HABERLER>DÜNYADAN
17 Şubat 2010 Çarşamba - 00:00

Youtube yasağına Wall Street Journal’’dan sert tepki

Gazete, yasak kalkıncaya kadar İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti statüsünün askıya alınmasını istedi. Gazeteye göre, Türkiye gittikçe radikalleşiyor ve İran'la yer değiştirebilir.’

Youtube yasağına Wall Street Journal’’dan sert tepki

Gazete, yasak kalkıncaya kadar İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti statüsünün askıya alınmasını istedi. Gazeteye göre, Türkiye gittikçe radikalleşiyor ve İran'la yer değiştirebilir.’
 
ANKA - "Youtube'yu Yasaklayan Türkiye'nin 'Kültür Başkenti' Statüsü Askıya Alınmalı" Türkiye’’de YouTube’’ya uygulanan yasak, Batı’’da tepki uyandırmayı sürdürüyor. Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye’’deki YouTube yasağı sert dille eleştirilirken Türkiye’’nin bu yıl "Avrupa’’nın Kültür Başkenti" nin ilan edildiği anımsatılarak ’“YouTube’’nun yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü yoktur’” denilerek Türkiye’’nin ’‘Kültür Başkenti’’ statüsünün, yasak kaldırılıncaya dek askıya alınması istendi.
 
ABD’’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’’deki YouTube yasağının eleştirildiği, ’“Türkiye’’nin internet baskılaması’” başlıklı bir makale yayımladı. CyberDissidents.org Direktörü David Keyes imzasını taşıyan makalede ’“Vatandaşların YouTube’’yu görmesinin yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü bulunmuyor’” yorumu yapıldı. David Keyes, makalesinin başında şunları yazdı:
 
’“İstanbul’’un kalbindeki Sıraselviler sokağında bulunan otel balkonundan, neden bu hareketli, modern metropolisin Avrupa Birliği’’ne katılmayı hak ettiğini net bir biçimde görebiliyorum. Türkiye, güçlü bir ekonomisi olan ve Ortadoğu’’nun geri kalan kısmının umutsuzluğu ve işlevsizliğine şaşırtıcı bir alternatif ortaya koyan, gururlu ve ılımlı bir Müslüman demokrasi. Doğu ile Batı, laiklik ile gelenek, din ile hoşgörü arasındaki bu bağ, beni o kadar etkiliyor ki Türkiye’’nin AB üyeliğinin lehinde bir YouTube videosu yapmaya karar veriyorum. Veya en az, YouTube, hükümetçe bloke edilmezse idi, yapacağım buydu.’”
 
2008 yılından beri Türklere, internetteki en popüler sitelerinden birine erişimin yasaklanmış bulunduğuna işaret edilen makalede yasak için ’“derin güvensizlik ve insanın en temel haklarının baskı altına alınması’” nitelemeleri kullanıldı.
 
’“TÜRKİYE İLE İRAN, YAKINDA YERLERİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK’” İDDİASI
Türkiye uzmanı Prof. Bernard Lewis’’e gönderme yaptığı makalesinde Keyes, ’“Ünlü Princeton Profesörü Bernard Lewis, defelarca beni, Türkiye ile İran’’ın yakın gelecekte yerlerini değiştirebileceği yönünde uyardı. Onun demek istediği, Türkiye’’nin giderek radikalleştiği, İran’’ın ise gerçek bir demokratik devrimin eşiğinde olabileceğidir. Bu teori, bazı Türklere anlattım ve birçoğu, bununla mutabık değil. Ancak Türkiye’’nin ikili bir oyun oynadığı konusunda kuşku yok’” denildi. 
 
WSJ’’daki makalede despotluğun, birdenbire değil, insanların koşullandırıldığı, sessiz kalmaları için korkutulduğu yavaş bir süreç olduğu vurgulanan makalede İstanbul’’un, 2010 yılındaki ’“Avrupa Kültür Başkenti’” olarak ilan edildiği anımsatılarak bunun da Türkiye’’ye kültür gelişmesini, dünyaya sergileme şansını verdiğine dikkat çekildi. Makalede şöyle devam edildi:
’“Ancak vatandaşların YouTube’’yi görmelerinin yasaklanmasının, bırak kültürel,  Avrupalı hiçbir yönü yoktur. Türkiye’’nin, ’‘Kültür Başkenti’’ statüsünün bu yasak kaldırılıncaya dek askıya alınmalı.’”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tren kazasında hamile bir Türk öldü
Belçika'da 18 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasında hayatını ...
Ahmedinejad savaş tarihi verdi!
İran lideri Ahmedinejad, İsrail'in bahar veya yaz aylarında ülkesine ...
Netanyahu: Türkiye de nükleer silah yapar
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran nükleer silahlara sahip olursa, ...
 
’‘İsrail Ankara’’nın arabuluculuğunu kabul etmeli’’
Ankara-Tel Aviv gerginliğine rağmen Türkiye, İsrail ve Suriye arasında ...
İran'ın talebi: Türkiye nükleerde arabulucu olsun
ABD'den sonra İran da nükleer sorunun çözümü için Türkiye'nin ...
''Türkiye’’den başka seçeneğimiz yoktu''
İran'dan Türkiye'ye kaçan muhalifler, Washington Post'a ...
 
Terör riski yüksek olan ülkeler
İngiltere'de bulunan Maplecroft adlı küresel analiz şirketi "Terörizm ...
Erotik roman AİHM’’de zafer kazandı
AİHM Guillaume Apollinaire'in "On Bir Bin Kırbaç" kitabının "cinsel ...
Taliban’’ın ’‘iki numarası’’ yakalandı
Taliban'ın iki numaralı ismi ve üst düzey komutanlarından Molla ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva