Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kampüsü’nde gerçekleştirilen ‘Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetim Vizyonu’ çalıştayına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlık yaptı.
İKTİDARA GELİNCE BİZ DÜŞÜNECEĞİZ
Katılımcılara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, işlerinin zor olduğunu belirtirken "Ben hekimim. İnsanların hastalıkları ve sağlık problemleri ile uğraştık. 1989’da Ege Tıp'tan mezun oldum. 6 yıl öncesine kadar bu camianın içindeydim. Bir hekim gözüyle yerel yönetici olunca bazı şeyler gözümüze daha fazla batıyor. Belediyeler, yerel yönetimler bu alanda daha aktif olabilir mi diye düşünmeden edemiyorsunuz. Maalesef sağlık metalaştırıldıktan sonra bazı insanların kazanç kapısı oldu ve her şeyin rantı üzerinden hesap yapanlar sağlık hizmetlerinin de kamunun elinden alıp özel sektöre verilmesi konusunda mahkum edildi. Bu hesapta belediyeler yok. Kimse 'belediyeler sağlık hizmeti yürütsün' diye düşünmüyor. İnşallah hükümet olursak bunu biz düşüneceğiz. Çünkü buna mecburuz. Bunun mücadelesini yapıyoruz. Bu 'arkadaşlar bunun rantını yiyor, günü gelince biz yiyelim' düşüncesi değil. Bizi kısacık hayatta kahreden olaylar yaşıyoruz ve yaşayacağız. Bunlara duyarsız kalmak ve mücadele etme arasında seçim yapmamız lazım. Biz bununla mücadele ediyoruz. Hatta kelle koltukta mücadele ediyoruz. Benim de arkadaşlarımın da başına gelebilir, ancak bu mücadele yapılmak zorunda. Bugün bizi en fazla inciten şey eşitsizlik, adaletsizlik, insanların parasına göre yaşam koşullarının belirlenmesi... Temel ihtiyaçlarda canlı olmanın getirdiği bir hak var. Bu anlamda sağlık da bir hak, kentin sosyal olanaklarından yararlanmakta bir hak, eğitim de sosyal imkanlar da bir hak. Maalesef bu alanlarda güvensiz ve sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Türkiye acı çekerek yaşıyor. Derdini anlatamayan, eğitim alamayan, belli konumlarda bulunamayan pek çok insan sosyal çöküntü yaşamaya başlıyor. Sonra intiharlar ve madde bağımlılıkları yaşanıyor. Gerçek şu ki ülkemizdeki insanların yaşam koşulları ile ilgili kendini sağlıklı istemesi ile ilgili çok ciddi sorunlar var. Bir insana baktığında değerli canlıyı gören bir alan sağlıkçılar. Bu konuyu en iyi anlayabilecek insanlar. Bu nedenle tolumun sağlıkçı gözüyle bakmasına ihtiyaç var. Her bir canlıya ayrı ayrı bakıp yaşadıklarını da dikkate alıp adil ve eşit dünyada yaşamaları için çaba gösterilmesi lazım. Yaptığımız mücadele bu. Bu çerçevede belediye olarak toplumumuzun bireysel ve toplumsal sağlığı hem sağlıklı kent yapılanmasında ha aktif olmasını, eleştiriye açık katılımcı yapıda olmasını diliyoruz. Yapabileceğimizin en iyisini yapıp Türkiye’ye örnek olmamız lazım. Bugünde buna inanıyorum , yarın iktidar bizde olduğunda yine aynı şeyi söylemeliyiz. Yerel yönetimler sağlık sisteminde daha aktif olmalı" diye konuştu.
İZMİR SAĞLIK SİSTEMİNE IŞIK TUTACAK
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, çalıştayda ortaya çıkan sonuçların İzmir sağlık sistemine ışık tutacağına inandığını belirterek “Açlık, yoksulluk, sağlığa ulaşma zorluğu tüm ülkenin sorunu. Bulacağımız çözümlerle bu sorunları hafifletirsek amacımıza varmış oluruz. Başkanımıza çok başarılı olacağına inandığım girişimi için teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Soner Emre de kapsamlı bir sunum yaparak daire başkanlığının hizmetlerini anlattı.
ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU
Çalıştay, yerel yönetimlerin sağlık alanındaki vizyonlarını şekillendirecek stratejiler geliştirmeyi ve sağlık hizmetlerinin yerel ihtiyaçlara uygun şekilde sunulmasını sağlamak için çözüm önerileri oluşturmayı hedefliyor.
Çalıştay kapsamında katılımcılar belirli sağlık hizmetleri konularına göre küçük gruplara ayrıldı ve her grup o konuda derinlemesine tartıştı. Çalışma grupları, yerel sağlık hizmetlerine yönelik mevcut sorunları ve olası çözüm yollarını keşfetmek amacıyla beyin fırtınası yaptı. Program boyunca görüşmeler raportörler tarafından sistematik şekilde kaydedilecek ve her masanın oturumu sonunda elde edilen sonuçlar, analitik bir yapıda “Çalıştay Masası Sonuç Raporları” olarak raporlanacak.