HABERLER>GÜNCEL
28 Ekim 2014 Salı - 08:49

'Balans ayarı verdik' dememiş

28 Şubat Davası'nda emekli Org. Çevik Bir savunmasını yaptı.

 Balans ayarı verdik  dememiş

28 Şubat sürecinde 54. Hükümeti devirmekle suçlanan emekli Orgeneral Çevik Bir, “Demokrasiye balans ayarı verdik” sözünü kendisinin kullanmadığını, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın “Türk Silahlı Kuvvetleri demokrasiyi koruyacak şekilde işlemlerde bulunuyor” sözlerinin yanlış yansıtıldığını söyledi.
 
28 Şubat sürecinde 54. Hükümeti devirmekle suçlanan aralarında Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 103 sanığın yargılanmasına Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
 
Mesut Hasan Benli'nin Hürriyet'teki haberine göre, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, eski Bakan Hakan Ekinci, eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, 1998’de AİHM’e türban yasağı nedeniyle başvuran Leyla Şahin’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızları Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan’ın avukatı müşteki sıfatıyla duruşmaya katıldı.  Duruşmada sanıklar Doğan Temel ve Sedat Arıtürk, telekonferans sistemiyle bağlanarak savunma yaptı.
 
Temel savunmasında, “Benim için en ağır suçlama, darbe ile suçlanmaktır. 15 yaşındayken 1960 askeri darbesinin getirdiği acı ve ıstırabını gördüm. Rahmetli babam binbaşılıktan yarbaylığa terfi beklerken, ordudan ihraç edildi. Rahmetli annem ve kardeşlerim büyük zorluk çektik” dedi.
 
BENİM SÖZÜM DEĞİL
Müşteki avukatlarının, Temel’e, “Davanın iki numaralı sanığı Çevik Bir, tank yürütmenin 'demokrasiye balans ayarı’ olduğunu söylüyor. Tank yürütmenin darbe olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine söz alan Çevik Bir, “balans ayarı” ifadesinin kendisine ait olmadığını ileri sürdü.
 
Bir, “BM Genel Sekreteri’ni ziyaretten döndükten sonra bütün gazeteciler etrafımızı sardı. Kendilerine, BM Genel Sekreteri ile konuşmamı anlattım. Kofi Annan, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri demokrasiyi koruyacak şekilde işlemlerde bulunuyor’ ifadesini kullandı. Hürriyet gazetesinden Ferai Hanım bunu ben söylemişim gibi yazdı. Yasemin Çongar ise, ‘Çevik Paşa öyle bir ifade kullanmadı’ diye yazdı. Ama hâlâ ‘balans ayarı ifadesi kullanıldı’ deniyor. Bunu düzeltmek istiyorum” açıklamasını yaptı.
 
DEMİREL TANIK OLMADI
Geçen duruşmada Mahkeme, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “kendisinin istemesi halinde tanık olarak” ifade verebilmesi için davetiye çıkarılmasına karar vermişti. Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, Demirel’in avukatı aracılığıyla tanıklık yapmak istemediğini mahkemeye bildirdiğini açıkladı.
 
SAYIN BİR, YANLIŞ HATIRLIYOR
Eski Hürriyet yazarı Ferai Tınç, 28 Şubat davasında yargılanan Çevik Bir’in, “Hürriyet gazetesinden Ferai Hanım bunu ben söylemişim gibi yazdı” sözünün gerçeği yansıtmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:
 
“Sayın Bir, yanlış hatırlıyor. Evet ben ABD’de o günlerde Sayın Bir’i izledim fakat bu açıklamayı yaptığı iddia edilen toplantıya yetişememiştim. Dolayısıyla haberlerimde de bu sözlere yer vermedim. Haber, 21 Şubat tarihli Milliyet gazetesinde Özcan Ercan imzasıyla, 'Çevik Bir: Sincan Demokrasiye balanstı' başlığıyla yayınlandı. Bir, arşivleri dikkatli bir gözle tararsa bu gerçeği görür."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversitede kahreden yangın: Bütün arabalar yandı!
Sakarya Üniversitesi’nin Esentepe Kampüsü’nde güneş enerjisi ve hidrojen ...
'Mezarını açtıracağım gönlüm ferahlayacak'
Erkek arkadaşı Cem Garipoğlu tarafından vahşice öldürülen Münevver'in ...
İzmir'in yazlık ilçesinde uyuşturucu operasyonu
İzmir'de, uyuşturucu madde ticareti yapan ve sokak satıcılarına yönelik ...
 
Bir paralel operasyon daha: 20 polise gözaltı
Mersin'de, vali, iş adamı ve emniyet personellerinin de aralarında bulunduğu ...
Tartışma yaratan isimden Türkiye'ye kritik ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sözlerinin ardından üç hafta önce Erdoğan’dan ...
PYD'den Türkiye'ye Peşmerge suçlaması
PYD Başkanı Salih Müslim, Peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçiş sürecinin ...
 
Zekeriya Öz'e Erdoğan'a tehditten dava
Savcı Zekeriya Öz hakkında Recep Tayyip Erdoğan'a başbakanlığı döneminde ...
Flaş! İzmir Emniyet Müdürü’nden bonzai ve Suriyeli raporu
İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir'de 100 bin Suriyeli yaşadığı ...
17 Aralık mesaisi: Ağaoğlu komisyona ifade verdi
Meclis'te 4 eski bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını incelemek için kurulan ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva