Tayfun MARO
Devlet-Piyasa-Sivil Toplum
26 Ocak 2011 Çarşamba

Modern Batı dünyası, toplumsal yaşamın üç farklı alandan oluştuğunu varsayar: Devlet, Piyasa, Sivil Toplum.
Bu üç yapı aynı sınırlar -devletin sınırları- içinde varolmakla birlikte, birbirinden ayrı işleyiş kuralları olduğu, paradoksal bir gerçekliktir.
Toplumsal gerçekliğin, kendi bütünlüğü içinde değil de, parçalara ayrılarak, ve her biri farklı disiplinler olarak ele alınması, Aydınlanma fikrinden kaynaklanır.
Türkiye bu yapıyı Cumhuriyet projesi ile 1920’’li yıllarda oluşturdu. Aydınlanma düşüncesi, bilim dünyasına, entelektüel kimliğe, sosyal ve siyasal oluşumlara yön verdi.
 
Niyetim, bu tespitten hareketle, Aydınlanma felsefesine yönelik eleştirel tutum almadan, ülke sorunlarına bakış açısının nasıl oluştuğuna bakmak.
 
Son yüzyıl içinde, kendi başına bir varlık, salt siyasal bir kurum olarak görülen devlet, yalnız başka devletlere karşı değil, aynı zamanda, ulusal düzeyde kendi halkına karşı da  korunacak bir varlık, kişileri ezen bir yapı olarak tasarlanmıştır. Öyle ki, devlet ile iktidar bir sayılmıştır.
İnsan haklarına dayalı devlet anlayışı, toplumda dile gelmemektedir. İnsan haklarından anlaşılan, kişinin yaşam olanaklarını geliştirmek için kendiliğinden sahip olduğu haklar ve sosyal haklardır. Gurup hakları, insan haklarının yerine geçtiği zaman, ortaya, bugün içinde yaşadığımız kavram kargaşası çıkmaktadır.
 
Piyasada üretim ilişkileri, serbest pazar ekonomisi kurallarına göre oluşur. Üretici güçler, burjuvazi tarafından geliştirilmektedir. Mülkiyet esasına göre örgütlenen sermaye düzeni piyasaları yapar. Piyasa, serbest veya sosyal, kapitalist sistemin ürünüdür.
 
Sivil toplum, 1789 Fransız Devrimi’’nden sonra halkın devlet yönetiminde ve devletin yapılanmasında söz sahibi olması ile birlikte öne çıkmaya başlamış bir kavramdır. Sivil toplum, yeni dünya düzeninde demokrasinin asli unsurudur.
 
Bir ülkede yaşayan halkın veya halkların üç farklı kategoride tanımlanması her ne kadar sorunluysa da, uluslararası sistem böyle buyuruyor. Ya ülkemizde, devlet, piyasa, sivil toplum üçgeninde olan bitene baktığımızda görünen nedir?
 
’“Devlet’”, kişi haklarına değil, gurup haklarına dayalı bir devlete dönüştürülüyor. Devletin sosyal ve hukuk boyutu yok ediliyor. Yurttaşın hak ve hukukunun yerini, gurupların hak ve hukuku alıyor. İnsan haklarına dayalı devlet fikri yok.
 
’“Piyasa’”, kapitalist sistemin bilinen en vahşi kurallarına göre işliyor. Sefalet ücretleri ve işsizlik nedeniyle orta sınıf mutsuz. Çiftçiler yoksullaştı. Hayvancılık yok ediliyor. Köylü mutsuz. Sadece, devletin hazinesinden geçinen bir avuç insan mutlu. Sıcak paraya dayalı rant ekonomisi bıçak sırtı. Üretim desteklenmiyor.
 
’“Sivil toplum’”, din normları ve etnisiteye dayalı toplumsal yapılanma esas alınmak suretiyle dönüştürülmek istenmekte; böylece, ulus devletin yerini alması istenen federasyonun önü açılacak.
Kişi hak ve özgürlükleri esas alınmadıkça, gurup haklarına dayalı gelişen sivil toplumun, barış içinde bir arada yaşaması olası değildir.
Din normlarına dayalı yasaklar ile bastırılmış sivil toplum, hızla çağdaş yaşam normlarından uzaklaştırılıyor.
 
Sistemi yapan ve işleten üç temel yapısal oluşumun ülkede hali pürmelali budur. Devlet giderek polis devletine dönüşüyor. Piyasa giderek vahşileşiyor. Sivil toplum giderek birbirine düşman gurupların arenasına dönüşüyor.
 
Bu tehlikeli gidişin durdurulması için, yeni bir program ile halkın önüne çıkarak; devletin, piyasanın, sivil toplumun nasıl yapılanacağını, nasıl örgütleneceğini, çözüm için öngörülen değişimin ne olduğunu bir an önce anlatmak gerek.
CHP’’ye arzuhalimdir’…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva