Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir'in Urla ilçesindeki yapılaşma, tarımın geleceğini tehdit ediyor. Enginarın başkenti olan ilçede tarım arazilerinin imara açılması üretim alanlarının daralmasına neden oluyor.

Atık sular için yeşil çözüm! Atık sular için yeşil çözüm!

Urla'da üreticiler her yıl topraktan elini eteğini çekerken ilçe, tarım ürünleri ihtiyacını artık dışarıdan karşılıyor.

Egedesonsöz'e konuşan Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, tarım arazilerinin imara açılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

'ARAZİLERE SEBZE DEĞİL, VİLLA EKİYORUZ'
Uslucan, yaptığı açıklamada 'Urla'da haddinden fazla yapılaşma var. Bağbozumu etkinliği yaptık geçtiğimiz günler… Neredeyse pazara çıkaracak üretici bulamayacağız. Her yıl üretimden çekilenlerin sayısı artıyor. Üretim alanları her geçen gün daralıyor. Arazilere sebze, meyve değil villa ekiyoruz' dedi.

'BUĞDAY DIŞARIDAN GELİYOR'
Urla'ya artık dışarıdan tarım ürünlerinin geldiğini aktaran Uslucan, '1987'de yem bayiliği açtım. Urla'da sadece ben 4-5 kamyon buğday yapardım. 4-5 kamyon yulafı Karadeniz'e götürürdüm. Benimle birlikte 10-15 yemci vardı. 20 bin büyükbaş hayvan vardı, şimdi 2 bin kalmadı. Urla'dan hiçbir şey çıkmıyor. Buğday da dışarıdan geliyor artık. Urla'da bir enginarımız var. Onu korumaya çalışıyoruz ama her sene ekim alanı daralıyor. Urla'da müthiş bir rant var. O paraları tarımdan çıkarmak mümkün değil' ifadelerini kullandı.

'OLMAYACAK DİYE BİR ŞEY YOK'
Uslucan, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan'ın 'tarım arazilerini imara açtırmayacağız' sözlerini şöyle değerlendirdi:

'Bizim ülkede hep 'yapmayacağım, yaptırmayacağım' denir. Belediye izin vermediğinde bakanlık hallediyordur. Benim satmak istediğim bir arazim vardı. Adam geldi 'neden satıyorsun gel inşaat yapalım' dedi. 'Yok yapamazsın burası tarım arazisi' dedim. Bana 'sen razıysan ben hallederim' dedi. Bizim memlekette olmayacak diye bir şey yok. Belediye başkanı 'tarım arazilerini imara açmayacağım' diyor ama bir yerde tıkandılar mı kanunla, bakanlıkla işi çözüyorlar. İnsanlar mecburiyetten tarımı bırakıyor. O paraların çiftçilikten çıkmasına imkan yok. Para olmayınca satıyorlar.'