EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın onayı ile belediye hissesini kendi bünyesine alarak Basmane Çukuru'nda tek yetkili olması beklenen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) alanın geleceği ile ilgili adım atması bekleniyor.

Yaklaşık 100 bin metrekarelik ticaret imarlı inşaat alanına talip olduğu kamuoyuna yansıyan şirketler de TMSF'nin kapısını çalmaya başladı. Limak, MNG Holding ve Cengiz İnşaat gibi yapıların bölgede yapılacak projeye talip olduğu ifade edilmişti.

Büyükşehir Belediyesi'nin deprem sonrası yıkılan belediye hizmet binasının yeniden yapılması işi karşılığında Basmane Çukuru'ndaki hisselerini TMSF'ye devrettiği süreç ve yaşanan yeni gelişmeler ile ilgili olarak Gazeteci-Yazar İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, SonSöz TV yayınında Gazeteci Fatih Yapar'a değerlendirmelerde bulundu.

KOCAOĞLU, BASMANE ÇUKURU'NDAKİ BELEDİYE HİSSESİNİ YÜZDE 30'A ÇIKARMIŞTI
Yaldız açıklamasında 'Hala çiçeği burnunda sayılabilecek belediye başkanının mesleği cerrah. Kendisi çok temiz bir cerrahi operasyon yapmış gözüküyor. 1997 benim de kente geldiğim tarih. 1997'den bu yana Basmane meselesi bu kentin gündemindedir. Burhan Özfatura burayı dünya ticaret merkezi yapacaktı. Sonrasında Güçbirliği'ne verildi burası. Pek çok Egeli İzmirli iş insanının hissedar olduğu, belki de batışına sebep olduğu yerdir Basmane Çukuru. Burası bir zamanlar İzmir Otogarı olarak çalışan bir yer. Son 30 yıldır da bir çukur olarak duruyor. Bir ara göl olmuştu. 2017'de bir konsorsiyum Çukur'a talip oldu. Büyükşehir, Güçbirliği, Folkart ve TMSF ile anlaştı ve kamuoyuna bir proje paylaşıldı. 80 milyon dolarlık bir ihaleydi. Folkart'ın öncülüğünde bir konsorsiyumdu. Kentte çokça tartışılmıştı. Kültürpark Platformu açıklama yaptı, CHP'nin dönemin milletvekilleri Aziz Kocaoğlu'nu yerden yere vurup alanı peşkeş çekmekle suçladılar. 1997'de proje ortaya atılırken İzmir'in ticaret alanında gelişim göstermesi, kentin ticari yaşamına canlılık katılması hedefleniyordu. 2017'de proje paylaşılırken de benzer hedefler vardı. AVM, belediye binası, rezidans yapılacaktı. O dönem yürüttüğü diplomasi ile belediyenin Basmane Çukuru'ndaki yüzde 10 olan hakkını Aziz Kocaoğlu yüzde 30'a çıkardı. Kamuoyu ile paylaşılan ve yarışma ile belirlenen projede 3 kule vardı. Birbirine sarılan 2 kule gibiydi. Küçük olan 30 bin metrekarelik alan İzBB'nin hizmet binası olacaktı. Girişi ayrı olan, müstakil bir yaşam vaat eden bir alan da olacaktı. 1200 kişilik bir gösteri alanını da kapsayan, meclis salonlarıyla çok modern bir belediye hizmet binası planlanmıştı 2017'de. 2017'den 2019'a kadar kentte çokça tartışıldı. Herkes yorum yaptı. En son projenin o dönemdeki ekonomik hareketlilikler nedeniyle süresi doldu ve Folkart Grubu 50 milyon civarında zarar ederek TMSF'ye projeyi iade etti' dedi.

SELİM GÖKDEMİR'İN YAPTIĞI BİNA İÇİN GÖRÜŞMELER YAPILDI
30 Ekim depremi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yıkılması sonrası belediyenin yer arayışına başladığını hatırlatan Yaldız, 'Hizmet binası Soyer döneminde yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı ve Fuar'daki hollerde işlerini yürütmeye çalışıyor. Hizmet binasına ihtiyacı var. Soyer'in bunun için Konak'ta sembolik bir belediye binasını düşündüğünü biliyoruz. Eskisi kadar heybetli bir bina yapmak yerine silueti bozmayan bir bina yapmak istediğini biliyoruz. Bu doğrultuda bir arayıştaydı. İzmir'in ünlü müteahhitlerinden Selim Gökdemir'in şirketi ile bir görüşmeler yürüttüğünü biliyoruz. Megapol'ün yaptığı Halkapınar'da bir projeyi komple alarak, arsa takası yaparak yürüttüğü bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu sürece kısmen Tugay'ın da dahil olduğunu biliyoruz. Tugay da birkaç görüşme yaptı. Ancak anlıyoruz ki Cemil Tugay, hizmet binası işini TMSF'nin inisiyatifine bıraktı' şeklinde konuştu.

KAZANIMDAN NEYİN KARŞILIĞINDA VAZGEÇİLDİ?
Hisselerin TMSF'ye belediye hizmet binası yapımı karşısında devredilmesi konusunda Tugay'a sorular soran Yaldız şunları söyledi:

'Benim yanıtını aradığım konu şu: İzmir 27 senedir bu konuyu tartışıyor. Herkes meselenin bir tarafıydı. Ancak ne oldu da tereyağından kıl çeker gibi İzBB Başkanı Cemil Tugay ile TMSF anlaşma imzaladı ve bu anlaşmaya ilişkin sadece iki satır bir açıklama yapıldı? Bir diğer soru; Yüzde 30 hisseye karşılık, yani 30 bin metrekare inşaat hakkına sahipti İzBB 2017'de kendi arsasıydı. Kocaoğlu döneminde TMSF'nin de taraf olduğu ihale sonunda İzBB, Basmane Çukuru'nda 30 bin metrekare inşaat hakkına sahipti. Büyükşehir bundan vazgeçti. Peki, Büyükşehir'in hizmet binası nerede, nasıl, kaç metrekare, hangi proje dahilinde olacak? Bir bilgi var mı? Hizmet binası nerede yapılacak?

Belediye yüzde 30'dan vazgeçmişti, bunun karşılığında hizmet binası yapılacak deniliyor. Bunun ekinde bir sözleşme, detaylı bir rapor, proje ya da şu detaylarda yapılacaktır bilgisi var mı?

2017'de kazanılmış bir hak var. O gün imzalandığına göre bugün de imzalanabilirdi. Kazanımdan neyin karşılığında vazgeçildi? Konak Meydanı'na 50 bin metrekare inşaat mı yapacaksınız? Basmane'de binanın oturacağı arsa da Büyükşehir'indi' dedi.

İZMİR'İN KAZANIMLARININ BİRİLERİ TARAFINDAN GASP EDİLME İHTİMALİ VAR
TMSF ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmanın detaylarının açıklanması gerektiğini belirten Yaldız, '5N1K'nın tüm maddeleri ile ilgili soru işareti var. Bu kent Basmane Çukuru ile yatıp kalkarken bu kez bizim dışımızda konuyu konuşan olmadı. O kadar ağrısız, sancısız ve narkozlu yapmış ki operasyonu İzBB Başkanı, hiçbir tartışmaya açmadan, hiçbir bilgi vermeden bunu başarabildi. Bu büyük bir başarı. Ankara köprüsünün bunda başarısı var mı acaba? Bir gün biri bunu yargıya taşırsa, İZBB'nin kazanılmış hakkı olan 30 bin metrekarelik alan ve arsadan vazgeçerken Cemil Tugay bunun karşılığında belediye yararına ne aldı ve bunun karşılığında net bir sözleşme var mı? Kocaoğlu yüzde 30 almıştı, 30 bin metrekare bina almıştı. Bunun karşılığında Cemil Tugay kaç metrekare bina aldı ve bu binanın teknik özellikleri neler? Uluslararası standartlarda 1200 kişilik gösteri alanı var mı örneğin? Belediye yönetirken kazanılmış haklar meselesi çok önemlidir. Şeffaflık, kamuoyunu yeteri kadar bilgilendirme her iki taraf için önemli. TMSF de bir açıklama yapmadı. Ben bir İzmirli olarak, İZBB'nin 2017'deki kazanımlarından ne kadar taviz verildiğini bilmek istiyorum. Kocaoğlu her şeye açıklama yapıyor, yerel bir gazetede haftada bir gün program yapıyor. Kocaoğlu'nun o günkü süreçle ilgili konuşması gerekiyor. İZBB o gün ne ve nasıl kazanmıştı? TL ve dolar karşılığı neydi? Bugün belki de idarecilerin zaafları veya yönetimsel sorunlar nedeniyle İzmir'in kazanımlarının birileri tarafından gasp edilme ihtimali var. Varsa, sözleşmenin ekinde proje derhal ve hızlı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalı. İzBB hizmet binasını TMSF nerede, ne zaman, kaç metrekare, hangi proje dahilinde yapacaktır? Bu sorular açıklanmalı. Bunlar olmadan, 'devrettim, buradan çıktım, belediye binası yapılacak' gibi basit, kısa ve öz bir açıklamayla kentlileri ikna etmek çok büyük bir cerrahi yetenek gerektiriyor. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanını kutluyorum. İyi bir cerrah olduğunu, siyasi alanda ispatlamak üzere. Biz bu kentte 25 senedir gazetecilik yapıyor ve dününe vakıf olan görgü şahidiyiz. Böyle bir anlayışla Basmane Çukuru sorunu çözülebiliyorsa, ne mutlu. Umarım belediye kazançlı çıkmıştır. Umarım belediye, Aziz Kocaoğlu'nun kazanımlarının da üstünde bir başarı ile süreci noktalar. Böyle olursa, sonraki yayında ayağa kalkıp Tugay'ı alkışlarım' ifadelerini kullandı.

Urla’da TİS sevinci: En düşük maaş 45 bin TL! Urla’da TİS sevinci: En düşük maaş 45 bin TL!

YAPAR: 75 BİN METREKAREYE DÜŞÜRÜLDÜ
Gazeteci Fatih Yapar ise yeni planlar hakkında bilgi verirken, 'İzBB ile TMSF'nin mutabık kaldığı konsorsiyumun aldığı ihalede gerçekleşen projenin inşaat metrekaresi 104 bin metrekareydi. Bunun 31 bin metrekaresi civarı İzBB'nindi, geri kalanı da TMSF'nin vereceği karardı. Yeni kararda, yaklaşık 77-75 bin metrekareye düşürüldüğü bilgisi var. 104 bin metrekarede, 30 bin metrekare hem TMSF hem de Büyükşehir fedakarlık yapmış. Neden? Binanın büyük olması, bölgenin devasa bir binaya ihtiyaç olmamasından kaynaklı tıraşlama yapılmış ve projeyi 75 bin metrekare üzerine inşa edecekler. Buranın AVM'ye ve ticarethaneye dönüştürülmesi ile ilgili kentlilerin yakından bildiği büyük bir alışveriş merkezinin buraya getirilmesiyle ilgili bir çalışma var. Belediye meclisinden kararlar çıkarken, aynı anda buraya talip olan isimlerle ilgili konuşulanlar var. 'Ben TMSF hissemi devrettim, kimle görüşüyorsa görüşsün' anlayışında olmamalı Tugay. Yazılan isimler, firmalarla sermaye gruplarıyla TMSF'nin görüştüğünden Tugay'ın mutlaka haberi var; arada koordinasyon ve köprüyü kuran insanlar var' diye konuştu.

YALDIZ: İŞ BAŞKA YERLERE GİDERSE ÖZGÜR ÖZEL 'SÜTTE LEKE YOK' DİYEMEZ
Sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini, bu yapılmadığı takdirde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın ithamlara maruz kalabileceğini kaydeden Yaldız, 'Mustafa Kürkan ismini duydum kulislerde. İçinde bulunduğu konsorsiyumun çıkarları doğrultusunda yapabilir. İş insanı yapabilir. İş insanı kazanmak ister. Biz kamu açısından bakıyoruz. Selim Gökdemir'in Halkapınar'daki bloklarından birini almak isterken İzBB, uluslararası geçerliliği olan gayrimenkul değerlendirme şirketleri var. Büyükşehir'in 77 bin metrekare de olsa kazanımının TL karşılığı, dolar karşılığı nedir yüzde 30 hisse karşılığında? İzBB, TMSF'ye kaç milyon dolarlık mal devretmiştir? Bu uluslararası gayrimenkul şirketleri tarafından raporlanması hiç zor değil. Bu raporu paylaşırsınız, dersiniz ki 'rapora göre yüzde 30'umuzun karşılığı 20 milyon dolar.' TMSF'nin Büyükşehir'e yapacağı şu teknik özellikteki binanın karşılığı şu kadar milyon dolar dersiniz ve kamuoyu konuyu kapatır. Bu denmedi. Bu denmediği gibi belediye binası nereye yapılacak, içinde ne olacak bunları bilmiyoruz. Bilmediğimiz çok şey var. Bu kadar bilinmeyen olunca işin içine Limak da girer, Cengiz İnşaat da girer, 5'li çete de girer... Bu konu çok taraflı bir konu. 30 yıldır bu konunun içindeyiz. Bu çukur yutar. Basmane Çukuru kimleri yuttu? Şeffaflık, CHP'nin vaat ettiği en önemli vaatlerin başında geliyor. Bu sefer iş başka yorumlara gider. Belediye başkanı haksız yere itham edilir. İşin içinde olmadığı konularla ilgili adı gündeme gelir. 'Özel sütte leke yok' diyemez; iş başka yerlere giderse... Bu konuda ben, TMSF cephesinin hem İzBB kurumsalının kamuoyunu aydınlatacak detaylar vermeye davet ediyorum. Bu detayı öğrendikten sonra belki biz belediye adına harika bir anlaşma yapılmış, tarafları tebrik ediyoruz diyeceğiz' dedi.