sayın Baykal şamatalı bir tüzük kurultayını engellemiştir. Doğrusu da budur.
 
KILIÇDAROĞLU İLE NEDEN YOLLARI AYRILDI?
Tüzük maddelerinin uygulanıp uygulanmaması noktasında anlaşmazlık çıktı. Biz Sayın Genel Başkan'ın imzasıyla dışlanmış olduk.
 
Kılıçdaroğlu ismini ilk ben ortaya attım. Ben hariç MYK'nın diğer üyeleri Sayın Baykal'ın yeniden aday olmasını istiyorlardı. Örgüte yapılan danışmalarda o günün koşulları içinde aday olmasının zorlukları olacaktı. Öne çıkan isim Sayın Kılıçdaroğlu oldu ve onun elini havaya kaldırdık. Ben geriye bakmam, pişmanlık da duymam. O günün koşullarına göre değerlendiririm.
 
CHP 12 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE BAŞARISIZ OLDU
Sayın Baykal kaset komplosuyla uzaklaştırılmadan önce SONAR tarafından yapılan ankete göre CHP'nin oyu yüzde 28'di. 12 Haziran'da puan kaybedildi. Yüzde 26 başarı olarak görülüyor. Önceki seçime göre puan arttı deniliyor. AKP'nin ne kadar oy artırdığına bakarsanız, başarı göremezseniz.
 
Bu yönetim örgütlere çok sıkıntılı anlar yaşattı. Bugün çok inanmak istemedim. Hatay'da merkez ve ilçe yönetimleri alındı. Bu mu parti içi demokrasi? Delegenin yapısını değiştirmek istiyorlar.
 
BAYKAL YALNIZ MI BIRAKILDI?
Mevcut yönetim Sayın Baykal'a tam anlamıyla sahip çıktı mı, çıkmadı mı ona Sayın Baykal karar verecektir. Sayın Baykal benim 1957'den beri arkadaşım. Hiçbir kırgınlığımız, küskünlüğümüz yoktur. Bazı kararlarına karşı çıktığım olabilir. Ben bunu gizlice değil, parti yönetimi önünde yaptım. Ben genel sekreterlik yaptığım dönemde de mevcut tüzüğün yanlış olduğunu söylemiştim. Yanlış her zaman yanlıştır. CHP Atatürk'e bile kalmadı, Kılıçdaroğlu'na da kalmaz.
 
Sayın Kılıçdaroğlu ile en son temasımız bir yılı aşkın süre önce Meclis'teki odasında gerçekleşti, 18 Aralık kurultayı vesilesiyle.
 
Kılıçdaroğlu bugün dördüncü MYK ile çalışıyor, bu çarpık tüzük nedeniyle.
 
Sayın Kılıçdaroğlu bu tüzük değişiklikleri ile ilgili sütten çıkmış ak kaşık değil. 2002 yılında milletvekili oldu, 2003 yılında yönetici oldu. 2007 yılında grup başkanvekili oldu. Niçin Sayın Kılıçdaroğlu bu tüzük değişikliklerine o zaman katılmadığını söylemedi? Ayrıca bir kısım yöneticiler bugün 21.12.2008 kurultayında da yöneticiydiler. Niye o zaman konuşmadılar? O dönem ben karşı çıktım, susması gereken onlar, ben değilim.
 
Yargının hatta silahlı kuvvetlerin yıpratıldığı dönemde CHP'nin güçlü olması gerekiyor. Tüzük, CHP'nin anayasasıdır. Orada fedakarlık yapılmaması gerekiyor.
 
CEP TELEFONU VE DİNDARLIK MESELESİ
Hala cep telefonu kullanıyorum. O yes no meselesinde beni bunamış gibi gösterdiler. Belleğim yerinde.
 
Ben Müslümanım, atesitlere de saygı duyarım. İnançların sorgulanmasından hoşlanmam.
 
"HİÇ YARIŞMADIM"
Ben hiçbir gün Sayın Genel Başkan'la yarışmadım. Sayın Baykal'dan bu işi daha iyi yaparım duygusu olmamıştır. Sayın Kılıçdaroğlu'na da aynı saygıyı göstermişimdir. Benim herhangi bir mevki kaygım yok. İmzacıları desteklememim nedeni CHP'nin layık olduğu tüzüğe kavuşması içindir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BAYRAKLI OSMANGAZİ 15 Şubat 2012 Çarşamba 00:26

HERŞEYİ KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞMAMIZ GEREKMEZ, GÜN BİRLİK DAYANIŞMA GÜNÜDÜR,GERİSİ BOŞ LAF...

