HABERLER>POLİTİKA
19 Nisan 2011 Salı - 11:35

'Bağımsızlara' soğuk duş

Yüksek Seçim Kurulu, eski mahkumiyetleri gerekçe göstererek aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal etti.

 Bağımsızlara  soğuk duş

 
Yüksek Seçim Kurulu, BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana (Diyarbakır), Sebahat Tuncel (İstanbul) ve Gültan Kışanak'ın (Siirt) da aralarında bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal etti.
 
YSK'nın 12 kişilik veto listesinde, yukarıdaki isimlerin yanı sıra yine BDP'nin desteklediği İsa Gürbüz (Elazığ), Ertuğrul Kürkçü (Mersin) ve Salih Yıldız (Mersin'den yedek) da bulunuyor. (Diğer isimler: Abdullah Kızılay, Harun Özcan, Şerafettin Efe, Çiçek Otlu ve Nezir Sincan)
 
YSK, bağımsız milletvekili adayları ile siyasi partilerin milletvekili geçici aday listeleri üzerindeki incelemelerini dün tamamladı.
 
Bağımsız milletvekili adaylarının adli sicil kayıtlarını inceleyen YSK, 12 bağımsız milletvekilinin sabıka kayıtları bulunduğunu tespit etti.
 
Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de bulunduğu bu kişilerin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.
 
Hatip Dicle ve Leyla Zana ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğunu tespit eden Kurul, Sebahat Tuncel'in ''geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü'' tespit etti.
 
Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle milletvekili adaylığının iptal edildiği öğrenildi.

DEMİRTAŞ: MECLİS SEÇİMLERİ ERTELEMELİ
YSK’nın BDP’nin desteklediği bağımsız 7 adayın seçimlere giremeyeceği yönünde aldığı kararı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş NTV’ye değerlendirdi.
 
Diyarbakır’da Nizamettin Kaplan’ın sorularını yanıtlayan ve "hukuki değil siyasi bir karardır” diyen Demirtaş, Meclis’in derhal toplanmasını ve yeni adaylık başvuruları için seçimleri ertelemesi gerektiğini söyledi.
 
"Beklenmeyen bir karar. Hukuki açından son derece sakıncalı ve siyaseten ağır sonuçları olacak bir karar" diyen Demirtaş, "Resmi gazetede gerekçeler yayınlanacak ve bakacağız ama halen vekil olan iki arkadaşımızın da olması hukuki bir karar olmadığını gösteriyor. Önceden hesabı kitabı yapılmış bir olayla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.
 
"YSK neleri gözetti bilmiyoruz ama ortaya çıkacak siyasi sonuçları bilerek karar vermiştir" diyen Demirtaş, "Bloğumuzun desteklediği 7 adaya engel çıktı. Leyla Zana ve Hatip Dicle için hiçbir hukuki engel olmadığı kararı mahkeme tarafından verilmiş. Memnu hakları iade edildi ve bunlar YSK’ya başvuru dosylarında var" şeklinde konuştu.
 
"Sebahat Tuncel ile Gültan Kışanak da halen milletvekili. 4 yıldır dokunulmazlar ve hukuki durumlarında yeni bir şey oluşmadı. Buna rağmen YSK, 2007’deki kararının tersi bir karar verdi" diyen Demirtaş, "Ertuğrul Kürkçü’nün 30-40 yıl önceki durumu söz konusu. ‘Adli sicil kaydı yoktur’ diye belgeler var elimizde. Ortada büyük bir siyasi komplo olduğu açık ve AKP’nin neden zayıf adaylar gösterdiği anlaşıldı. Bu sadece AKP’nin değil devletin komplosudur" ifadelerini kullandı.

AHMET TÜRK: SEÇİMLERE GİRMEYEBİLİRİZ
"YSK’nın kararı, Kürtlerin demokratik siyasete katılımını engelleyen bir karardır" diyen Ahmet Türk, parti olarak ne yapacaklarına karar vereceklerini ancak eğilimin seçimlere girmeme yönünde olduğunu söyledi.

