HABERLER>TARIM
8 Eylül 2023 Cuma - 13:46

'Milas yağlı zeytini' AB tescili aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Milas yağlı zeytininin Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını duyurdu.

 Milas yağlı zeytini  AB tescili aldı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Milas'ta, ilk çağlardan bugüne kadar zeytin en temel geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sofralık bir zeytin olan Milas yağlı zeytini, ilçe sınırları içinde yaygın olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerden elde ediliyor ve en çok yüzde 1 serbest asitlik değerindeki zeytinyağıyla üstü kapatılarak hazırlanıyor. Doğal salamura zeytin olan Milas yağlı zeytini, bütün zeytin sınıfında olup çizik zeytin olarak piyasaya sunuluyor. Milas yağlı zeytininin hazırlanmasında gıda katkı maddeleri, aroma ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmıyor. Ayrıca sterilizasyon, pastörizasyon işlemleri de uygulanmıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalarda Milas yağlı zeytini AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece AB'den tescil alan ürün sayısı 14'e ulaşırken, Milas'ın AB tescili alan ürün sayısı da 2'ye yükseldi. Daha önce Milas zeytinyağı da AB coğrafi ürün tescili almıştı.

'TESCİLLİ ÜRÜN SAYIMIZI DAHA DA ARTIRACAĞIZ'
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Tarım ve Orman Bakan İbrahim Yumaklı, coğrafi ürün sayısını artırmak için yoğun çaba içerisinde olduklarını belirtti. Coğrafi işaretle ürünlerin değerinin artırıldığına dikkat çeken Yumaklı, "Coğrafi işaret, o ürünün gerçekten de o coğrafyada ve geleneksel prensiplere uygun şekilde üretildiğini teminat altına alıyor. Böylece o ürün daha değerli hale geliyor. Hem tüketici kaliteli ürün alıyor hem de üretici daha fazla kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Yumaklı, Türkiye'de coğrafi işaret tescilini ve bu tescillerin ekonomik faydaya dönüşmesini çok önemsediklerinin altını çizerek, ürünlerin AB coğrafi işaret alması için çalıştıklarını anlattı. Uluslararası arenada Türkiye'nin sahip olduğu değerlerin tescil alınmasının önemli olduğunu kaydeden Yumaklı, "Böylece ürünlerimiz hem korunuyor hem de daha değerli hale geliyor. Kültürel varlıklarımızı, değerlerimizi, lezzetlerimizin tescil edilmesi için uluslararası arenada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milas yağlı zeytinimiz AB tarafından tescil edilen 14'üncü ürünümüz oldu. Ülkemize, sektörümüze ve üreticilerimize hayırlı olsun. Bu sayıyı daha fazla artırmanın çabası içerisindeyiz" dedi.

SIRADA 4 ÜRÜN VAR, 40 ÜRÜN BEKLEMEDE
AB coğrafi işaret tescili için Edremit körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ile Maraş tarhanası olmak üzere 4 ürün AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı ve 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.

AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen 40 ürün ise şöyle:

"Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Aydın Memecik zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Safranbolu safranı, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Araban sarımsağı, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gül yağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi / Gaziantep Melengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu / Kırkağaç melon, Milas Çekişke zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı." (DHA)

 
Polat: İzmir'in kurtuluş, CHP'nin kuruluş yıl dönümü kutlu olsun!
 
Manisa'da törende fenalaşan Kıbrıs gazisi hastaneye kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyaz altın kara kara düşündürüyor... Ek destek çağrısı!
Yurtdışı pamuk fiyatları 58-59 lira seviyelerindeyken yurtiçinde fiyatın ...
Kuru incirde sezon açılıyor... Hedef 300 milyon dolarlık ihracat!
Cennet meyvesi kuru incirde yeni sezona başlama heyecanı yaşanıyor. Türkiye’nin ...
İhracatçıların başkanından incir hedefi: 300 milyon dolar!
TARİŞ İncir Birliği bu yılki alım fiyatlarını açıkladı. Ege İhracatçı ...
 
Sıcaklar Urla börülcesini de vurdu... Pazarda el yakıyor!
Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar, iklim ...
Çiftçilere 2,7 milyarlık hasar ödemesi!
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında doğal afetlere maruz kalan ...
Üzümün katline ferman!
Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’nda ...
 
Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü açık arttırmada!
Manisa'da sezonun ilk Sultaniye kuru üzümü, yapılan açık arttırmayla kilosu ...
İhracat yasağı çare olmadı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi ...
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlar başlıyor
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın başlayacak ve 2 Ocak 2024'e ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva