'İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı! Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı' (Sabahattin Ali)

Ciğerlerimiz yanıyor!

Biliyorum bana 'bu başlığın senin yazının içeriğiyle ne alakası var? Sen kültür/ sanat/ etkinlik rehberi yazıyorsun.' diyeceksin. Ben de sana 'hemen ön yargılı olma, yanan ciğerlerin bal gibi de sanatla ve kültürle alakası var' diyeceğim.

Nasıl mı?

Yanan ciğerlerin yanmadan önceki hallerini bir düşün. O ciğerlerin arasında rüzgarın sesi, rüzgarla birlikte ağaçların yapraklarının hışırtıları, o hışırtılara karşılık veren hatta çoğu zamanda yarışan sesli böceklerin çıkardığı sesler, ağaç dallarındaki ötüşmeler, yağmur yağdığında düşen yağmur tanelerinin önce ağaca sonra toprağa düştüğünde çıkardığı tanımlanması çok güç ama bir o kadar huzur verici hatta iddia ediyorum bu hayattaki en büyük huzurun ana malzemesi sesi bir düşün! İşte o seslerin sanatın en önemli dallarından 'müziğin' evrenselleşmesine ve notaların ahengine ilham kaynağı olduğunu unutma!

Yanan ciğerlerin yanmadan önce içinde yaşayan onlarca, yüzlerce hatta binlerce canlıyı düşün. Dalında bir meyveyi mesela! Ya da düşen yapraklar arasında yavaşça yürüyen bir kaplumbağa. Ağaç kavuklarına yuva yapmış sincaplar, kışlık yemeğini bütün gün çalışarak hazırlayan karıncalar, çiçeklerden bal toplayan arılar, bütün gün yan gelip yatan cırcır böcekleri ve daha birçok 'ciğer sakinlerinin' geçmişte ve günümüzde yine sanatın en önemli dallarından resmin ana malzemesi olduğunu sakın 'bilmiyordum' deme! O canlılar ki resimde 'Romantizm' ve 'Empresyonizm' akımlarının oluşumunda en önemli malzeme.

Yanan ciğerlerin yanmadan önce arasında gezindiğini bir düşün! İçinden 60' a kadar say gör bak daha 30' lar da hayatın bütün stresi, kaygısı, mutsuzluğu, umutsuzluğu, seni üzenler, kıranlar, kızdıranlar… arkanda kalacak. Giremeyecekler içeriye. Sen onlara kocaman bir tebessümle el sallayacaksın ve karşına hemen her yerde ilham perileri çıkacak sana da ilham olmak için. Bir bakmışsın ki 'ciğer sakini' periler sayesinde bu hayattaki en büyük kaygın, endişen dökülmüş sapır sapır kağıtlara ve bir de bakmışsın ki bütün kitapçıların 'en çok satan' raflarında.

Sonra da senden doğacak yeni nesilleri bir düşün! Onu ya da onları elinden tutarak yanmamış sapasağlam ciğerlerin içine rahatça götürebildiğini düşün. Onlarında ciğerlerin arasında kendi ilham perilerini bulacağını bir hayal etsene!

Bütün sanat dallarının da kuşaktan kuşağa ancak böyle aktarılabileceğini sakın ama sakın unutma!

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

19 Temmuz Candan Erçetin

20 Temmuz Ajda Pekkan

Bostanlı Suat Taşer

23 Temmuz Yeni Türkü

Jolly Joker Alaçatı

17 Temmuz Yıldız Tilbe

19 Temmuz Hakan Altun

20 Temmuz Merve Özbey

21 Temmuz Rubato

Gala Ayayorgi

17 Temmuz Aşkın Nur Yengi

19 Temmuz Bülent Ersoy

20 Temmuz Selami Şahin

Çim Konserleri- Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi

18 Temmuz Ayanbeyan

Musicorium Alaçatı

19 Temmuz İlyas Yalçıntaş ve Gökhan Türkmen

20 Temmuz Teoman

Alaçatı Sörf Okulu

19 Temmuz Ben Fero

Spiaggia Grande

20 Temmuz Kenan Doğulu

Bios

24 Temmuz Son Feci Bisiklet

Çıngırock Performance Hall' de Pazartesi' den Pazar' a her gün çok eğlenceli canlı performanslar var ve sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz.

Sergiler

S. S Karatepe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hazırlanan ve dünyaca ünlü Osmaniye/ Kadirli kilimlerine ait sergiyi 25 Temmuz' a kadar Çetin Emeç Sanat Galerisi' nde ziyaret edebilirsiniz.

Vizyona Girecekler

Zavallı (Dram)

Gloria Bell (Dramatik Komedi)

Kurtuluş Günü (Savaş)

İmparator: Yer altı Dünyasının Hükümdarı (Tarihi- Polisiye)

Kripto Vurgun (Gerilim- Polisiye)

Akıllara Seza (Romantik- Komedi)

Ecinni: Tılsımlı Mezar (Korku)

Şahıs 46 (Gerilim)

Aslan Kral (Animasyon)

19 Temmuz' da vizyonda.

İsveçli yönetmen Bergman ve Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski' nin filmlerinin gösterimleri 18 Temmuz' a kadar devam edecek. Bu hafta vizyona girecek 'Gloria Bell' filminin ön gösterimi de 17 Temmuz' da 19: 00 seansında.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında 17 Temmuz' da 'Borg Mcenroe' ve 24 Temmuz' da 'Leto' filmlerinin gösterimi Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi' n de. Ayrıca yine 'Leto' filminin 23 Temmuz' da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi' nde de gösterimi olacak.

Tepekule Kongre Merkezi' nde açık hava sinema günleri başladı.17- 18 Temmuz 'Aşktan Kaçılmaz', 22 Temmuz 'Dipdip've 23- 24 Temmuz 'Transit'filmleri gösterimde.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kültürpark Açık Hava Yaz Sineması Nostalji Geceleri başladı. Gösterimler 6 Ağustos' a kadar Uzun Havuz' da olacak. 23 Temmuz' da Guillaume Giovanetti ile Çağla Zencirci' nin 'Güvercin' filmi gösterilecek ve etkinlik kapsamında her Salı saat 20: 30 da sinema yazarı Vecdi Sayar gösterimdeki filmlerin yönetmen ve oyuncuları ile söyleşi yapacak. Ayrıca tüm filmlerin gösterimi de saat 21: 00 de.

Yeni çıkanlar

19 yazar Ayşe Kulin- Buket Uzuner- Mario Levi- Sunay Akın- Yekta Kopan- Deniz Bayramoğlu- Doğan Hızlan- Ertürk Akşun- Gülşah Elikbank- Mahir Ünsal Eriş- Metin Akpınar- Müfit Can Saçıntı- Murat Menteş- Nazlı Eray- Nermin Bezmen- Selim İleri- Osman Balcıgil- Uğur Batı ve Yalın Alpay Türk resminin en önemli sanatçılarından Devrim Erbil' in eserlerinden yola çıkarak birer öykü yazdılar ve 'Seyrüsefer' kitabı oluştu.

Tiyatro

Bostanlı Suat Taşer

17 Temmuz 'Suit- Düğün Dündü Bugün Bugün'

22 Temmuz '1984- Büyük Gözaltı'

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

18 Temmuz 'Medeni Hali'

24 Temmuz 'Ay, Carmela'

İnciraltı Tiyatro Günleri- İnciraltı Açıkhava Tiyatrosu

19 Temmuz 'Mesut Süre- Siz Hepiniz Ben Tek'

Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

22 Temmuz 'Yetersiz Bakiye'

23 Temmuz '1984- Büyük Gözaltı'

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz