Kemal ANADOL
Denenmiş denenmez!
17 Temmuz 2023 Pazartesi

14/28 Mayıs yenilgisinden sonra CHP’de tartışmalar başladı. Bundan doğal ne olabilir ki? Büyük hayal kırıklığına uğrayan toplumun ve CHP seçmeninin bayram edecek hali yok ya! Sayın Kılıçdaroğlu bunu başarı olarak gösterse de önceki seçim sonuçlarıyla yapılan karşılaştırmalar gerçeği doğrulamıyor. Ayrıca bu başarı anlatımı kamuoyunca inandırıcı da bulunmadı. Seçimler futbol maçı değil ki ortada beraberlik gibi bir sonuç olsun! 28 Mayıs’tan hemen sonra İstanbul Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu’nun ortaya attığı değişim kelimesi de her konuda uzman beyaz cam yorumcularının dilinden düşmüyor. Ne gariptir ki sözcüğün içi de bir türlü doldurulmuyor. Körlerin fil tarifi örneği herkes kendi işine geldiği gibi tanımlıyor. Ne hazindir ki önemli bir kavram olan değişim ağızlarda çiğnenen sakıza dönüşmüş durumda.

Bu arada önemli bir değişim oldu. Sayın Kılıçdaroğlu Sözcü’den Saygı Öztürk’e bayram günü verdiği demeçte “CHP’nin değişime değil yenilenmeye ihtiyacı var” dedi. “Gazi Mustafa Kemal’in ortaya koyduğu bir çizgi bir hedef var. Bunu neresini değiştireceksiniz ki?”

Bu kez değişim mi yenileşme mi tartışmaları başladı. Anlaşılıyor ki kavram kargaşası yaratılarak konu yozlaştırılmak, top çevrilerek vakit kazanmak isteniyor. İster değişim ister yenileşme olsun murat edilen sonuçtan kaçınılmak isteniyor. Oysa Menderes’in söylediği “Hafıza- beşer nisyan ile maluldür” (İnsan belleğinin eksikliği unutkanlığındadır.) deyimi her zaman geçerli değildir. Sayın Kılıçdaroğlu 27 Ağustos 2021’de şunları söylüyordu: “CHP son on yılda en büyük değişimi yaşayan bir partidir. Geçmişte insan haklarından yana ne kadar hatalarımız varsa yüzleşeceğiz.”

Yine Sayın Kılıçdaroğlu 12/13 Kasım 2021 gecesi Helalleşme programını başlatırken televizyonlarda halka şöyle seslenmişti: “Benim liderliğini yaptığım partinin de geçmişte yarattığı derin yaralar vardır. Uzun süredir bu yaraları yaratan sistemi değiştirmekle uğraştım. Şimdi ise dışarıya dönme zamanı.”

Bu sözlerden anlaşılıyor ki Kılıçdaroğlu’na göre CHP’de değişim çoktan tamamlanmış. O zaman seçimlerden hemen sonra başlatılan değişim kampanyasının eski deyimle sebebi hikmeti nedir?

Bana kalırsa tüm bunlar Çipras sendromundan ileri geliyor. En yakın Yunanistan örneği istisnasız bütün çağdaş partilerde seçimi kaybeden parti liderleri daha sonuçlar kesinleşmeden görevi bırakıyorlar. Öyle ki puanı yükseltmesine karşın iktidar olamayan parti liderleri bile koltuğu terk ediyor. İster değişim isterse yenileşme diyelim sonuçta çıkılan yer taze kadrolara yer açmaktan geçiyor. Yılların yenilgisi ve sorumluluğunu taşıyan kadrolarla değişim ve yenileşmenin yapıldığı nerede görülmüş?

Tek parti döneminin ünlü Ankara Valisi Nevzat Tandoğan’ın önüne getirilen gençleri azarlaması çok ilginçtir: “Bu memlekete komünizm gelecekse onu da biz getiririz. Size ne?”

Anlaşılan Sayın Kılıçdaroğlu da “ister değişim ister yenileşme olsun onu da ben getiririm” anlayışında… Ama hiç merak etmesin hiç kimse partiden büyük değildir. Hiçbir genel başkanın gitmesiyle parti ortada kalmaz. Garp Cephesi Komutanı ve Lozan Kahramanı, ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 5 Kasım 1972 günü 49 yıldır üyesi olduğu, 33 yılını genel başkan olarak geçirdiği CHP’den istifa etmişti. Herkes “Artık CHP bitti” derken yeni Genel Başkan Ecevit’in liderliğindeki CHP, yargı denetimin önseçim yaparak adaylarını belirlemiş ve seçimlerden %33 oy olarak ve 185 milletvekili çıkararak birinci parti olarak meclise girmişti.

Hiç kimse unutmasın dünyanın en eski partilerinden biri olan CHP küllerinden doğmasını bilen bir partidir. Yeter ki ona gerçek bir yenilenme olanağı tanınsın. İdeolojik bir değişimle özüne dönsün. Sürekli devrimciliği içeren Devrimcilik ilkesi değişim sözcüğünün çok üstünde bir anlam taşır.

Yeter ki gerçek değişim ve yenileşmeye karşı olan engeller ortadan kalksın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güven Aydoğmuş 11 Ağustos 2023 Cuma 13:35

Anadol luğunun kanıtı bu yazınızın altına imzamı atarım.Kutlarım.

Yorumu oyla      2      3  
Erkan Geniş 4 Ağustos 2023 Cuma 10:26

Sevgili Kemal kardeşim. Ağzı açık yüreğine sağlık. Duygularımıza her zamanki gibi tercüman olmuşsun. Sevgilerle.

Yorumu oyla      2      3  
Az Bilmiş 18 Temmuz 2023 Salı 19:33

Sayın ANADOL. Ben sizin yazılarınızı pek tutmuyordum ama bu yazınız sınıfı geçer. Peki CHP düzelir mi. Düzelmez. Neden. Çünkü bu parti devlet düşmanlarına sahip çıkıyor. Onları savunuyor. Sırayla M.Y. ye ziyaret ediyorlar. Genel Başkanın satır aralarında söylüyor zaten. Ayrıca parti eski adı HDP+Yeşil Sol Parti ye en sondan VAGON olmuştu zaten. Peki soruyorum size kokmuş ete TUZ atılır mı. Atılmaz çünkü TUZ boşa gider. Ayrıca sizin bu parti kavramların içini BOŞALTTI. Şimdi de değişim in yerine YENİLENME diye bir icat ortaya attılar. Yersen. Ben yemem. CHP yıllardır kavramların içini boşaltılar. Ne dediler baş örtüsü için (bez parçası) halkı küçümseme, yok sayma, yukarıdan bakma vs. yaptınız. Daha çok var. Okullara din adamı gelecek diye tüm illerde karşı çıktınız. LGBT ye destek veriyorsunuz. CHP nin kapandığı günleri görmek, Allah nasip etsin. Bu kadar yater.

Yorumu oyla      2      3  
Partili 18 Temmuz 2023 Salı 11:52

Sayın Anadol bu parti için ömrünüz verdiniz mücadele ettiniz,ama bu genel merkez yöneticileri asla bırakmaz tapusu alınmış gecekondu gibi işgal ediyorlar iktidar olma derdinde değildir koltuk ve makam derdinde olduğunuzu biliyoruz ve izliyoruz onun için bunları gelecek yerel seçimlerde tasfiye etmek gerekiyor yoksada gitmezler...

Yorumu oyla      4      3  
Murat Yakar 18 Temmuz 2023 Salı 07:51

Kemal abi yazınızın altına imzamı atmaktan onur duyarım.. siyaset spor sanat stk.lar muhtarlar..vb...bunların hepsi de iki dönem şartı ile yonetilse problem kalmayacak aslında.. atletizmde ki 4×100 bayrak yarısında sporcular bayrağı devredip nasıl yarışıyorlar ise..bütün hersey de bi değişim çok rahat olacaktır.. Amerika yi on kere keşfetmeye gerek yok..di mi..?!

Yorumu oyla      2      3  
Kemal Sağ 17 Temmuz 2023 Pazartesi 23:35

Harikasın üstadım.

Yorumu oyla      2      3  
H. Serdar Yasa 17 Temmuz 2023 Pazartesi 18:31

Kalemine sağlık Kemal ağabey. Anlaşılması gerekeni çok güzel anlatmışsıniz, top çevirmenin alemi yok. CHP genel başkanı partide radikal denecek değişimleri yaparak geldi. Partinin omurgasi biraz daha gayret edilse neredeyse merkez sağ parti olup çıkacaktı karsimiza. Ama sonuç 12.kez kaybetme. Ben şahsen 13. bir yenilgiye bu yönetimle razi degilim. Akillarini başlarına toplayip yapilmasi gerekeni yapsinlar.!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva