EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Petrol Rafinerileri Şirketi’nin (TÜPRAŞ), İzmir’de inşa etmeyi planladığı yeni tesisle ilgili ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) süreci başlattı.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Koç Holding’e ait şirket Aliağa’daki Özel Güvenlik Bölgesi sınırları içerisindeki alanda 9 bin metrekare üzerine alkilasyon tesisi kurmayı planlıyor.

Şirket proje için 6 milyar 876 milyon 812 bin 217 TL bütçe ayırdı. Tesisin inşa aşamasında bin işletme aşamasında ise 55 personel çalıştırılacak.

Proje tanıtım dosyasında şu bilgiler yer aldı:

Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. İzmir Rafinerisi tarafından İzmir İli, Aliağa İlçesi, Atatürk Mahallesi Mevkiinde “Alkilasyon Tesisi (Propan: 1.460 ton/yıl Nbütan: 4.051,5 ton/yıl Alkilat: 141.985 ton/yıl) Projesi”nin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır

Alkilasyon Tesisi (Propan: 1.460 ton/yıl Nbütan: 4.051,5 ton/yıl Alkilat: 141.985 ton/yıl) Projesi mevcut rafineri sahası içerisinde, mevcut durumda bulunan Akışkan Katalizörlü Kırma (FCC) Ünitesinde bütan bütilen karışımı ve Hydrocracker, Kükürt Giderme (Desulfurizer), Hampetrol ve Platformer LPG'lerinin alkilasyon ünitesine gönderilip ayrıştırılması ile elde edilecek izobütan akımı şarjı kullanılarak alkilat üretiminin yapılmasının planlanmaktadır.

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında!

Projenin amacı benzin içerisindeki aromatik içeriğini MTBE (Metil Üçüncül Bütil Eter) harici bir ürünle % 35'e düşürebilmek ve üretilebilecek diğer ürün çıktıları ile gelecekteki yatırımlara alt yapı oluşturulması hedeflenmiştir.

Proje sonrasında alkilat, izobütan, nbütan ve propan ürünlerinin üretilebilecektir, planlanan Alkilasyon Tesisi'nde rafineride üretilen günlük 295 ton C4 olefin ve 109,9 ton İzobütan hammadde olarak kullanılarak, 4 ton/gün Propan, 11,1 ton/gün nbütan ve 389 ton alkilat (Propan: 1.460 ton/yıl Nbütan: 4.051,5 ton/yıl Alkilat: 141.985 ton/yıl) üretiminin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Tesis kapsamında Rafineri'nin ham petrol işleme kapasitesinde bir değişiklik olmamakla birlikte, temelde rafineride üretilen bir ürünün başka bir ürüne dönüştürülmesi esasına dayanmaktadır.