Dün 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, bu gün ise 22 Mart Dünya Su Günü olarak tüm dünyada kutlanıyor. Her ikisi de insan yaşamının sağlıklı devamında çok önemli. Acaba bu iki önemli yaşam kaynağımızın yeteri kadar kıymetini biliyor muyuz?. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü'nün farkında bile olmayanları bir tarafa bırakırsak ormanların önemini bilenler ağaçlar diktiler, yeni nesillere önemini anlattılar. Bence insan yaşamının sağlıklı sürdürülmesinde en önemli kaynaklardan biri. 21 Mart günü kuzey yarım küresinde ilkbaharın, güney yarım küresinde ise sonbaharın başlangıç günü olarak kabul edilir. Türkler 21 Mart'ı Nevruz Bayramı olarak da kutlarlar. Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini tespit ederek Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile 21 Mart gününün dünyada Ormancılık Günü olarak kutlanmasını sağlamış. 1971 yılından bu yana birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü'nün başlıca amacı ormanların korunması, geliştirilmesi ve çok yönlü faydaları insanlara duyurularak bilinç oluşturulması. Ağaç ve orman insan yaşamının en önemli unsurlarından biri bence de.
2 milyar insan besin ve geçimini sağlar
Dünya'daki canlı türlerinin üçte ikisine ev sahipliği yapmaktadır, 1,6 milyar insan besin ve geçimini ormandan sağlar, bir hektar çam ormanı yılda 30 ton tozu emer, 50 metre genişliğinde otobanın gürültüsünü 20-30 desibel azaltır, 25 metre boyunda en üst çapı 15 metre olan kayın ağacı saatte 1,5 kilogram oksijen üretimini sağlar, 10x10 metre bir alanda bulunan 25 metre boyunda 100 yaşında kayın ağacı kökleri ve kılcal damarlarıyla yılda 30.000 litre su tutar, verimli toprağın akmasını önler, Yenilenebilir enerji kaynaklarının en zengini ve sürekli olanıdır, canlıların yaşam için muhtaç oldukları oksijeni üreten en önemli kaynaktır, iklim değişimlerinin engelleyicisi, iklimin düzenleyicisidir, su kaynaklarının güvencesi, sel afetlerinin önleyicisi, biyolojik çeşitliliğin güvencesi, doğal gen rezervlerinin hazinesidir, vatan topraklarının bekçisi, tarımın sigortasıdır.
2025 yılında 3.5 milyar insan susuz kalacak
Ormanlarımız kadar su da çok çok önemli. Oksijenden sonra diğer bir hayat kaynağımızdır su. Maalesef değerini bilemeyen milyonlarca kişi var aramızda.
Dünya ülkelerinde giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılması için Birleşmiş Milletler, ormancılık gününden sonraki günü'Dünya Su Günü' olarak ilan etmiş ve her üç yılda bir toplanan Dünya Su Konseyi artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu sık sık vurguluyor. Birleşmiş Milletler Su Konseyi, uygulanan sanayileşme tarzının değiştirilmediği takdirde dünyanın içilebilir su kaynaklarının hızla tükeneceği ve 2025 yılında 3.5 milyar insanın susuz kalacağını belirtiyor. Suyun hayatımız için çok önemli olduğunu bilmemize rağmen nedense ona gereken değeri vermiyoruz. Otomobilini hortumla yıkayan bir kişi ortalama 500-550 litre suyu heba ediyor. Yine dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken açık bıraktığınız musluktan dakikada 15-20 litre, bulaşık yıkarken ise 120 litre suyun boşa aktığını biliyor musunuz. Damlayan muslukların geciktirilmeden tamir edilmesi. Saniyede bir sefer damlayan bir çeşmeden bir saat içinde 0.7 litre, bir günde yaklaşık 17 litre su boşa akar. Evinizdeki musluklara takacağınız düşük akışlı musluk havalandırıcısı ile yüzde 50 oranında daha ekonomik su kullanımı mümkün olacaktır. Arabanızı ya oto yıkama merkezlerinde yıkatın ya da hortum kullanmak yerine bir kova su ile yıkamaya özen gösterin. Diş fırçalarken, tıraş olurken ve bulaşık yıkarken mutlaka suyun akışını durdurun. Kapı önlerini hortumla değil bir kova su ile yıkamaya özen gösterin.