TUĞLUK: ÇATIŞMALARA YOL AÇABİLİR

YSK’nın adaylık iptalini değerlendiren DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, siyaset zeminin kapatılmasının Türkiye’nin yararına olmadığını söyledi.

Kararı büyük bir şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Tuğluk, “Bu karar parti ve yapıları tarafından değerlendirilecektir. Bizler, Kürt meselesinin acılar yaşanmadan, barışçıl çözümü konusunda, özellikle demokratik yollarla ve anayasal çözümü konusunda meclis zeminini oldukça önemsedik.

Burada çözüm sağlanması içn çaba sarf ettik. Önümüzdeki dönem açısından da önemli bir rol oynayabiliriz diye seçimlere katıldık. Maalesef karşımızda hukuki değil siyasi bir karar var. Siyasetin yolunu kapatan bir karar bu" dedi.Siyasetin yolunu kapatmanın Türkiye’nin yararına olmayacağını söyleyen Tuğluk, "Çatışmadan çıkmanın yolu, sorunu siyaset zeminine çekmektir. Bizler bunun için rol üstlendik. Bu yolun kapatılması maalesef yeniden çatışmalara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Leyla Zana ve Hatip Dicle’ye memnu hakların geri verildiğini söyleyen Tuğluk, "Selim Sadak aynı hukuki durumdaydı ve belediye başkanı oldu. Gültan Kışanak halen milletvekili. Gerçekten bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bunun çok hukuki olduğu düşüncesinde değilim” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yüksel 19 Nisan 2011 Salı 12:25

bir yandan demokrasiden bahsediliyor diğer yandan bunlar oluyor. ileri demokrasi bu olsa gerek

Yorumu oyla      13      6  
Vahit Soyarslan 19 Nisan 2011 Salı 12:19

Evet gerçekten mantıksız ve tutarsız bir durum ortada.Diğerlerine bir şey demiyorum,ama;şu anda milletvekili olan Gültan Kışanak için verilen veto kararı çok mantıksız.O zaman;bir önceki YSK başkanı hatalı karar verip,Gültan Kışanak'a meclis yolunu açmış görünüyor.Medem geçmişten gelen hükümlü konumunda,o zaman meclise nasıl girdi? Herhalde arka kapıdan değil? Şimdi Gültan Kışanak'a ödenen milletvekili maaşları için istirdat davası mı açılacak? Tam bir bilmece,çözebilene aşkolsun!...

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’a ilk yanıt Susam’dan
‘Bizim projelerimizi sahiplendiler’ diyen Kocaoğlu’na sert yanıt veren ...
Başbakan Kocaoğlu’na yüklendi
Aziz Kocaoğlu’nun AK Parti’nin seçim beyannamesindeki İzmir maddelerine ...
CHP’den Erdoğan'a çok sert yanıt
CHP Genel Başkan Yardımcıları Engin Altay ve Umut Oran, Başbakan Recep ...
 
Cumhuriyet Güçbirliği adaylarını tanıttı
Cumhuriyet Güçbirliği aralarında , Doğu Perinçek, Yaşar Müjdeci, Çetin ...
Neden liste dışı kaldılar? AK Parti!
Genel seçimde partilerin İzmir listesi her yönüyle tartışılıyor. Listelerin ...
CHP İzmir işi sıkı tutuyor
Liste tartışmaları ile sarsılan CHP İzmir Örgütü, seçim çalışmalarını ...
 
‘Biz de 5 bin genci yürütürüz ama…’
Erdoğan "Gençlerin hissiyatını malzeme haline getirmek açık söylüyorum ...
DP İzmir'in kozu ‘kadınlar’
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ile seçim ittifakı yapan, başka partilerle ...
'Ergenekon irtibat ofislerini açıyorlar'
Milletvekili adaylarını tanıtan Başbakan, "Ergenekon'un üye kayıt ofisini ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva