Nedim ATİLLA
Kamala- Trump değil çevre savaşı!
7 Ağustos 2024 Çarşamba

On gündür “memleket hariciydim” eski deyimle…

Bir gazeteci ülke değiştirse de davranış değiştirmiyor, sabah ilk iş ülkenin ve gidilen ülkenin gazetelerine bakmak… Biz de öyle yapıyoruz günlerdir…

Gazetelerin önceliği Olimpiyatlar. Milli Atıcımız Yusuf Dikeç’in fotoğrafını görmediğim gazete yoktu inanın. Ne güzel.

İkinci konu ise ortak ve Olimpiyatlar bitince en önemli gündem maddesi olmaya devam edecek olan Kasım ayı başındaki ABD seçimleri…

Gazetelerden okuduğum gibi geçen haftanın en önemli girişimi dünya için gelecek kaygısı duyan tüm insanlar gibi bence de ABD Başkanı Joe Biden’in çalışanları özellikle aşırı sıcaktan korumak için açıkladığı yeni plandı.ABD İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi tarafından önerilen yeni kurallar, “ısı tehlikelerini belirleme, ısı hastalığı ve acil durum müdahale planları geliştirme, çalışanlara ve denetçilere eğitim verme ve çalışma uygulama standartlarını” içeriyor. Bu standartlar arasında “dinlenme molaları, gölge ve suya erişim ve yeni çalışanlar için ısıya uyum sağlama” gibi önlemler bulunuyor. Beyaz Saray açıklamasına göre, bu yeni kurallar ABD genelinde yaklaşık 36 milyon işçiyi etkileyecek ve iş yerinde aşırı ısıya yönelik ilk federal güvenlik standardını oluşturacak.

Ne kadar önemli değil mi?

Biden, geçen hafta Washington DC Acil Durum Operasyon Merkezi’nde yaptığı bir konuşmada, “Aşırı sıcak, ABD’deki hava durumu kaynaklı ölümlerin en önemli sebebidir. Aşırı sıcaklardan ölen insan sayısı, sel, kasırga ve tornadoların toplamından fazladır” dedi.

Trump ne diyor buna karşılık?

Trump, Biden’ın iklim değişikliği politikalarına karşı sık sık eleştirilerde bulunuyor. Trump ve kampanya yetkilileri, Biden’ın İklim Değişikliği Yasası’nı kesmeyi planladıklarını defalarca belirtti. Trump, Biden’ın iklim politikalarını ekonomik olarak zararlı ve aşırı derecede pahalı buluyor. Trump, özellikle fosil yakıtların kullanımını destekliyor ve Biden’ın yeşil enerjiye geçiş çabalarını eleştiriyor. Biden’ın aksine, Trump ve Cumhuriyetçi Partinin bir kısmı, iklim değişikliğinin ciddiyetini kabul etmekte son derece isteksiz ve Biden’ın bu konudaki harcamalarını gereksiz buluyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olarak, sera gazı emisyonları atmosferde daha fazla ısı biriktirdikçe, sıcak hava dalgaları – en ölümcül aşırı hava olayları – daha uzun ve daha sıcak hale geliyor. Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) geçen Salı günü yayınladığı bir rapora göre, ABD’de son birkaç on yılda alışılmadık derecede sıcak yaz günleri ve geceleri daha yaygın hale geldi ve sıcak hava dalgaları 1960’larda yılda ortalama iki kez görülürken, 2010’lar ve 2020’lerde yılda altı kez görüldü.

Isının insan vücudu üzerindeki stresi, normal günlük aktiviteleri ve vücudumuzun düzgün bir şekilde soğumasını engelliyor. Genellikle daha nemli olan bölgeler de hayatı riske atabilir. Terleme vücutlarımızın soğumasına yardımcı olur, ancak nem, terin vücuttan buharlaşma şeklini değiştirir. Soğuyamamak, insanların sağlığını riske atabilir ve kardiyovasküler ve solunum komplikasyonları, susuzluk, sıcak çarpması, yüksek tansiyon ve uyku yoksunluğu gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

***

Beyaz Saray tarafından Salı günü yayınlanan bilgi notunda, Cumhuriyetçilerin “iklim değişikliğinin varlığını inkar etmeye” devam ettikleri ve Biden’ın Ağustos 2022’de geçirdiği ve elektrikli araç bataryaları ve yenilenebilir enerji gelişimi gibi yeşil geçiş endüstrilerini hedefleyen 360 milyar dolardan fazla fon ayıran Enflasyon Azaltma Yasası’nı (IRA) “geri çekmeye” kararlı oldukları belirtildi.

Harris’in başkanlık ihtimalini memnuniyetle karşılayan “yeşil savunucular” bütün bu nedenlerle Kamala Haris’in kazanmasını istiyorlar. Beyaz Saray’a dönmesi halinde iklim değişikliği politikalarını iptal edeceğine yemin eden Donald Trump ile hem ABD’nin hem de dünyanın felakete sürükleneceğinden kaygı duyan insanlar Kamala için elele verilmesini istiyor.

Harris, başkan yardımcısı olarak, Joe Biden’ın çığır açan yasası olan Enflasyon Azaltma Yasası’nı geçirmek için eşitliği bozan oyu kullandı. Bu yasa, temiz enerji ve elektrikli araç kapasitesinin inşasına yüzlerce milyar dolar ayırıyor. Biden, yeniden başkan seçilme teklifinden vazgeçeceğini doğruladığı Pazar günkü mektubunda, yasa tasarısını “dünya tarihinin en önemli iklim yasası” olarak nitelendirdi.

Yazının sonunda IRA’dan yani Enflasyon Azaltma Yasası’ndan söz edeyim:

ABD Başkanı Joe Biden tarafından Ağustos 2022’de imzalanarak yürürlüğe giren kapsamlı bir yasa bu. Yasa, ABD tarihindeki en büyük iklim ve enerji yatırımı olarak kabul ediliyor.

Yasa, temiz enerji projelerine ve teknolojilerine yaklaşık 370 milyar dolar yatırım yapmayı öngörmektedir. Bu, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş ve rüzgar enerjisi gibi), enerji verimliliği ve karbon yakalama teknolojileri gibi alanları kapsamaktadır.

Yasanın amacı, ABD’nin karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmaktır. Bu hedefe ulaşmak için temiz enerji üretiminin artırılması ve fosil yakıtlardan uzaklaşılması planlanmaktadır.

İlaç Fiyatları ABD’de büyük sorunlardan biri. Yasa, Medicare programı aracılığıyla ilaç fiyatlarının müzakere edilmesine izin vererek reçeteli ilaç fiyatlarının düşürülmesini hedeflemektedir. Bu, özellikle yaşlılar ve düşük gelirli bireyler için ilaç maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor.  Yasa ayrıca yaşlı Amerikalıların en büyük güvencesi olan Uygun Fiyatlı Bakım Yasası (ACA) kapsamında sunulan sağlık sigortası primlerinin azaltılmasını ve sağlık sigortası kapsamının genişletilmesini sağlamaktadır.

Yasa, büyük şirketlere yönelik vergi reformlarını da içeriyor. Bu reformlar, büyük şirketlerin en az yüzde 15 vergi ödemesini sağlayacak ve vergi kaçakçılığını azaltmayı amaçlıyor.  Ayrıca, hisse geri alımlarına yönelik yeni vergiler de getirilmiş.

Enflasyon Azaltma Yasası, hem iklim değişikliğiyle mücadele hem de ekonomik ve sağlık alanlarında reform yapmayı hedefleyen geniş kapsamlı bir yasa. Bu yasa, Biden yönetiminin iklim politikaları ve ekonomik stratejileri açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Bu politikalardan en çok etkilenecek olan vahşi kapitalistler tabii ki Trump’u destekliyorlar.

Biden’in Kamala Harris için söylediği şu sözler önemlidir: “Hayatının tamamını adalete adamış, ezilen için savaşmış ve kimsenin kanunun üstünde olmadığından emin olmuştur. Tüm Amerikalılar’ın temiz havaya, temiz suya ve sağlıklı bir çevreye erişebilmesi için her gün savaşacaktır.”

Ben de ekleyeyim; Sadece Amerikalıların değil tüm insanlığın temiz havaya temiz suya ve sağlıklı bir çevreye ihtiyacı var!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva