Ümit YALDIZ
Estetik kaygı mı can güvenliği mi?
17 Mart 2012 Cumartesi

İki bakanın baş döndüren İzmir programını takip etmekte zorlandık. Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın iki günlük İzmir ziyaretinde verdikleri en önemli mesaj kentsel dönüşümdü.
En azından bende iz bırakan mesaj buydu. Kesin olan şu ki bu kentin önümüzdeki 10 yılında da kentsel dönüşüm konuşulacak.
Konuşulmalı da. Bakan Yıldırım başından bu yana aynı şeyi söylüyor: 
‘Kentsel dönüşümü siyasete alet etmeyelim’
Kesinlikle haklı. İzmir gibi deprem bölgesi bir kentte böylesine önemli projeler yerel ya da genel siyaset malzemesi yapılmamalı. 
Bakan Yıldırım’ın sözlerinin sadece siyasi rakiplerini ilgilendirdiğini de sanmıyorum.
CHP’ye olduğu kadar kendi partisine de seslenmeli Sayın Bakan…
Çünkü siyasetini değil kentsel dönüşümün kendisini yapmak gerekiyor bu dönemde.
Son olarak helikopterden kenti izleyen iki bakan hemen yanlarına oturan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile birlikte kentsel dönüşüm alanlarına havadan baktı.
Umarım İzmir’deki tablonun vahameti yerden olduğu kadar havadan daha net görünüyordur.
Ama yapılan açıklamalara baktığımda kentsel dönüşüm denince akıllarına daha çok ‘gecekondu’ bölgelerinin geldiğini gördüm. Haftaya yasası çıkacak olan ve bakan Yıldırım’ın deyişiyle ‘İzmir’den başlayacak olan’ dönüşüm hamlesinde hedeflenen sadece gecekondu bölgeleriyse yanlış.
Tabi ki kentsel dönüşümü olası bir depreme hazırlık için planlıyorlarsa. Bir kentte dönüşümü tetikleyen iki unsur vardır. Can güvenliği ya da estetik kaygı…
Gecekonduyu temizlemek daha çok estetik kaygıyla ilgili olsa gerek.
Evet. İzmir’in çarpık yüzü bu kente yakışmıyor. Ve de derhal temizlenmeli.
Protokol yolu dediğimiz Havalimanı’ndan kente gelirken Yeşildere’deki sağlı sollu manzara ‘Ege’nin İncisi, Akdeniz’in yıldızı ve Türkiye’nin batıya açılan penceresi’ olarak tanımlanan İzmir’in ‘çürük dişleri’ gibi sırıtıyor.
Evet, Kadifekale sırtlarındaki, Bayraklı’nın tepelerindeki, Limontepe’deki, Gültepe’deki, Yenişehir, Çamdibi, Altındağ, Güzeltepe’deki görüntüler de öyle.
Lakin, kentsel dönüşüme sadece bu açıdan bakarsak, büyük bir yanlışın içine düşeriz.
Bana göre dönüşümü tetikleyen asıl unsur can güvenliği olmalı. Sayın Başbakan da zaten ‘İktidarımıza bile mal olsa yıkacağız’ sözünü Van Depremi’nden hemen sonra söylemiş ve kentsel dönüşüm yasasının müjdesini vermişti.
 Marmara 1999’u yaşamışken ve de Van Depremi’nin yaralarını bile henüz sarmamışken ‘can güvenliği’ yerine estetik kaygıyı önceliğimize koyarsak eğer, büyük bir yanlış yapmış oluruz.
Hem sayın bakanlara hem de bu kenti yönetenlere tavsiyem, kentsel dönüşüme estetik kaygı yerine ‘can güvenliği’ penceresinden bakmaları…
Yol haritası arıyorlarsa bu kentin zemin etütleri, deprem senaryoları var.
Olası bir depremde nerelerin yıkılacağı, hangi semtte aşağı yukarı kaç kişinin öleceği, yaralanacağı belli. O alanların üzerindeki binaların yaşları, kaliteleri ortada. Belki bugün gecekondu bölgesi diye öne aldığımız bölgelerin zeminleri Kordon’dan, Güzelyalı’dan, Manavkuyu’dan daha sağlamdır.  Hatta daha az katlı olması nedeniyle olası bir depreme dayanma ihtimali gecekondu bölgelerinin daha yüksektir. Kentteki estetik kaygıyı gidermekle vakit kaybederken kapımızı her an çalması muhtemel olan bir afette telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilir. Bu sütunlardan birkaç kez uyardım. Yine uyarıyorum.
