Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son yıllarda kan bağışında bulunanların sayısındaki azalmaya bağlı olarak dibe vuran kan stokları, çocuklar sayesinde yeniden artmaya başladı.Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi, meydanlara yerleştirdiği araçlarda yurttaşlardan kan bağışı almaya devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında okullarda verilen eğitimin faydaları görülmeye başlandı. Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, 'İyilik elçisi' olarak tanımladığı çocukların, aile büyüklerini kan bağışı yapmaya ikna etmesi sayesinde önemli yol kat ettiklerini söyledi. Dr. Dolaş, öğrenciler sayesinde yapılan kan bağışı miktarı bakımından Manisa'nın birinci, İzmir'in ikinci olduğunu ifade etti.

BÖLGEDEKİ 95 HASTANENİN 93'NÜN KAN İHTİYACI YÜZDE 100 KARŞILANIYOR
Kana her zaman ihtiyaç olduğunu, kan hizmetinde henüz nihai hedefe ulaşamadıklarını belirten Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, 'Bölgemizde 95 hastane var ve biz bu hastanelerin 93'ünün kan ihtiyacının tamamını karşılıyoruz. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinin ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyoruz. Hedefimiz, 95 hastanenin tamamının kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılamaktır. Her gün aynı heyecanla, aynı oranda kan bağışı almak için çabalıyoruz. Sonuç itibariyle kana ihtiyacımız ve sıkıntımız devam ediyor' dedi.

KAN BAĞIŞÇISI SAYISINI ARTIRMAK İÇİN ÇABALIYORUZ
Türk Kızılay ekiplerinin kent meydanlarında bulunan araçlarda kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlara hizmet ettiğini, bunun dışında birçok proje bazlı girişimlerde bulunduklarını anlatan Dr. Dolaş, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamındaki çalışmalardan çok iyi sonuçlar aldıklarını söyledi:

'Milli Eğitim Bakanlığı ile ilkokul çocuklarına yönelik bir proje geliştirdik. İzmir 'Kanım sana feda', Manisa 'Sana kanım feda' 'Birbirimize candan bağlıyız' sloganlarıyla yaptığımız çalışmada 2023 yılında Manisa Türkiye birincisi oldu, İzmir ikinciliği aldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında okullardan en çok kan bağışı alan iki ikin Manisa ve İzmir olması, bizleri gururlandırdı elbette. İstanbul ve Ankara'yı geride bıraktık. Biz okullarda çocukların seviyesine göre çok ciddi eğitimler veriyoruz. Çocuklarımız, çok iyi birer 'İyilik elçisi' haline geldiler. Annesini, babasını, ağabeyini, ablasını, teyzesini, halasını, amcasını, dayısını kan vermek için getiren çocuklara 'iyilik madalyası' veriyoruz. İzmir'deki öğrencilerin çok büyük bir kesimi bu madalyayı kazandı. Diğer bir deyişle çocuklar, yakınlarını kan vermeye ikna edip bize getirdiler. Bu çocuklar, 18 yaşına geldiklerinde hem bağışçı olacaklar, hem de bizim başlattığımız mücadeleyi sürdürecekler. Şu an itibariyle kan bağışçısı kitlemiz 35-45 yaş aralığında. Yeni gelen nesil, kan vermeyi bir vatani görev olarak sahiplenecek. Bu kitleyle beraber biz gelecekte hiçbir yapmamıza gerek kalmadan, görevi onlara devredeceğiz. İleride, yakın bir gelecekte, çocuklarımız sayesinde kan ihtiyacımızın yüzde 100 karşılanacağını umuyorum. Bunun dışında, polis okullarından çok iyi seviyede kan alıyoruz. Milli Eğitim'deki çalışmaları orada da yapıyoruz. Onlar mezun olup polislik rütbesine ulaştıklarında, ciddi bir kan bağışı farkındalığıyla ayrılıyorlar. Askeri birlikte verdiğimiz eğitimle birlikte oradaki askerlerimiz de mesela Kars'ın bir köyünde, kan bağışının önemini anlatıyor, kan bağışçılarını bağış noktalarımızla buluşturuyor. Bunlar da ayrı birer kazanım oluyor bizim için.'

Son 2 yılda 938 ilacın ruhsatı iptal edildi Son 2 yılda 938 ilacın ruhsatı iptal edildi

KURUMLARDAN GELEN ARKADAŞLAR DÜZENLİ KAN BAĞIŞI YAPIYOR
İzmirlilerin, meydanlardaki kan bağışı toplama araçlarına daha çok gelmeye başladığını ama yeterli sayılara ulaşmadıklarını belirten Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, sadece bir kere bağış yaptıktan sonra bir daha gelmeyen bağışçılara da mesaj verdi:

'Kurumları, meydan ekiplerimize yönlendirdik. İzmir Valiliği, Karşıyaka Belediyesi, Konak Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Defterdarlık, Emniyet, İŞKUR gibi kurumlarla program yaparak hafta içinde bir günü bu kurumlardan gelen arkadaşlara ayırıyoruz. Kurumlardan düzenli olarak kan bağışı geliyor. Uzun vaat edede eğitimlerle birlikte yeni bir kan bağışçısı kitlesi oluşturmaya çalışırken, şu mesajı da vermek istiyorum. Biz birbirimize candan bağlığıyız. Yurttaşlarımızın sadece bir kere değil, üç ayda bir, dört ayda bir kan bağışında bulunmaları önemli. Bağışçılarımızın yüzde 35'i sadece bir kere bağış yapıyor, sonra tekrar kan vermeye gelmiyor. Bu kesim bile bağış yapmaya devam etse, tüm kan ihtiyacımız tamamen karşılanmış olur.'