Engin ÖNEN
Yeni bir sorun daha: Ev sahibi - kiracı krizi!
7 Eylül 2023 Perşembe

Sanki az derdimiz var gibi, sürekli yenileri ekleniyor. Saray ekonominin ve hayatın gerçeklerine inat karar ve uygulamaları ile ülkenin sorunlarını her geçen gün artırmaktadır.

Ekonomi bilimi yerine, Nas esastır deyince, mali piyasalar çok ciddi kriz yaşadı. Ekonominin gerçeği faizi artırmayı gerektiriyordu, çünkü enflasyon yükseliyordu. Ama tersi yapıldı. Bunun kamu maliyesine yükü bir hayli ağır oldu ve dolayısıyla başta emekli aylıkları olmak üzere geniş kesimler için daha da yoksullaşmayı beraberinde getirdi.

Hem piyasa ekonomisi uygulayıp hem piyasaya akıl dışı çok sayıda müdahale, çözüm yerine hep soruna neden oldu.

Enflasyonla mücadelede TÜİK hesap hileleri yetmeyince, bazı fiyat artışlarına sınırlamalar önlem olarak düşünüldü. Bunlardan biri apartman ve site aidatları ile konut kiralarının artışının %25 ile sınırlanması idi.

Apartman ve sitenin temel giderleri nelerdir? Personel, elektrik, asansör bakımı, tadilat vs. Peki bunların yıllık fiyat artışları %25’in kat ve kat üzerinde olduğu halde, apartman ve site yöneticileri nasıl bu artışla bu maliyetleri karşılayacaklar?

Ekonomi ve hayatın gerçeklerinden uzak diğer bir karar da konut yıllık kira artışının %25 ile sınırlanması. Buna kiracı açısından bakınca olumlu bir karar olarak görebilirsiniz ama bunun sosyal maliyetini de düşünmek gerekmez miydi?

Daha önce iyi kötü işleyen bir sistem vardı. TÜİK aylık enflasyon hesabını yapınca, o ayki kira artış oranını da açıklıyordu. Bu tarafları tam olarak ikna etmese de yine de ağırlıklı olarak makul bulunuyor ve anlaşmazlık oranı çok da yüksek olmuyordu.

Konut sahiplerinin önemli bir kısmı için, kira geliri geçim kaynağı veya refahını artırmaya yönelik olduğu için, bu yıllık %25’lik artış oranı tatminkâr bulunmadı. Anlaşamayan ve uzlaşamayan ev sahiplerinin büyük bölümü ya evini satma veya mahkemeye başvurma yolunu seçmektedir.

Bu durum mahkemelere o kadar ağır bir yük getirdi ki, Saray yeni bir önlem almak zorunda kaldı. Eylülden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, kira anlaşmazlıklarını önce Arabuluculuk kurumu ele alacak ve yine de anlaşma sağlanamazsa, o zaman mahkemeye başvuru hakkı doğacak. Zaten anlaşamamış olan kiracı ile ev sahibini arabulucu nasıl ikna edecek ki…

Kira artışı oranı ile kira miktarının piyasa şartlarının çok altında kaldığını düşünen ev sahiplerinin mahkeme başvurusu o kadar artmış ki, bugün başvursanız en yakın bir yıl sonra ilk duruşma için gün veriliyor. Şimdi Arabulucu düzenlemesi ile bu süre daha da uzayacak. Yani kira artış güncellemesi için mahkemeye başvurduğunuzda hakim karşısına bir buçuk yıldan önce çıkma şansınız yok gibi. Daha sonra bilirkişi incelemesi, itirazlar falan, bu iş yılları alacak.

Mahkemeler zaten ağır yük altında ve adalet dağıtımı makul sürenin çok üzerinde gerçekleşiyor. Şimdi bir de böyle kitlesel bir yük ile karşı karşıya kaldılar. Bu genel olarak Adalet kurumunu daha da hantallaştıracak bir sonuçtur. Çünkü gecikmiş adalet, adalet değildir.

Kira artış oranlarına enflasyon ve piyasa koşulları dikkate alınmadan yapılan bu müdahalenin neden olduğu bir sorun Adalet kurumunu yavaşlatması olmuştur. En az bunun kadar diğer önemli bir sorun da işin sosyal boyutudur. Yani ev sahipleri ile kiracılar arasında hiç olmadığı kadar gerilime neden olmasıdır.

Bunca sosyal sorun ve gerilim varken, buna bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva