DHA muhabirleri, insan yaşamını kurtarmak için adeta zamanla yarışan 112 ambulansların trafikte karşılaştıkları zorluklara, sürücülerin bu konudaki duyarsızlıklarına, hasta taşıyan ambulansla yol alarak şahit oldu. Toplumdaki bu duyarsızlık, insan yaşamı için önemini anlatmak için Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda 'Hayat kurtarmaya sen de yardımcı ol' sloganı ile başlattığı 'Yaşama Yol Ver' projesinin önemini ortaya koydu. İzmir'de trafiğin en yoğun olduğu ve binlerce aracın seyrettiği kent merkezinde, kurallara uyup arkadan gelen ambulansın siren sesini duyunca aracını yolun sağına çeken duyarlı araç sürücülerinin yanında, bütün uyarılara rağmen ambulansa yol vermeyenlerin sayısının fazla olduğu görüldü. Bunun yanında, yolun açılmasını fırsat bilip, trafikte daha hızlı ilerlemek için ambulansın peşine takılan sürücüler de oldu.

İzmir ve ilçelerinde 89 ayrı 112 acil istasyonunda 7- 24 acil hasta vakalarına yönelik hizmet verdiklerini ve amaçlarının en kısa zamanda ihbar adresine ve hastaya ulaşıp hastaneye ulaştırmak olduğunu dile getiren İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu, 'Biz Bakanlığımızın verdiği, trafikte herhangi bir sorunla karşılaşmadığımızda hastaya ulaşma süresi olan 7 dakikalık ortalama zamanı yakaladık. Fakat trafikte gereksiz vakit kayıpları insan yaşamı için çok önemli. Özellikle sürücülerin, ambulansın siren sesini duyunca aracı yavaşlatarak, ani fren yapmadan yolun kenarına çekmesi gerekir. Bu konuda duyalı olan kadar olmayan sürücüler de bulunuyor. Üstelik yol vermeyi bırakın, ambulansın peşine takılarak sürat yapmaya çalışan sürücüler oluyor. Biz insan hayatı kurtarmaya çalışırken bu tür olumsuz durumlarada karşılaşıyoruz' dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_01/2016_01_23/06dd7fb87a5e14802fb3d9bc0625fbf2.jpg

EĞİTİM ÖNEMLİ
Bu konuda toplumda duyarlılığı arttırmak için Sağlık Bakanlığı'nın 'Yaşama Yol Ver' projesininde eğitim çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu, 112 acil eğitim aracıyla okullara gidip çocuklara acil hasta taşıyan 112 acil servisinin önemini, eğitim çalışması ile anlattıklarını belirterek, 'Çocuklara bu konuda hazırladığımız video görüntülerini izletip, daha sonra okul bahçelerinde hasta müdahale tatbikatı yapıp, onlara ambulansların içini gezdiriyoruz. Çocuklar bu konuda bilgilendiklerinde anne ve babası araç kullanırken, ambulansın siren sesini duyduğunda, onlara yol açma konusunda uyarıda bulunacak. Çocuklara okul ziyaretlerimizde bu konuda bröşürler ve okul kırtasiye ürünleri de dağıtıyoruz' dedi.

GÜNDE 16 BİN ÇAĞRI GELİYOR
Dr. Ayhan İzzettinoğlu, İzmir ve ilçelerinde 89 acil servis istasyonuyla hizmet verdiklerini ve günde 112 acil komuta merkezine 16 bin çağrı geldiğini belirterek, 'Sabit, ankesörlü yada cep telofunundan, ücretsiz olduğu için 112 numarasını tuşlayarak gereksiz arayanlar, hareket edenler, lüzumsuz konuşanlar, hatta satacakları cep telefonunun çalıştığını müşteriye göstermek için arayanlar, 'nezle oldum bana ambulans gönderin' diyenler oluyor. Biz gelen ihbar telefonlarının en kısa süre içinde tıbbi sorgulamasını yapıp, acil durum varsa iki dakika içinde yola çıkıyoruz. 16 bin çağrıdan her gün gerçek olan 650'sine gidiyoruz. Bize hasta yakınlarının verdiği posta adresinin doğruluğu da hastaya zaman kaybetmeden ulaşmak için çok önemli' dedi.(dha)