Hafta sonu çevre ve doğanın korunmasına yönelik iki aktiviteye davetliydim. Küresel ısınma yani dünyanın aşırı ısınması nedeniyle gezegenimiz ve tabi ki ülkemizde doğal felaketleri yaşıyor.
Cumartesi günü Torbalı'da endemik bitkilerin korunması için büyük mücadele veren Leber Kimya İva Natura tesislerinde 'Masal Şenliği' organizasyonu ile çocuklara masallarla bitkilerin, ormanların önemi ve korunması anlatıldı.
Masal Şenliğine yüzlerce çocuk aileleri ile katılıp hem oyunlar oynadı hem de yaşam kaynağımız olan bitkilerin önemini öğrendiler.
Merkezi İzmir Torbalı'da bulunan Leber Kimya İva Natura, iklim krizinin yol açtığı kuraklık, sanayileşme, şehirleşme, tarım alanlarının genişletilmesi, aşırı otlatma, turizm, yurt dışına ihraç ve yurt içinde bilinçsizce toplanmaları nedeniyle tehlike altında bulunan Anadolu Bitkileri'ni, korumak, yaşatmak ve diğer kuşaklara aktarmak için Türkiye genelinde para ödüllü kısa film yarışması da düzenliyor.
ENDEMİK BİTKİLER İÇİN FİLM YARIŞMASI
Geçen yıl zeytin ve zeytin yaprağını işleyen Gökmen Küçüktaşdemir üçüncü, Karakılçık ekmeğinin hikayesini işleyen Derya Manaz ikinci, Diyarbakır'daki Hevsel çiçek bahçelerini işleyen Gül Merve Ekinci birinci olmuştu. Bana da 'Başarılı Çevre Yazarı' ödülü verilmişti. Leber Kimya İva Naturu kurucusu Levent Kahrıman 'Anadolu Bitkilerinin korunması yönünde düzenlediğimiz kısa film yarışması ile büyüklerde ve masal şenliği ile geleceğimiz olan çocuklarımızda bitkilerin, ormanların, toprağın, suyun önemi konusunda bir misyon üstlendik. İlginin büyük olması bizi mutlu ediyor. Bu çalışmalarımızı geleneksel hale getireceğiz' diyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ZEYTİNYAĞI MÜZESİ
Pazar günü de Levent Köstem'in Urla Uzunkuyu'da kurduğu Köstem Zeytinyağı Müzesi'nde 'Zeytin Yetiştiriciliği ve Zeytinyağı Üreticisi Eğitimi' vardı. Zeytinci torunu ve çevre yazıları yazmaya başladığım 25 yıldır Ege Bölgesi'nde çektiğim binlerce yıllık zeytin ağaları gövdeleri fotoğraf sergileri açan biri olarak gittim. Türkiye, Avrupa'da en fazla zeytin ve zeytinyağı üreticisiyken 1990 yıllarda devletten gerekli desteği alamayan üreticiler yazlık evler için müteahhitlerin cazip tekliflerine teslim olmak zorunda kalmışlardı.
Yüzlerce yazı yazıp TV programları yapmıştım. 2000 yılından sonra genç kuşak zeytin üreticileri örnek çalışmalar başlatıp sektörü canlandırdılar. Şimdi dünya çapında markalarımız var.
Bunlardan biri de Levent Köstem. Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesini kurdu ve İzmir'in tanıtımına büyük katkı sağladı.
Binlerce zeytin üreticisini uzmanlarıyla müzesinde bir araya getirip kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminin öncülüğünü yapıyor. Çevreye, doğaya, ülkeye, şehrine duyarlı, istihdam yaratan böyle insanların çoğalmasını diliyorum.