Deprem bilimci Prof. Ahmet Ercan, her an kentin kapısını çalması muhtemel olan 7,1’lik depremin İzmir’in kaymak tabakasını vuracağını açık açık söylüyor. Sadece o da değil! İzmirli Prof. Atilla Uluğ’dan, Amerikalı, Japon bilim adamlarına kadar herkes İzmir’de büyük bir depremin her an olabileceğini vurguluyor.
Mavişehir’in, Alaybey’in, Kordon’un, Güzelyalı’nın zemin durumu, bina kalitesi ve nüfus yoğunluğunun çeperlerden beter olduğunu vurguluyor. Tabi ki Prof. Ercan bunu söylerken işkembe-i kübradan sallamıyor. Önünde İzmir’in 1999 Marmara Depremi’nden sonra yapılmış deprem senaryosu var en azından. Adı RADİUS…
Bu proje şu anda devletin elinde.. İki bakana tavsiyem o senaryoyu inceleyip, dönüşüm projesiyle paralel olarak kentsel yenilemeye de el atmaları.
Uzun lafın kısası İzmir’in en az yarısının yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.
Zor gibi görünen ancak zorunluluk olan bir tabloyla karşı karşıyayız bugün.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, tam da altını çizdiğim konuda muhteşem bir proje hazırlamış. Büyükşehir Belediyesi’nin onayına gönderilen projenin adı Alaybey Kentsel Yenileme Projesi… Uzun uzun anlattı geçen gün. Sadece lafla değil, ilüstrasyon çizimler, bilimsel araştırmalar, fotoğraflar ve tatmin edici rakamlarla…
Yaklaşık 40 bin nüfusu etkileyecek projede Alaybey’den başlayıp üç etap halinde Karşıyaka Çarşı dahil hemen her yerin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Betonarme yığını halinde ‘bitişik nizam’ inşa edilen binalar, gün görmeyen, güneş görmeyen sokaklar, yeşili, otoparkı, sosyal alanı olmayan mahalleler ortadan kaldırılıyor. İnşaat yoğunluğunu arttırmayan ama tüm eksikleri gideren proje benden 10 üzerinden 10 aldı.
İlk olarak söz konusu bölgedeki binaları test ettirerek başlamış Başkan Durak…
Yüzde 95’i depreme dayanıksız, yaşlı ve de yorgun... En az 50-60 yaşındaki binaların zaten kötü olan zeminde olası bir depremde hiç şansları yok. Karşıyaka Belediyesi, Alaybey Tersanesi’ni de Çarşısı’nı da içine alan bölgenin makus kaderini değiştirecek planları aylar süren titiz bir çalışmanın ardından hazırlamış. Büyükşehir Belediyesi’nden onay aldığı anda resmileşecek olan projeyi belediye hatta hükümet bütçesiyle bile yapmak mümkün değil. Ama planlar kentlerin anayasasıdır. Böyle bir dönüşümün fitilinin ateşlenmesi bile birkaç yıl içinde bu bölgeyi kendiliğinden dönüştürecek, yenileyecektir.
Başkan Durak, dönüşümün özel sektör eliyle olacağını, belediyenin ‘koordinasyon’ görevi yapacağını anlattı. Kağıt üzerine ayrıntılarıyla çizilen proje hayata geçtiğinde ne mi olacak?
Bölge sakinleri 50-60 yaşındaki çürük binalarını sıfırlarıyla değiştirirken, mülklerinin değeri de en az 2-3 kat artacak.
Bitişik nizam binalar nedeniyle nefes alamayan kent rahatlayacak. Körfezin nefis iyot kokusu (tabi ki tam anlamıyla temizlenirse) kentin her noktasına ulaşacak. En önemlisi de olası bir depremde yerle bir olacak bölgedeki 40 bin kişinin canı kurtarılacak. 
Daha ne olsun! Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, bir taraftan ilçesindeki gecekondu bölgelerini kaldırırken (Yalı Mahallesi’ndeki 800 gecekondu artık yok) bir yandan da Alaybey’de, Örnekköy’de hazırladığı ‘sağlıklı dönüşüm’ projeleriyle benim gözümde örnek bir yerel yönetici kimliği sergiliyor.
Eğer Sayın Bakanın söylediği gibi ‘kentsel dönüşümde gerçekten siyaset yapılmayacaksa’ Başkan Durak’ın projeleri iyi incelenip, örnek alınmalı, destek olunmalı.
Ve de Sezar’ın hakkı Sezar’a verilmeli.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HEPSİNDEN ÖNCE DÜŞÜNCEDE DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM. 19 Mart 2012 Pazartesi 13:32

İZMİRDE İYİ,GÜZEL DOĞRU ŞEYLERİN YAPILMASI,DÜŞÜNCE BAZINDA BU YAPILANLARIN DESTEKLENMESİ,TOPLUMSAL KÜL TÜRÜN GEREGİ. Hatta,eleştirel Akıl,eleştirel sorgula ma da olmalı.Tabiiki İş yapmak İstiyenlerinde önü ke silmemeli.ARTIK İZMİRLİ SOSYAL,EKONOMİK,KÜLTÜREL SPOR TİF KATMA DEGER YARATAN PROJELERİN HAYATA GEÇİRİLME SİNİ İSTİYOR.İZMİRİN EXPO 2020 ULUSLARARASI BİR MEGA PROJESİ ve CUMHURİYETİMİZİN 100. YIL PROJESİ VAR Hep birlikte İZMİRİN 2010 lu, 2020 li yıllarına sahip çı kalım.

Yorumu oyla      16      6  
Oya 19 Mart 2012 Pazartesi 11:57

Kentsel dönüşüm ancak toplumsal kültürel eğitim ile desteklenirse başarılı olur. Umarım dönüşümün insanda başladığını kimse unutmaz. Projeler geliştirilirken toplumsal kültürel eğitime yönelik de projeler hazırlanır. Kenti isterseniz yıkın, yeniden muhteşem yapın. İnsanlar sokağı kirletirse, kadınlarını taciz ederse, küçücük çocuklar çalıştırılırsa, balkonlar ardiye gibi kullanılırsa, sigara içen arabasının camından izmariti caddeye atarsa kentsel dönüşüm ne kadar gerçekleşmiş olur?

Yorumu oyla      14      7  
mert 19 Mart 2012 Pazartesi 10:52

büyükşehire cevat başkan yakışır

Yorumu oyla      13      10  
İhsan Bayram 18 Mart 2012 Pazar 21:10

Şu Cevat Bey Büyükşehire bir el atsa Aziz Bey yerine onu gösterseler de biraz şu İzmir'e bir şeyler yapsa...

Yorumu oyla      14      12  
Kemal ÖZEN ( aşagıdaki yazının devamı.) 18 Mart 2012 Pazar 12:15

Sn.BAŞBAKANIMIZA Sesleniyorum SİZİ TARİHİ BİR GÖREV BEKLİYOR.Biliyoruzki Manevi degerlere ayrı bir önem veriyorsunuz. EXPO 2020 İle birlikte İZMİRİN DEGİŞİM ve DÖNÜŞÜM PROJESİNİN SİZİN MANEVİ DESTEGİNİZE DE İHTİYACI VAR.Tamam Bakan arkadaşlarınız. Bu konuda si zi arathıyorlar ama, 4 milyon İZMİRLİ Tarihinde ilk def BİR BAŞBAKAN Öncülügünde DEGİŞİM ve DÖNÜŞÜM PROJE SİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİN,İZMİR İÇİN AYRI BİR DEGER TAŞIDINA,ÖNEM VERİLDİGİNE İNANMAK İSTİYOR.

Yorumu oyla      14      15  
HAMDİ 18 Mart 2012 Pazar 12:05

laf çok icraat yok. iki dönem hiçbir şey yapmıyanların aldatıcı lafları, zatem yaptıkları yapıcaklarının kanıtı, ortalık zübüklerden geçilmiyor.

Yorumu oyla      21      8  
ALLAHIM BİZE YARDIM ET İZMİRİ BAŞTAN YARATALIM. 18 Mart 2012 Pazar 11:43

KARTVİZTLERİNİN Bir köşesinde İZMİR Yazan Etkili, Yet kili herkese ama herkese büyük görev düşüyor. EXPO 2020 İZMİRİN Huzur için de yol alabilmesi için En az onun kadar hatta ondanda daha önemli olan. İZMİRİN DE GİŞİM ve DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN, hAYATA GEÇİRİLMESİ La zım. Sn. Binali YILDIRIMIN Çok önemli bir uyarısı var BUNU SİYASETE ALET ETMİYELİM. Bu işe herkes ve bütün taraflar katkı koysun.BİZİM BİR ÖNERİMİZ VAR. ŞEHİRCİLİK BAKANLIGI İZMİRDE BİR ARAMA KONFERANSI DÜ ZENLEMELİ İBB İLE BİRLİKTE

Yorumu oyla      14      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva