Oktay GÜÇTEKİN / EGEDEONSÖZ - İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in 'Vaka artışlarının sebebini bizler de henüz çözebilmiş değiliz. Aldığımız tedbirlerle bu artışların olmaması lazım' ifadeleri sonrası açıklamalarda bulundu.

Başkan Çamlı, AVM, lokanta, kafe ve restorantlar gibi kalabalık ortamlara dikkat çekti. Çamlı açıklamasında vakaların artışında sosyal mesafe kurallarının uyulmamasına işaret etti. Çamlı, 'Aslında İzmir'de geçen ay itibari ile vakalar belirli bir seviyedeydi. Ancak yaklaşık 1 hafta kadar bir düşüklük gösterdi ve tekrar eski seviyelerine döndü. Vaka artışının nedeni nedir? Yani vakaların genel olarak nasıl arttığını nasıl bulaştığını, nerelerden bulaş riski ile vakaların artabileceğini biliyoruz. Demek ki bu tedbirlerde yeterince uyum gösterilemiyor. Baktığımız zaman hala kafe, restoran, AVM'ler açık ve buralarda sosyal ve fiziksel mesafeye uyulmadan maskesiz kişiler görebiliyoruz. Toplu taşımalarda hala sıkıntılar var. Düğünler devam ediyor… Yani önceki yüksekliği düşürecek bir tedbir alınmış durumda değil. Dolayısıyla kendiliğinden düşmeyeceğine göre demek ki bir takım yeni önlemlere ihtiyaç var' ifadelerini kullandı.

TEST SAYISI ARTTIRILMALI
Test sayısının arttırılması gerektiğini söyleyen Çamlı 'Burada birincisi toplumsal hareketliliği azalmak gerekiyor. Yani toplanma oluşturabilecek, düğünler, taziyeler, AVM'ler restoran ve kafelere ciddi bir kontrol ve sınırlandırmalar getirilmeli. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci olarak da işyerleri ve fabrikalardaki denetimlerin arttırılması gerekiyor. Sadece çalışma alanının değil, bunların molaları, servis araçları ile gidiş gelişler dahil bütün süreçlerin çok ciddi kontrol edilmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. Toplumdaki asemptomatik vakaların erken izolasyonu ve bulaş zincirinin kırılabilmesi açısından asemptomatik kişilerin erken saptanmasının çok önemli olduğunu, dolayısıyla bu yüzden de test sayısının arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Olguların 4'de 3'ü semptomsuz olgular… Bakana göre hasta sayılmayan olgular… Bu olgular hastalığı yayıyor. Dolayısıyla ne kadar çok test yapılabilirse, bu olguların toplumdan erken izolasyonu ve bulaştırıcılığına izin verilmez. Hala kovid ile ilgili bir rehavet duygusu olduğunu düşünüyorum toplumda. Sanki bir süre sonra geçecek ya da birkaç ay sonra her şey normale dönecek düşüncesi var. Oysa şu an bu yönde bir işaret yok. Bu yönde bir beklenti yok. Dolayısıyla maske takmak, fiziki mesafeye uymak ve hijyen kurallarına uymak çok önemli. Vatandaşlarımızın bu kuralları düzenli bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor' diye konuştu.

VAKA SAYILARINDA 1 AY ÖNCESİNE GERİ DÖNDÜK
İzmir'de günlük koronavirüs vaka sayısının 1 ay önceye geri döndüğünün altını çizen İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı; 'Vaka sayılarında eski sayıya ulaştık. İzmir'de tekrar günlük Kovid-19 sayıları 450-500'lere çıktı. Bakan açıklarken de 'İzmir'de bir artış var ancak bu hafif bir artış var' dedi. Bakan önceki hafta yüzde 50'ye varan bir azalma oldu demişti. Baktık ki İzmir'deki günlük yapılan test sonuçlarına göre, test pozitiflik sayılarında artışlar var ve o yüzde 50 denilen olguların yeniden yüzde 50 yükseldiğini gördük. Bakan da açıklamasında İzmir'de hafif yükselme var demişti. Ancak bu açıklama yüzde 5 gibi algılandı. Oysaki 1 ay önceki sayılara geri ulaştık denilebilir.'

KURTULUŞU AŞIYA BAĞLAMAK YANLIŞ
Tüm kurtuluşu aşıya bağlamanın yanlış bir tutum olacağını söyleyen Lütfi Çamlı, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü; 'Böyle bir pandemi ile hiç karşılaşmadık. Belki insanoğlu hayatı boyunca böyle bir pandemi ile bir kere karşılaşır ya da karşılaşmaz. Dolayısıyla örneği olmayan bir felaket... Bunun ciddiyetini yorumlamakta da bir takım sıkıntılar çekiyor. Önceki dönemlerdeki salgınlar gibi düşünülmeye çalışıyor. Sağlığı yöneten kişilerin bazen verdikleri mesajlar toplumda yanlış algılara sebep olabiliyor. Aşının ne zaman bulunacağını, bulunması halinde ne kadar etkili olacağını bilmiyoruz. Örneğin grip aşısının ortalama olarak yüzde 55-60 koruduğunu düşünürsek, bir kovid aşısı yakın bir dönemde bulunsa dahil koruyuculuğu ne olacak bilmiyoruz. Aşı tabiî ki önemli olacaktır ancak bütün kurtuluşu aşıya bağlamakta yanlış bir tutum olur,'