Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarım ve Yaşam
16 Kasım 2012 Cuma

Değerli “Egede Sonsöz “Okurlarını sevgiyle selamlıyorum. Bundan böyle, Türkiye Tarımı, bilim ve teknoloji politikaları ile kırsal kesimin örgütlenmesi konularında düşünce ve eylemlerimi size yansıtan yazılarla huzurunuzda olacağım.

Önce şöyle bir tespit yapmak istiyorum. Toplumumuzda “Tarım salt çiftçileri ilgilendirir” diye bir algı var. Bunun değiştirilmesi gerekiyor.Tarım beslenmemizden sağlımıza ,ekonomiden dış güvenliğe değin her konu ile bağlantılı. Bu nedenle kentlerde oturanların da tarımın konularıyla bilgilendirilmeleri ve duyarlılık göstermeleri zorunlu... Bakınız, Amerika Birleşik Devletleri Eski Dışişleri Bakanı Kissinger ne demiş:”Petrolu denetlerseniz ulusları, gıdayı denetlerseniz insanları denetlersiniz.Gıda silahtır ve bizim müzakere çantamızdaki araçlardan biridir.”
Türkiye çiftçisi ve tarımı zor günler yaşıyor. Kısaca özetleyelim:
•          Son yıllarda dışa bağımlı uygulanan yeni –liberal politikalarla, köylü /çiftçi işletmeleri yerine dev işletmelerin kurulması, bir başka değişle tarımın kapitalistleşmesi özendirildi ve olağanüstü desteklendi. Oysa Türkiye gerçeklerine uygun doğru model bu değil... Doğru model; Türkiye’de işletmelerin büyük çoğunluğunu oluşturan ve orta ölçekli köylü/çiftçi işletmelerinin en az AB’de olduğu üzere desteklenmesi idi.
•          Tarımsal KİT’ler (SEK,Yemsan,Et-Balık Kurumu,Zirai Donatım Kurumu,Türkşeker,Tigem gibi) kimileri özelleştirildi.Kimileri de işlevsiz duruma getirildi. Tohumculuk Kanunu gibi düzenlemelerle,Türkiye yabancı tekellerin at oynattığı bir ülke ve çiftçimiz kendi ürettiği tohumu satamaz durumuna getirildi. Çiftçimiz yabancı şirketler ve onlarla çıkar birliği içinde olanların insafına bırakıldı.
•          Desteklenmeyen ve pazarlama da örgütsüz olan çiftçiler yoksullaştı, kimileri borçlarını ödeyemez duruma geldiler, topraklarını yabancı bankalara satmaya başladılar.
•          Türkiye gıda egemenliğini yitirdi ve tarım ürünleri dış alımcısı oldu. Bugün Türkiye, enerji (tahıllar, yağ bitkileri, vb), protein (kırmızı et vb) ve giyinme (endüstri bitkileri, pamuk deri, yün, vb) gereksinmesini karşılayan ürünler açısından dışa bağımlı duruma geldi. Son zamanlarda saman bile ithal ettik.
•          Kentliler de çiftçilerin ucuza kapatılan ürünlerini, pazarlama kanallarındaki aracı sayısının çokluğu nedeniyle yüksek fiyatla tüketir oldular. Üstelik,tükettikleri tarım ürünleri de sağlık açısından sorunlu.
Kısaca tarım, yalnız kırsal kesimin değil, Türkiye’nin bir sorunu oldu.
Türkiye çiftçisi ve tarımı, adına küreselleşme de denilen yeni-liberal politikaların özellikle 1980’lerden sonra uygulanmasıyla bu duruma getirildi.      
 Durum böyleyken neden Türkiye’ye yeni-liberal politikalar dayatılıyor? Bunun arkasında Batı’nın elinde sorun durumuna gelen tarımsal girdi(tohum, hayvan, ilaç,gübre gibi ) ile ürün stoklarının eritilmesi ve insanlarımızı açlık ile terbiye edilmesi isteği yatıyor.Kısaca, “Onlar Ortak,Biz Pazar Olduk” durumuna getirildik.
 Türkiye’de tarımı yıkıma götüren politikalar söz konusu olurken, küçük ve orta ölçekli işletmeler, kısaca köylüler direniyor.Onların örgütleri olan kooperatifler olumsuz koşullar ve engellemeler altında bile başarılı olmaya çalışıyorlar.Bunlardan İzmir’de başarılı olanlardan birkaç örnek verelim. Bademler Kooperatifi ve Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi çiçekleri ile kentimizi süslüyor.Bademli Kooperatifi,Türkiye’nin en kaliteli fidan gereksinmesini karşılıyor.Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ağırlıklı olarak zeytinyağını işliyor.Tire Süt Kooperatifi, Küçük Menderes’deki inek sütünü değerlendirmek amacıyla kuruldu. İzmir’de Okul Sütü Projesi’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi ile başarıyla gerçekleştirdi. Kiraz İğdeli Kooperatifi bölgenin en kaliteli peynirlerini üretiyor.

Evet, Türkiye Tarımı’nda da işimiz zor. Ancak çözümler de var. Çözüm öncelikle başarabilme gücümüze inancımızdan geçiyor. Yazılarımda ağırlıklı olarak bunları dile getireceğim.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Özuslu 19 Kasım 2012 Pazartesi 09:20

Hocam, hayırlı olsun. Çok sevindim. İlgi ile izlemeye devam edeceğim.

Yorumu oyla      12      7  
Selma Nalbantoğlu 18 Kasım 2012 Pazar 17:00

Hocam, çok sevindim. Yazılarınızı izlemekten mutluluk duyacağım. Selam ve saygılarımla.

Yorumu oyla      12      7  
Fatih Başaran 17 Kasım 2012 Cumartesi 21:48

Hocam merhaba, Egeden Sonsöz'de de yazılarınızın çıktığına çok memnun oldum. Tarım politikaları analizleriniz bize ışık tutuyor. Umarım bir çok insan bu ışıktan faydalanır. Takipteyiz. Teşekkürler

Yorumu oyla      12      7  
Işık Dikicigil 16 Kasım 2012 Cuma 20:05

HAYIRLI OLSUN, BAZI KİTAPLARINIZI OKUYAMAMIŞTIM. BURADA ONLARDAN PASAJLAR OLACAK HERHALDE. BENDE OKTAY BEY GİBİ HOŞGELDİNİZ DİYORUM. UMARIM BU KÖŞEDE KAPİTALİST SİSTEMİN, DAYATILAN LİBERAL POLİTİKALARINI SAVUNAN BİREYLERDE TARIMIN VE ÇİFTÇİNİN NASIL BİTİRİLDİĞİNİ ÖĞRENİR ÇİFTÇİNİN EKEMEZ BİÇEMEZ , HAYVAN YETİŞTİREMEZ OLDUĞUNU TOPRAĞINI HAYVANINI SATARAK KENTLERE GÖÇLE NASIL TARIMIN BİTİRİLDİĞİNİN FARKINA VARIRLAR. BİR AN ÖNCE HALKIN ÇİFTÇİNİN KÖYLÜNÜN İŞÇİNİN MEMURUN İKTİDARINA DESTEK VERİRLE

Yorumu oyla      13      7  
oktay gökdemir 16 Kasım 2012 Cuma 14:58

değerli hocam, kalaminize sağlık.hoşgeldiniz

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva