İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çoğu insan için ya küresel liderlerin dünyayı şekillendiren fikirleri tartışmak için bir araya geldiği nemli bir arena ya da takım elbiseli erkeklerin birbirinin sırtını sıvazlayarak gevezelik yaptığı bir yer.
Ancak ev sahibi Belvedere Otel için Davos zirvesi, beş gün içinde 320'den fazla parti, 126 odanın devlet başkanları ve başbakanlarla dolması, yıllık gelirinin yaklaşık yüzde 35'i demek. Nereden baksanız ekonomik forum esas bu otele yarıyor.
Bu anekdottan sonra gelelim konuşulan konulara.
Örneğin küresel riskler 2014 raporu gibi. Rapor bu yılın en riskli konularını…
Önemli ekonomilerde kamu maliye krizi, işsizlik, gelir eşitsizliği, iklim değişikliğine karşı başarısızlık, aşırıya kaçan iklim olayları, su krizi, küresel yönetimde başarısızlık, gıda krizi, mali kurumların çökmesi ve siyasi istikrarsızlık olarak tanımlıyor.
Bunların hepsi doğru olmakla birlikte…
…özellikle gıda krizi ve yeniden adlandırılan orta sınıf üzerinde durmak istiyorum. Bir gıda krizinin var olması ve 2014 için öngörülmesi acaba kimin suçu? Ayıp olan, etik olmayan gıda krizinin başka bir anlatımla açlığın nedeni…gıda yetersizliği mi, yoksa paylaşımdaki adaletsizlik mi? Öncelikle bunun sorulması gerekiyor. Biz ziraatçılar/gıdacılar biliyoruz ki, dünyada üretilen gıda adil olarak paylaşılırsa, herkese yetecek. Fakirlerin hakkının zengin ülkeler tarafından gasp edilmesi söz konusu. Böyle değilse neden Afrika'da 1 milyar insan açken gelişmiş ülkelerde o kadar obez ya da kilolu bulunuyor?
Tartışmalı bir konuda Uluslar arası Çalışma Örgütü (İLO)'nün son raporu. Raporda geliri günlük 3-13 dolar arasında olanları orta sınıf olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bu kesimin nüfusu birden 1.4 milyara yükseliveriyor. Çalışanlar, emek gücü, bilişim işçileri ve vasıflı işçiler tanımlanan orta sınıfın içerisinde yer alıyor.
Biz de istatistiklere bakıp, dünyada orta gelirli nüfus atıyor diyorduk. Demek ki o da asparagasmış.
Bu kadar az geliri olanlar 20. yüzyıl orta sınıfının tükettiklerini tüketebiliyor mu sizce? Yıllık 1000-4650 dolar arasında kazanan ancak temel ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilir.
Bunların tartışıldığı Davos zirvesi sadece asparagas konularla kaosa neden olur. Çünkü halk, ceplerine milyon dolarlar dolduran seçkinlerin ekonomiyi yönlendirememesine artık öfke duyuyor. Çeşitli ülkelerde gösteriler düzenliyor. Seçkinlerle olan bağını koparmaya başlıyor.
Eğer orta sınıfın geliştirilmesi yönünde önlem alınamazsa durumun daha da kaotikleşeceği görülüyor. Çünkü gerçek orta sınıf okuyor ve internete giriyor.