Yorumu oyla      13      6  
doğrucu davut 14 Şubat 2012 Salı 23:55

atatürk e kalmadı dediğin birlik senin tapulu malınmı hala bırakmıyorsun.. gönderildiğin kapıyı tırnaklayıp duruyorsun... yeter artık çek git ....

Yorumu oyla      13      6  
demokrasi 14 Şubat 2012 Salı 23:02

bu satırlara eleştiri ve övgüleri yazarak yapılmak istenen herhalde CHP nin iktidarını engellemek CHP nin bitmesini sağlamak olmasa gerek,o zaman partili arkadaşlarımızın yazıp çizdiklerine dikkat etmeleri gerekiyor..tabi 18 yıl sekreterlik yapan zatında ağzından çıkanı kulağı duyması gerek,M.Kemal e kalmadı derken kendisine ve BAYKAL'a da kalmadı..kalamazdıda parti içi demokrasiyi askıya alanlar bunu hep yapacaklarını sandılar,sandık koymak yerine yandaşlarını yazmayı tercih ettiler,ama şimdi

Yorumu oyla      16      8  
ALİ KEMAL 14 Şubat 2012 Salı 21:28

KENDİ KAZDIĞINIZ ÇUKURA DÜŞTÜNÜZ BEYLER KENDİ DÜŞEN AĞLAMAZ SAYIN BAYKAL 18 YIL GENEL BAŞKANLIK YAPTI SİZDE 10 YIL GENEL SEKRETERLİK YAPTINIZ ÖNDER BEY PARTİMİZİ İKTİDARA TAŞIYAMADINIZ.ŞİMDİ KALMIŞ DİYORSUNUZKİ BAYKAL GİTMEDEN ÖNCE YAPTIRDIĞIMIZ ANKETLERDE CHP 28 OY ALACAKMIŞ ALLAH AŞKINA BU SÖYLEDİĞİNİZE KARGALAR GÜLER GENEL SEKRETERLİK YAPTIĞINIZ DÖNEMDE BU OYU ALDIKMI VE 12 HAZİRANDA SİZLERE RAHMEN GENEL BAŞKAN KEMAL KILIÇDAROĞLU BAŞKANLIGINDA 26 OY ALDIK SİZLER VE SAZ ARKADAŞLARINIZ NERDE ÇALIŞTINIZ BELKİDE PARTİYE OY VERMEDİNİZ GENEL BAŞKAN BAŞARISIZ OLSUNDA GİTSİN DİYE AYIPTIR YAZIKTIR ARTIK ELİNİZİ ÇEKİN PARTİDE BIRAKINDA İKTİDAR OLALIM UNUTMADAN SÖYLİYEYİM GENEL BAŞKANIMIZ KEMAL KILIÇDAROĞLUNA TEŞEKKÜR BORÇLUSUNUZ ÇÜNKÜ ÖN SEÇİM YAPSAYDI SİZLERDE ŞAHİN MENGÜ GİBİ SANDIKTA ÇIKAMAZDINIZ KENDİ İLLERİNİZDE SİZİN SEÇTİĞİNİZ DELEGELER BİLE SİZİ SEÇMİYECEKTİ ARTIK EVİNİZE DÖNÜN TORUN BAKIN BEYLER

Yorumu oyla      17      9  
özgür 14 Şubat 2012 Salı 19:32

ATATÜRK GENÇLİĞİ rumuzlu arkadaş; "kadarda" derken "da" ayrı olmalıydı.

Yorumu oyla      16      7  
ATATÜRK GENÇLİĞİ 14 Şubat 2012 Salı 18:22

Hep söylerim, yazı yazmasını beceremeyn insanlar CHP nickini kullanmasın. Adını yazsın ne bileyim aslan kaplan desin ama partiliyim diye yazmasın. Atatürk harf devrimini yapalı 90 yıl olmuş, ayıptır gerçekten. Particilik oynayacaklarına azıcık imla azıcık özen azıcık öztürkçe lütfen. Bir çağrıda Sayın Yaldız'a; Lütfen özensiz türkçeyle yazılmış yorumları yayımlamayınız, öğrenene kadarda kargacık burgacık harflerle millete akıl falan vermeye çalışmasınlar.

Yorumu oyla      19      9  
ÖZ CHP Lİ 14 Şubat 2012 Salı 16:56

BU PARTİYE ÖNDER SAV GİBİLERİ BİR DAHA HİÇ GELMEZ. NEDEN ELEŞTİRSİNİZ ANLAMAK MÜMKÜN DEYİL.SAYIN ÖNDER BEYİN YAPTIĞI NEDİR BİLİYORMUSUNUZ.SAV BU PARTİNİN SİGORTASI OLMUŞTUR.ŞİMDİKİ GENEL BAŞKAN GİBİ PKK AÇILIMI YAPMAMIŞTIR MESALA.AMA İZMİR APTAL DEYİL ARKADAŞLAR KILIÇDAR OĞLUNA BUNUN HESABINI SANDIKTA SORAR.O ZAMAN YANDIK DERSİNİZ PARTİ ELDEN GİDİYOR.AMA GEÇMİŞ OLA.BEN AZ COK BU İŞİ BİLİYORSAM İZMİR ŞUAN Kİ YÖNETİMLE SEÇİME GİTSİN EN AZ 10 BELEDİYEYİ KAYBEDECEK.DEMEDİ DEMEYİN

Yorumu oyla      18      13  
Şakir Turan 14 Şubat 2012 Salı 16:02

CHP lilerin biraz aklı varsa partiyi fesh edip AKP ye katılır.

Yorumu oyla      13      15  
Vatandaş 14 Şubat 2012 Salı 15:36

senin gibi fosil takımına hiç kalmaz bunu da bil. şayet bu partiyi çok seviyorsan elini eteğini bu partiden çeker ve yeni isimlere şans verirsiniz ama nerede sizde o davranışı ortaya koyacak onur. siz bu partinin iktidar olmasını değil partide kendinizi iktidar olarak görmenin avantajını kullandınız yıllardır. şimdi kalkıp yönetimi eleştirecek hakkı kendinizde utanmadan görüyorsanız yüzsüzlüğün daniskasını yapıyorsunuz demektir. eskiye rağbet olsa bit pazarına NUR yağardı. hadi başka kapıya.

Yorumu oyla      19      11  
hamdi 14 Şubat 2012 Salı 15:29

baykalla birlikte ak partiyi on yıldır lktidar yaptın hala konüşüyorsun ,yandaş medya ile birlikte sola saldırmaya devam ediyorsun. yeter arsıslıgınız.

Yorumu oyla      21      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhalefetten Erdoğan'a geçmiş olsun mesajı
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli geçirdiği ameliyat sonrası dün taburcu edilen ...
CHP’li Yavaş’tan Zeybekci'ye: Hastanede tedavi olsun
AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci'nin yerel bir televizyon ...
CHP’den MİT düzenlemesine sert tepki
CHP'den yapılan açıklamada MİT düzenlemesinin, 'demokratik hukuk devletinin ...
 
CHP İzmir’de ‘gençlik’ operasyonu
CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Emre Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, ...
MHP ilçe kongrelerinde tek hedef 2014
MHP İzmir il teşkilatı ilk etap ilçe kongrelerini tamamladı. Cumartesi ...
Karabağlar’da çalmadık kapı kalmayacak
AK Parti Karabağlar İlçe Teşkilatının düzenlediği organizasyonda AK Parti ...
 
Oktay Vural: Başbakan'ın tezgahları deşifre oldu
Oktay Vural: Başbakan'ın talimatıyla kurulan özel tezgahlar deşifre olunca bu teklifi verdiler.
İnce: Başbakan kendi gladyosunu oluşturuyor
CHP, MİT görevlilerinin ifadeye çağrılmasının ardından hazırlanan tasarıya ...
Gaziemir'de muhalefet yerlebir, Çiğli'de itiraz zamanı
CHP Gaziemir’de yapılan delege seçimlerinde iktidar, muhalefet listelerine ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva