HABERLER>EKONOMİ
17 Eylül 2023 Pazar - 10:15

Vergide yeni dönem: Gelire göre sistemi uygulanacak

ÖTV ve KDV gibi herkesi ilgilendiren dolaylı vergilerin payı düşecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, gelire göre vergi sisteminin detaylarını açıkladı.

Vergide yeni dönem: Gelire göre sistemi uygulanacak

Türkiye'de uzun zamandır tartışılan 'gelire göre vergi' sistemiyle ilgili çalışmalar hızlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün bir TV kanalında Türkiye'de dolaylı vergilerin payının yüksek, dolaysız (doğrudan) vergilerin ise düşük olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde oransal olarak doğrudan (dolaysız) vergilerin payının sosyal adalet açısından artması gerektiğine inanıyorum.

Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

DOLAYLI VERGİ PAYI % 65 
Türkiye'de dolaylı vergi yükü 1990'da yüzde 48, 2000'de yüzde 59, 2002'de yüzde 66, 2004'te yüzde 69 olmuştu. 2010'da yüzde 67 olan söz konusu oran, 2017'ye kadar yüzde 66-69 bandında seyretmiş, 2019'da yüzde 61.3'e gerilemiş, 2020'de yüzde 65.6, 2021'de yüzde 64.1 ve geçen yıl yüzde 62.2 düzeyinde gerçekleşmişti.

2023 ocak-ağustos döneminde ise KDV ve ÖTV'nin toplam vergi gelirlerindeki payı yüzde 65, dolaysız vergilerin payı ise yüzde 35 oldu.

Dolaylı vergiler arasında KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi, Gümrük Vergisi bulunuyor. Dolaysız vergiler ise gelir ve kazanç üzerinden alınan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ile mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve MTV'yi kapsıyor.

Kayıt dışılıkla etkin ve dijital verileri kullanarak mücadele edilerek vergi gelirlerinin artırılması, tahakkuk-tahsilat oranlarını artıracak tedbirler alınması gündemde.

OECD'DE DAHA DÜŞÜK 
OECD genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan vergilerin payı ortalama yüzde 11.2 düzeyinde. Türkiye'de bu oran ise sadece yüzde 5.5. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin, toplam vergi geliri içerisindeki payında ise Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilk sırada.

Norveç'te, zengin birey ve şirketlerden alınan gelir, kâr ve sermaye gelirleri vergilendirilerek sağlanan dolaysız vergilerin payı 2021 itibarıyla yüzde 20.4... ABD'de ise toplamdaki pay 12.8 düzeyinde.

OVP'DE DE YER ALIYOR 
Hükümetin yeni vergi sistemine ilişkin ipuçları 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da da (OVP) yer almıştı. Buna göre, gelir, kurumlar, katma değer vergileri kanunları ile vergi usul kanunu vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde güncellenecek.

Gelir ve kurumlar vergisi denetçilerinin adedi artırılacak. Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal yönleriyle ele alınacak. Vergi harcamasına yönelik düzenlemelerden etkin olmayanlar kaldırılacak.

Dolaysız vergilerin gelir içinde ağırlığı artacak. Bunun için vergi teşvik, muafiyet, uzlaşma, matrah belirleme yeniden düzenlenecek.

Vergi Usul Kanunu'na göre çift kayıt sistemi önlenecek. Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeye yönelik mekanizmalar güçlendirilecek. E-defter ve e-belge uygulamaları yaygınlaştırılacak.

NE PLANLANIYOR? 
Oransal olarak dolaysız vergilerin payının artırılması planlanıyor. Gelir düzeyi düşük olandan daha az, zenginden daha çok vergi alınması hedefleniyor.

 
Survivor'ın yeni yarışmacısı belli oldu!
 
Uzmanından kapanma açıklaması: Söz konusu değil!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
iPhone'un en pahalı satıldığı ülke Türkiye!
iPhone 15 Pro Max'ın en pahalıya satıldığı ülkeler sıralamasında Brezilya ...
Bakan açıkladı... Eylül ayı SED ödemesi yatırıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Eylül 2023 ödemelerinin ...
SED ödemeleri hesaplara yatırıldı
Çocukların sosyal açıdan desteklenmesi ve eğitim giderlerinin karşılanması ...
 
Arıların sürgünü... Muğla'da yangından kaçtılar, İzmir'de taş ocağına yakalandılar!
Muğla'daki yangınlardan kaçırtılarak Spil Dağı sırtlarına getirilen bal ...
'2026'da gelişmiş ülkeler kategorisinde olacağız'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu yıl yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık ...
Bakan Işıkhan'dan yatırım ve istihdam raporu: İzmir aslan payını aldı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan İzmir Esnaf ...
 
Bakan Kacır: Türkiye, yatırım yapan herkese kazanıyor!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye güçlü ekonomisiyle, ...
Bütçe ağustosta 51 milyar TL fazla verdi!
Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri ağustosta 613 milyar 956 milyon ...
Emekliye tek seferlik üçüncü ikramiye iddiası!
Emeklilere ek zam için çalışmalar sürerken kulislerde, Cumhuriyet'in 100. ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva