EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 30 Ekim İzmir Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 'Üzerinde çalışmamız gereken konuları 6 başlık altında sıralayabiliriz; Kapsamlı Risk Analizi ve Kentsel Dönüşüm, Toplum Bilinci ve Eğitim Programları, Erken Uyarı Sistemleri ve Altyapı Güçlendirme, Acil Durum Planlaması ve Koordinasyon, Gönüllülerin Eğitimi, Deprem Sonrası Psikososyal Destek, Toplanma Alanları ve Geçici Barınma Yerleri. Bu hususlarda yapılacak detaylı çalışmalar, İzmir'in deprem riskine karşı daha dirençli hale gelmesine ve afet sonrasında hızlı toparlanmasına katkı sağlayacaktır' dedi.

Özgener yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

Bundan tam 4 yıl önce, 30 Ekim 2020 saat 14.51'de meydana gelen korkunç depremde 119 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1053 kişi ise yaralandı. Ege denizinde gerçekleşen deprem 16 saniye sürdü ve 2020 yılında yeryüzünde meydana gelen depremler arasında en ölümcülü olarak kayıtlara geçti.

Özellikle İzmirimizin Bayraklı ilçesinde büyük yıkımlar yaşadık. Enkaz başlarındaki o uzun bekleyişler, küçücük bir umuda sıkı sıkı tutunduğumuz o anlar hala bugün gibi aklımızda. 30 Ekim depreminin yaralarını hep birlikte sardık. Sarmaya devam ediyoruz.

Ancak unutmamalıyız ki deprem gerçeği her an yeniden karşımıza çıkabilir. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir son yaptığı açıklamada İzmir depremini üreten Sisam Fayı ile bağlantılı Tuzla Fayı'nın yakın bir gelecekte kırılmasının beklendiğini söyledi.

Bu bilimsel tespiti göz ardı etmememiz gerekiyor. Daha önce de çok kez ifade ettiğim gibi deprem olmadan önlem almak hepimiz için hayati önem taşıyor. Üzerinde çalışmamız gereken konuları 6 başlık altında sıralayabiliriz; Kapsamlı Risk Analizi ve Kentsel Dönüşüm, Toplum Bilinci ve Eğitim Programları, Erken Uyarı Sistemleri ve Altyapı Güçlendirme, Acil Durum Planlaması ve Koordinasyon, Gönüllülerin Eğitimi, Deprem Sonrası Psikososyal Destek, Toplanma Alanları ve Geçici Barınma Yerleri. Bu hususlarda yapılacak detaylı çalışmalar, İzmir'in deprem riskine karşı daha dirençli hale gelmesine ve afet sonrasında hızlı toparlanmasına katkı sağlayacaktır.

Tağşiş listesinde yer almıştı... Peynir kralından konkordato talebi Tağşiş listesinde yer almıştı... Peynir kralından konkordato talebi

Dayanıklılığımızı artırmak adına attığımız her adım, gelecekteki olası afetlere karşı daha güçlü ve hazırlıklı olmamız açısından önemli. İzmir Ticaret Odası olarak, güvenli yapılaşma, afet bilinci ve eğitim konularında farkındalık yaratma sorumluluğumuzu sürdürüyoruz. İş dünyası olarak, depreme hazırlık ve afet sonrası toparlanma çalışmalarında üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız.

Kentimizde her zaman altını çizdiğimiz ortak akıl ile, merkezi yönetim, yerel yönetimler, STK'lar, arama kurtarma ekipleri ve gönüllüler arasında güçlü bir koordinasyon sağlayarak hızlı ve etkin müdahale kapasitesi oluşturabiliriz. Bu önlemler, İzmir'in olası bir depreme karşı hazırlıklı olmasını sağlayarak hem can hem de mal kaybını en aza indirebilir.

Bu vesileyle başta 30 Ekim depremi olmak üzere, depremden, selden, yangından hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm afetzedelerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.