Yeni yasa tasarısına göre, coğrafi veri kullanımı için lisans ödemeleri şu kriterlere göre belirlenecek:
*İzin bedeli, işletmenin gelirine, çalışma alanına ve veri tema sayısına göre değişecek.
*Bedeller, yıllık bazda 1.750 TL ile 1.750.000 TL arasında değişecek.
*İzinsiz konum paylaşımı yapan işletmelere, belirlenen izin bedelinin iki katı tutarında para cezası uygulanacak.
Bakanlık, bu yeni sistemle yılda 30 milyar TL gelir elde etmeyi hedefliyor. Ancak izinsiz faaliyette bulunanlar için uygulanacak cezalar, izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak.
KAPSAM VE MUAFİYETLER
Türk vatandaşı gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri, coğrafi veri kullanımı için gerekli izinleri almak zorunda olacak. Ancak doğal gaz dağıtım lisansı olan tüzel kişiler, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'na kayıt yaptırmaları şartıyla bu zorunluluktan muaf tutulacak.
YABANCI VE YERLİ FİRMALAR ARASINDA EŞİTLİK TARTIŞMASI
Yasanın şu anki taslağına göre, yerli ve yabancı firmalar için lisans bedelleri aynı olacak. Bu durum, 300 milyar dolarlık ciroya sahip Google gibi dev şirketlerle 10 milyon dolarlık ciroya sahip yerli firmaları aynı kefeye koyması nedeniyle eleştiriliyor. Yerli firmalar için faaliyet durdurma cezası uygulanabilirken, yabancı firmalar için böyle bir yaptırım öngörülmemesi de tepkilere neden oluyor.
Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, düzenlemenin dünyada bir benzerinin olmadığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Dünyada harita üreten şirketlerden lisans bedeli alan bir ülke yok. Bu durum, ticari olarak yerli firmaları olumsuz etkileyebilir.”
“Google ve Apple gibi yabancı devlerle yerli firmaların aynı şartlara tabi tutulması, haksız rekabete yol açabilir.”
Ayrıca, coğrafi verilerin afet durumlarında kullanımına dair şartların netleştirilmesi gerekliliğine dikkat çekildi.
Öte yandan uygulama coğrafi veri sektörünü düzenleyerek mükerrer veri üretimini önlemeyi ve maliyetleri azaltmayı amaçlıyor. Ancak bu düzenlemenin yerli firmalar için yaratacağı etkiler ve yabancı firmalara tanınan avantajlar, gelecekte yeni tartışmaları beraberinde getirebilir. (Haber Global)