Tayfun MARO
Hayat öğretiyor
21 Aralık 2012 Cuma

Bilge olmak ile bilgili olmak arasındaki farkın neredeyse bütün bir yaşamın paradigmasını
-değerler dizisini- değiştirecek güce sahip olduğunu bilmem hiç düşündünüz mü?
Bilgelik üzerine kafa yormuşluğum vardır. Fakat bilge ile bilgi sahibi olmak arasındaki farkın yaşamın paradigmasını değiştirebileceğine dair pek düşünmediğimi, geçenlerde bir alışveriş kuyruğunda yaşadığım olay sırasında fark ettim.
Yaşamda öyle anlar var ki, bazen anlamak, bilmek yetmiyor, illaki hissetmek, duyarlık gerekiyor; ancak o zaman insanın anda yaşadığı olayı içselleştirmesi ve değişim yaratacak gücü kendinde bulması mümkün oluyor.
 
Bir markette alışveriş yapmış kasanın önünde kuyrukta bekliyordum. Önümde bekleyen yaşlı bayana sıra geldiğinde, elinde tuttuğu naylon torbadan bir elma, bir portakal, bir armut, iki kabak, bir patlıcan, bir demet maydanoz, bir paket makarna, 200 gramdan fazla görünmeyen kıymayı tek tek çıkarıp kasiyerin önüne sıraladı. Aldıklarını tezgâha koyarken; sadece 18 liram var, lütfen hesap bu rakamı geçerse söyleyin, diyordu ve bir yandan da telaşlı hareketlerle önceliği olanları öne geçirmeye çalışıyordu. Bu arada da bana dönüp, tekerlekli alışveriş çantasında duran 3 litrelik su şişesini tezgâhın önüne koymam için çok düzgün bir Türkçeyle ricada bulundu. Sözü mü olur, derhal isteğini yerine getirdim. Kasadan geçen su şişesini tekrar tekerlekli alışveriş çantasına koyarken, kapağını açmamı rica etti. Belli ki, gücü o kapağı açmaya yetmiyordu.
Kasiyer, yaşlı kadının aldıklarını kasadan geçirirken ben de merakla sonucu beklemeye koyuldum; “borcunuz 15 lira 65 kuruş” deyince, yaşlı kadının yaşadığı sevinç trajikti.
 
Bir yanda, sahte bir tevazuuyla, kullandığı iPhone’nun 2000 lira kadar olduğunu söyleyen genç insan; diğer yanda, 18 lirasını, alacağı beş parça yiyeceğe yetirmek için hangisinden feragat edeceğine karar vermek durumunda olan yaşlı kadın.
Bu iki insan arasında oluşan dehşet dengesi, toplumda oluşan Türk-Kürt, muhafazakâr-laik gerilim hatlarında oluşan dehşet dengelerinden daha gerçektir. Türk veya Kürt, Müslüman veya değil, hiçbir insan bunu hak ediyor olamaz. Ve sistemin asıl derdi bu haksızlığın önünü almak olmadığı sürece, her türlü çaba boşunadır.
Bir sistem insanları açlıkla terbiye ediyorsa, o sistemi tam buradan sorgulamak gerekir.
 
Tablet bilgisayar, akıllı telefon gibi birbirini tekrarlayan aygıtlara bir emeklinin 6 aylık geliri kadar para ödeyen bilgi çağının insanı, metalaşan bilginin ortaya çıkardığı insandır. Bilgilidir.
Hayatı salt bilgiyle değil fakat aynı zamanda ve öncelikle duygularıyla algılayan ve öyle yaşayan insan, bilge kişidir. Yaşanmışlığın bilgisiyle konuşur.
Modernitenin bilinebilirlik sınırlarına kapattığımız hayatlarımızdan kayıp giden bilgeliğin yerini alan “bilgi sahibi olmak”, anlayış olarak kesinlikleri sever. Oysa hayat muammadır.
Dolaylanmış yaşamlarımızda temsilin temsiline varacak ölçüde insandan uzaklaşmış olan etik değerler içselleştirilemeyecek kadar dış oldular.
Bilgi teknolojileri, bildiklerimizi, yaptıklarımızı ettiklerimizi hızlı bir dolaşımın içine sokmak, dev belleklerde toplamak ve dev sunucularla tek tek her insana ulaştırmakla övünüyor.
Bu hızlı dolaşımın içinde bir an durup, önünde diz çöktüğümüz bilimin getirdikleri, götürdükleri hakkında düşünmek fikri bile bize çok uzak.
Tüketim ve gösteri toplumunda, bilim ve teknolojinin sunduğu sahte nimetlerin peşinde, birbirinin üstüne basarak tüketim mabetlerine koşan meta fetişistine dönüşmüş “özgür birey” olmak, kapitalist sistem ile aramızdaki en can yakıcı sorundur. İhtiyaçlarımızın zaruret ile bütün bağları kopmuştur.
 
Markette alışveriş yaparken izlediğim o yaşlı kadının durumu bu toplumun asıl meselesi haline gelmediği sürece hiçbir sorun kalıcı veya uzun soluklu çözüme kavuşamaz.
Kavranırlık düzeyinde ele aldığımız meselelerimiz insana dair olanı eksik bırakıyor.
Duyarlık düzeyinde Söyleme’yi öne çıkarmak, bu eksikliğin dermanıdır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva