Bir firmanın sahip olduğu en önemli değer insandır. Entelektüel sermaye bugün bir firmanın ilerleyebilmesi, fark yaratabilmesi, varlığını devam ettirebilmesi için elindeki en önemli varlık.
Firmalar eleman ararken beklentileri hızla değişiyor. İlanlara şöyle bir bakın; kendini geliştirmeye açık, EQ'su yüksek, hobileri olan, sosyal, prezentabl, takım oyuncusu… Firmaların hangi ölçekte olduğu önemli değil; büyük, orta ya da küçük ölçekli firmalar, hepsi aynı kararkterleri arıyor. İşe alım uzmanları teknik mülakatların yanı sıra yetenek, sosyal beceri ve genel kültür yönünden zengin adaylara öncelik veriyorlar. Hatta artık teknik beceriler ve tecrübe neredeyse ikinci plana atılmış durumda. Çünkü sosyal açıdan zengin, kuvvetli, öğrenmeye açık, pratik, bilgiye ulaşmayı ve bilgiyi analiz etmeyi bilen adayların teknik tecrübeye kısa sürede hakim olabileceklerinin farkındalar. Hepsinin yanı sıra artık çalışanlardan sorunu ortaya koymaları değil soruna hızlı bir şekilde çözüm geliştirebilmeleri ve hatta mümkünse sorun oluşmadan tehlikeyi sezip, öngörüp harekete geçebilmeleri bekleniyor. Hangi yönetici ya da iş sahibine sorarsanız sorun, müşteriyi yönetebilen iletişim becerileri kuvvetli, stresi yönetebilen ve kendi motivasyonunu koruyabilen elemanlar her zaman daha önceliklidir.
Buraya kadar her şey harika fakat hala birçok firma bunları istemenin yanı sıra çalışanlarının Cumartesi günleri de çalışmasını arzu ediyor. Yukarıda bahsi geçen ve muhtemelen yayınlanan iş ilanlarının %90'ında yer alan karakteristik özelliklere sahip olabilmesi için bir kişinin kendisini geliştirmeye zaman ayırabilmesi, kafasını boşaltabilmesi, sosyalleşmesi ve kendini yenileyebilmesi gerekiyor. Diğer yandan herkesin devam eden bir hayatı da var; ilgilenilmesi gereken çocuklar, yapılması gereken alışverişler, temizlenmesi gereken evler ve daha birçok irili ufaklı ilgi bekleyen konu. Bazı şeyleri aynı anda yapmak elbette programlı olmakla mümkün ancak hafta içi sabah 8 akşam 6 çalışan ve trafik gibi nedenler ile uzun saatler harcayan çalışanlardan bir de Cumartesi günlerini istiyor olmak bana çok adil gelmiyor açıkçası.
Birçok işveren ya da yönetici bekleyen, biriken, yetişmeyen işler için Cumartesi günlerinin çok uygun olduğunu; Cumartesi telefonlar daha az çaldığı ve daha az elektronik posta aldıkları için hafta içi tamamlanmayan işlerin daha rahat toparlanabildiğini söylüyorlar. Bir diğer nedende özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların müşterilerine kesintisiz destek verme zorunluluğu.
Hafta içi işlerin yetişmediğini söyleyenlere küçük bir tavsiye; işler gerçekten doğru şekilde/yöntemle yapılıyor mu? Yeterli sayıda kişi ile yapılıyor mu? Çalışanlarınızın elinde işlerini zamanında tamamlamalarını sağlayacak ekipman ve bilgi ve yetki var mı? Çalışanlarınıza işi zamanında ve verimli bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olacak eğitim ve benzeri destekler veriliyor mu? Doğru ve yetkin insanlarla çalışıyor musunuz? Herkesin görevinin ne olduğu ve sorumluluk alanının nerede başlayıp bittiği konusunda net fikri var mı? gibi soruları sorun ve hafta içi sahip olduğunuz zamanı nasıl daha verimli kullanabilirsiniz sorusuna acilen bir cevap bulmaya çalışın. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren kesintisiz çalışma ihtiyacında olanlar ise belki nöbet sistemi üzerinde bir model kurmayı düşünebilirler. Gerçekçi olmakta fayda var, 5 günde yetişmeyen hiçbir iş yarım günlük mesai içerisinde tam ve eksiksiz olarak tamamlanamaz.
Firmanın ölçeğine uygun, etkin bir iş takip ve performans değerlendirme sistemi kurarak bu süreçleri ve çalışanlarınızın performanslarını gözlemleyebilir, iyileştirilmeleri ile ilgili hızlı aksiyonlar alabilirsiniz.
Hayat durmadan akıyor ve dışarıda ilgi bekleyen çok konu, okunması gereken birçok kitap, ilgilenilmesi gereken aile fertleri ve dostlar, izlenilmesi gereken filmler ve dinlenilmesi gereken sesler varken; çalışanları nasıl motive ederiz sorusuna çok gösterişli cevaplar bulmakla uğraşmaya gerek yok. Onlara zamanlarını verin ve bırakın kendilerini duymaya, ruhlarını doyurmaya zamanları, firmanızın hedeflerine koşmaya enerjileri ve istekleri olsun.