EGEDESONSÖZ- Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’nde bulunan arıtma tesisinde Haziran ayı başından itibaren yaşanan teknik arızalar ve çökme nedeniyle tesisin duvarlarında ciddi yıkılmalar meydana geldiği ve yaz sezonu boyunca tesis tam kapasiteyle çalışmadığı için atık sular doğrudan denize boşaltıldığı iddialarına İZSU’dan açıklama geldi.

Yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

Urla’da TİS sevinci: En düşük maaş 45 bin TL! Urla’da TİS sevinci: En düşük maaş 45 bin TL!

İlimiz Çeşme İlçesi, Alaçatı Mahallesi Bedir Mevkii adresinde bulunan 21.900m³/gün ortalama evsel nitelikli atıksu debisini arıtacak şekilde dizayn edilmiş olan Çeşme İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi haftanın 7 günü 24 Saat kesintisiz olarak hizmet vermekte olup, atıksular Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğine uygun olarak arıtılarak 1380 m. uzunluğundaki deşarj hattı ve çift kollu difüzör yapısı ile 24 m. derinliğe deşarj edilmektedir.

11.04.2022 tarih 228802956.0.1 sayılı Çevre İzni Belgesi mevcut olan tesisimizde arıtılan suyun analizleri, günlük olarak İdaremizce, ayda 2 kez de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimine esas teşkil eden akredite kurum laboratuvarları tarafından aksatılmadan yapılmaktadır.

Çeşme Atıksu Arıtma Tesisinde T108-1 kodlu proses havuzun 50 metre uzunluğunda, 8,1 metre yüksekliğindeki P4-P2 betonarme perde duvarı 07/11/2023 tarihinde havuz içerisine yan yatarak proses havuzunu kullanılamaz hale getirmiştir. İdaremiz acilen havuzun temizlik çalışmalarına başlamış, 2024 Ocak ayında havuzdaki yıkılan perde duvar dışarıya çıkarılmış ve bahse konu proses havuzunun güçlendirme projesi, yıkılan duvar imalatı ile birlikte mekanik ekipman temini montajı işlemleri başlamıştır. Bu çalışmalar devam ederken arıtma tesisinin diğer tüm üniteleri %100 kapasitede çalışarak ortalama 19.000-20.000 m3/gün atıksu arıtımı gerçekleştirmiştir. Söz konusu onarım faaliyeti tüm mekanik ekipmanları yenilenerek yaz döneminde tamamlanmış ve devreye alınmıştır.

Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi 2024 yılı yaz ayları içerisinde (haziran-temmuz-ağustos-eylül) iç izlemeye esas olarak alınan ve akredite laboratuvarda yapılan analiz sonuçlarında, arıtılan atıksuların Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliği standartlarını sağladığı görülmektedir. Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi'nde Sürekli Atıksu İzleme Tebliği kapsamında, Sürekli Atıksu İzleme Sistem Kabini (SAİS) kurulu olup, arıtılan atıksular sürekli ve otomatik olarak da analizleri yapılarak sonuçları periyodik ve gerçek zamanlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veri tabanına da aktarılmaktadır.

Ayrıca tesisin deşarj hattının geçtiği bölgede bulunan koylardan, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yüzme suyu kalitesi izlenmesi hususunda plajlardan alınan numune sonuçlarına göre Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’ndeki değerlerin çok altında olduğu görülmektedir. Bahse konu değerler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün “Yüzme Suyu Takip Sistemi” üzerinden takip edilebilir. Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi deşarj noktasına en yakın olan “Mavi Bayrak kodu TR35080220 olan Piyade KOYU” ndan alınan numune sonuçlarına bakıldığında 2010 yılından günümüze kadar Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’ndeki parametrelerin oldukça altında kaldığı görülmektedir.

Diğer şikayete konu olan bölgede İdaremize devredilerek İşletmeler 3. Bölge Dairesi Başkanlığı Yarımada Tesisleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak işletilen TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi, Reisdere TOKİ konutları ile Reisdere Köy yerleşiminde oluşan evsel atıksuların arıtımını sağlayan 1500 m3/gün kapasiteli olup, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak en iyi şekilde işletilmesi için mekanik ve elektrik ekipmanları yenilenmiş olup gerekli bakım ve onarım çalışmaları kesintisiz ve düzenli olarak yapılmaktadır.

TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi ardışık kesikli aktif çamur prosesi şartlarında işletilmektedir. Ayrıca tesiste arıtılmış tüm atıksular 27/05/2022 yılından devreye alınan TOKİ Geri Kazanım Ünitesi ile filtre edilerek “Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik usuller Tebliğinde yer alan tablo E.7.1. Sulamada geri kullanılacak arıtılmış atıksuların sınıflandırılması sınıf B ” tablosuna göre yeşil alan sulama suyu standartlarını sağlamaktadır.

TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi ile Geri Kazanım ünitesi 7/24 kesintisiz olarak hizmet vermekle birlikte suluma suyu kalitesinde arıtılmış atıksuları denizden 1860 m. mesafe ile Durmuş Deresine deşarj edilmektedir.

İdaremizce işletilmekte olan tüm diğer tesislerde olduğu gibi TOKİ Atıksu Arıtma Tesislerinin arıtılan atıksularının analizleri günlük olarak Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi laboratuvarında ve iç izlemeye esas olarak alınarak akredite laboratuarda yapılmaktadır. Tesisler işletmeye alındığı tarihten itibaren yapılan tüm analiz sonuçları,  Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinde belirtilen çıkış suyu standartlarını sağlamaktadır.

Vatandaşlarımızın halk sağlığı konusu gibi hayati önem arzeden bir konuda doğru bilgilendirilmesi adına açıklamayı bilgilerinize sunarız.