Burak OĞUZ
Milyonlarca lira alıyorlar, asgari ücretliden daha az vergi ödüyorlar
7 Temmuz 2011 Perşembe

Dünyada milyonların ilgi duyduğu ve yakından takip ettiği bir spor arıyorsanız o da “futbol”. En gelişmiş ülkesinden üçüncü dünya ülkelerine kadar yediden yetmişe herkesin ilgi alanı. Futbol dediniz mi akan sular duruyor, milyonlar statlara doluyor ya da televizyonlarının başına hapsoluyor. Futbol geniş kitlelere hitap etmesi nedeni ile aynı zamanda çok iyi bir propaganda ve reklam aracı olarak da kullanılıyor. Futbolcuların transferlerinde kulüplere ödenen astronomik bonservis bedelleri, futbolculara ödenen transfer ücretleri, sponsorluk anlaşmaları karşılığı alınan bedeller ve maçlar üzerine oynanan bahisler ile karşımıza devasa bir futbol endüstrisi çıkıyor.
 
Böylesine muazzam paranın döndüğü bir sektörde her zaman daha fazla kazanmak isteyen ve bunun için şike olaylarına karışıp haksız kazanç sağlamak isteyenlerin olması da kaçınılmazdır.
 
Futbolcuları neden vergi rekortmenleri listesinde göremiyoruz?
Peki, böylesine astronomik rakamların döndüğü futbol endüstrisinde futbolcuları neden vergi rekortmenleri listelerinde göremiyoruz. Bunun için öncelikle futbolcuların aldığı paraların vergi kanunlarımızda nasıl değerlendirildiğine bakalım.
 
Futbolculara yapılan her türlü ödeme ücrettir
Gelir Vergisi Kanunu (GVK) Madde 61/6’da “Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler” ücret olarak sayılmıştır. O zaman futbolculara yapılan ödemelere bakalım;
 
Transfer Ücreti:
Futbolcuların bir kulüpten diğerine geçmek için ya da ilk profesyonel spor hayatına başlarken aldığı ücrete transfer ücreti denir. Bu ücret para dışında ayni olarak ev, araba, vb. ayni ödemeler de olabilir.
 
Aylık Ücret:
Futbolculara imzalamış oldukları sözleşme gereği aylık olarak ödenen ücretlerdir.
 
Prim Ödemesi:
Gösterilen performans için ya da galip gelinen maçlarda futbolculara ödenen nakdi ya da ayni bedellerdir.
 
Haksız Fesih Tazminatı:
Futbolcu ile kulüp arasında imzalanan sözleşmenin, kulüp tarafından haksız fesih edilmesi halinde sporcuya yapılması gereken ödemelerdir.
 
Jübile Gelirleri:
Profesyonel spor hayatına son verirken federasyonun vermiş olduğu hak ile bir kereye mahsus olmak üzere düzenlenen jübile maçından elde edilen ve futbolcuya ödenen gelirlerdir.
 
Ayni Gelirler:
Futbolculara ödenen nakit ücretler dışında kendi kullanımlarına verilen ya da mülkiyeti devredilen ev, araba, ev eşyası vb. menfaatlerdir. Bu menfaatler Vergi Usul Kanunu(VUK)’ndaki değerleme şekillerine göre bedeli belirlenir.
 
Reklam Gelirleri:
Futbolcuların, bir ürünün kullanımı ya da tanıtımı için almış olduğu bedeller. Reklam bedelleri her ne kadar ücretin tanımına tam olarak uymuyor olsa da sporculara yapılan her türlü ödeme ücret kabul edildiği için, genel olarak ücret olarak değerlendirilmektedir.
 
Amatör futbolculara ödenen ücretler belirli şartlarda vergiden istisnadır
GVK Madde 23/15’e göre yüz ve daha aşağı sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde bir, yüzden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde iki, amatör sporcu çalıştıranların, her yıl millî müsabakalara iştirak ettiklerinin belgelenmesi durumunda bu amatör sporculara ödenen ücretler vergiden istisnadır. (Asgari ücretin iki katını aşmamak kaydıyla)

GVK Madde 29/3’e göre spor yarışmalarına katılan amatör sporculara ödenen ödül ve ikramiyeler vergiden müstesnadır.
 
Milyonlarca lira ücret alan futbolcular asgari ücretliden az oranda vergi ödüyor
Profesyonel futbolcuların almış oldukları transfer ödemeleri ve aylık ücretleri dönem dönem farklı istisnalara konu olmuştur. Son olarak, 01.07.2008 tarihinden geçerli olmak üzere GVK Geçici Madde 72’ye göre “31.12.2017 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden aşağıdaki oranlarda gelir vergisi tevkifatı yapılır.

a) Lig usulüne tabi spor dallarında;
1) En üst ligdekiler için % 15,
2) En üst altı ligdekiler için % 10,
3) Diğer liglerdekiler için %  5,
b) Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden % 5” denilmektedir.
 
Sonuç olarak, bugün için 837,00 TL brüt asgari ücretle çalışan birisi, toplam vergi matrahına göre 9.400,00 TL’den sonra bir üst dilim olan yüzde 20’den vergisini ödüyor. Daha yüksek ücretle çalışanlar ise yüzde 35’e kadar vergi öderken milyonlarca lira transfer ücreti ve maaş alan futbolcular sadece yüzde 15 vergi ödemekte. Buna rağmen aldıkları paralar yetmemekte ve şike yapmak sureti ile haksız kazanç sağlama yollarına başvurmaktadırlar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva