HABERLER>GÜNCEL
5 Mart 2012 Pazartesi - 12:42

'AKP kendi içinde bir koalisyon, tutkalı da Erdoğan'

AKP'nin "muhafazakarlar, İslamiler ve milliyetçiler"den oluşan bir koalisyon olduğu savunulurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, partiyi bir arada tutan "tutkal"a benzetildi.

 AKP kendi içinde bir koalisyon, tutkalı da Erdoğan

İSTANBUL - Wall Street Journal, “onlarca yıldır ülkenin en popüler ve en güçlü lideri” olarak nitelediği Başbakan Erdoğan’ın geçirdiği ameliyatların, “iktidar partisindeki iç çekişmeleri” ve “giderek Başbakanın kişisel popülaritesinde merkezileşmiş bir sistemde bir halefin yokluğu” olmak üzere iki gerçeği ortaya koyduğunu iddia etti. ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye’nin Başbakan’ı Erdoğan, Sağlık Söylentileri ile Mücadele Ediyor” başlığı ile yayımladığı haber analizinde Başbakan Erdoğan’ın, ikinci bir ameliyatın ardından iş başına yaptığına işaret ederek Erdoğan’ın geçirdiği ameliyatlar nedeniyle sağlığına ilişkin yoğun spekülasyonların yapıldığını kaydetti.
 
Başbakan Erdoğan’ı, “onlarca yıldır ülkenin en popüler ve en güçlü lideri” olarak niteleyen gazete, Erdoğan’ın, rahatsızlığının ciddi olmadığında ısrar etse de ameliyatlar nedeniyle bir süre kamuoyu önüne çıkmamasının Türk hükümeti için “zorlu iki gerçeği” ortaya koyduğunu savunarak bunları, “iktidar partisindeki iç çekişmeleri” ve “giderek Başbakanın kişisel popülaritesinde merkezileşmiş bir sistemde bir halefin yokluğu” olarak sıraladı. WSJ, Başbakan Erdoğan’ın geçirdiği ameliyatlar sırasında hükümetin işlerinin adeta durma noktasına geldiği yorumunu yaptığı haber analizinde AKP’yi “muhafazakarlar, İslamiler ve milliyetçiler”den oluşan bir koalisyon olarak tanımladıktan sonra Şike Yasası ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifade vermeye çağrılması üzerinde yaşananlara dikkat çekti.
 
WSJ’nin analizinde, Türkiye, Suriye ile İran’ın nükleer programı krizlerini çözmeye çabalarken Ankara’daki gücün giderek merkezleştiği öne sürüldükten sonra şöyle devam edildi:
 
“Analistler, hükümetin Başbakan’a olan bağımlılığının, parçalanmış iktidar partisinin, Türkiye’nin Anayasası’nı reform etmeye ve Sayın Erdoğan’a on yıllık bir süre için devlet başkanı olarak görev yapmaya yardım amacıyla yetkilendirilmiş bir Cumhurbaşkanlığı’nı yaratmaya çalışırken karşı karşıya bulunduğu medyan okumalarına da vurgu yaptığını söylüyorlar” denildi.
 
“TÜM POLİTİKA ÇEKİŞMELERİNİ BİR TEK ERDOĞAN ÇÖZÜYOR”
ABD’li gazete, bu bağlamda Global Source Partners’den Atilla Yeşilada’nın “Erdoğan, fevkalade başarılı oldu ancak son haftalar, tüm politika çekişmelerinin sadece kendi sözleriyle çözüldüğü bir yapı yarattığını gösteriyor” değerlendirmesini yansıttı. Yeşilada, Erdoğan için “O, bu koalisyonu birlikte tutan tutkaldır ve Türkiye için görünüm giderek belirsizleşirken riskli bir hareket etme tarzıdır” diye konuştu. Analistlerin, Erdoğan’ın liderliğinin, Türkiye’de iç istikrarının korunması ve dış politika açısından “hayati” önem taşıdığını söylediklerini belirten gazete, ne Erdoğan ne de AKP’nin bir oy baskısı altında bulunmadığına, “zayıf muhalefet” ve geçen yıl yüzde 8’den fazla büyüdüğü sanılan ekonominin sayesinde de partinin anketlerdeki üstünlüğünü sürdürdüğüne de işaret etti.
 
WSJ, kamuoyu yoklama şirketlerinin Başbakan Erdoğan’ın popülaritesinin partisinden 20 puana kadar yüksek olduğunu söylediklerini belirttikten sonra olası halefine ilişkin spekülasyonlara da değindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erdoğan’ın yerine geçmesi yönündeki beklentilerin üzerinde duran gazete şunları yazdı:
 
“Kısa bir süre öncesine kadar 61 yaşındaki Sayın Gül’ün, Sayın Erdoğan ile bir Kremlin stili iş tokuşu ile 2015 parlamento seçimlerinde AKP’ye liderlik edeceği yaygın biçimde varsayılıyordu. Medeni bir eski Dışişleri Bakanı olan Sayın Gül, Batılı başkentlerde saygı görüyor ve Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanlığı’na geçerse AKP’yi bir araya tutabilecek tek kişi olarak görülüyor.”
 
Ancak bazı analistlerin, Erdoğan ile olan ilişkisi nedeniyle ve “partinin sürekli Başbakan’ı tercih etmesinin yarattığı hayal kırıklığı” yüzünden, Gül’ün, görevi isteyeceği konusunda kuşkularını dile getirdikleri belirtilirken, Gül’ün Şike Yasası’nı veto ettiğinde Erdoğan’ın yasayı değiştirilmeden Cumhurbaşkanı’na geri gönderilmesi talimatını verdiğine de vurgu yapıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Roman mahallesinin okulu artık beyaz bayraklı
Konak’ın Ege Mahallesi'nde bulunan, öğrencilerinin çoğu Roman çocuklardan ...
Sahte AK Parti danışmanı müdürleri yaktı!
Kendisini AK Parti danışmanı olarak tanıtan Güneş’e geçtiği illerde trafik ...
Adliye önünde saç kesen öğrencilere şok ceza
Bursa Adliye Sarayı önünde Hopa Davası’na destek vermek için ’Saç kesme ...
 
Abidin Bilgin ve adamlarına çete operasyonu!
İzmir'de, tehditle eğlence mekanlarının güvenlik ve otopark işletmelerini ...
Taraf yazarı Baransu'dan bir şok iddia daha!
Star yazarı Ahmet Kekeç 28 Şubat soruşturması ile ilgili bazı gazetecilerin ...
Şahin: AK Parti öksürürse, Türkiye zatürre olur
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "AK Parti’nin alternatifi yine AK Parti. ...
 
Bilgisayar hırsızlarına suçüstü
İzmir'de, ellerindeki karton kutularda iki masaüstü bilgisayar taşıyan ...
İnternet Andıcı sanığı general Dalan'ın yanında iddiası
İnternet Andıcı davasının firari sanığı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın ...
Bornova'da feci kaza: 1 ölü 1 yaralı
Bornova’da, alkollü olduğu öne sürülen sürücünün yönetimindeki otomobil ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva