HABERLER>SAĞLIK
28 Mayıs 2024 Salı - 15:10

Uzmanı uyardı: Lenf bezi büyümesine dikkat!

Lenf hücrelerinin çoğalarak tümörleşmesinin lenf bezi şişmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, “Lenf düğümleri, lenf damarları, dalak, tonsiller ve ince bağırsakta bulunan payer plakları; vücudumuzdaki lenfatik organlar olarak sıralanıyor. Her lenf bezi büyümesi kanser değildir. Lenf bezleri, çocukluk çağından itibaren çeşitli sebeplerle şişebiliyor. En çok görülen sebebi ise bazı enfeksiyon hastalıkları. Çocukluk döneminde lenf bezi şişmesi çoğunlukla enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanırken, yaş ilerledikçe tümörleşme riskini de yükseltiyor” dedi.

Uzmanı uyardı: Lenf bezi büyümesine dikkat!

Medicana Bahçelievler Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, lenf nodlarının görevlerini şu şekilde sıraladı:

“Lenf nodları; bakteri veya toksin gibi yabancı maddelerin filtrelenme yeridir. Lenf sıvısı akışı lenf düğümlerinde yavaşladığı için burada bulunan bağışıklık hücreleri bu yabancı maddeleri kolayca yakalar ve yok eder. Lenf nodları bağışıklık sistemi hücrelerinin üretim yeridir. Lenf sıvısındaki protein miktarını düzenleyerek lenfatik drenaj ile osmotik basıncı ayarlar.”

Lenf düğümleri kapsüllü, 2-30 milimetre uzunluğa kadar değişen boyutlarda ve oval yapılarda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Itır Şirinoğlu, "Lenf nodları insan vücudunda yaklaşık 600-700 adet bulunur. Bunların büyük bir kısmı karın bölgesinde ve baş-boyun bölgesindedir. Daha sonra koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunmaktadır. Vücudun daha derininde bulunan lenf nodları elle muayenede hissedilemez ancak enfeksiyon ve kanser gibi durumlarda büyüyüp belirgin hale gelir. Ancak atletik ve zayıf insanlarda da lenf düğümleri hissedilebilir" dedi.

‘LENF BEZİ BÜYÜMESİ EN ÇOK BAŞ-BOYUN BÖLGESİNDE GÖRÜLÜR’
Prof. Dr. Demiriz, lenf bezlerinin çeşitli sebeplerle şişebildiğini ancak şişmenin temel nedeninin lenf bezlerinin bölgesel iltihaplanması olduğunu söyleyerek, “En çok görülen sebebi, bazı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bunun dışında, lenf bezini oluşturan lenf hücrelerinin çoğalarak tümörleşmesi de lenf bezi şişmesine neden olabilir. Lenf bezi büyümesi en çok baş-boyun bölgesinde yerleşim göstermektedir. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen büyümeler genellikle viral bir solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. Köprücük kemiği üzerinde yer alan büyümeler kötü huylu hastalıklar açısından uyarıcıdır. Koltuk altı ön bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme meydana gelmesi, meme kanseri açısından önem arz eder. Lenf bezi büyümelerinin en sık gözlendiği bölgelerden biri de kasıkların çevresidir. Çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak kasık bölgesinde yer alan lenf düğümleri 2 santimetre ve üzeri boyuta ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

‘LENF BEZLERİNİN ASIL ŞİŞME SEBEBİ İLTİHAPLANMADIR’
Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz; lenf bezi büyümesi yapan bazı hastalıklarla ilgili bilgiler vererek, “Tonsillit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonları, lenf bezi şişmesine yol açabilir. Bu tarz hastalıklara bağlı olarak gelişen lenf bezi iltihabı, genellikle antibiyotik tedavileriyle bir süre sonra geçer ve tıbbi bir hasar bırakmaz. Lenfomada (lenf kanseri) ve lösemilerde lenfatik dokular, kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve bu da lenf nodu büyümesine sebep olur. Kanser hücrelerinin başka bir organdan gelip lenf nodlarına yerleşmesiyle de lenf düğümü şişebilir. Kansere bağlı lenf nodu büyümesi varlığında hastalar, genellikle ilgili bölgelerde ele gelen bir şişme şikayetiyle doktora başvururlar. Hastalara kesin tanı konulması ve kanser evresinin tespit edilmesinden sonra, rutin kanser tedavisi uygulanır” diye konuştu.

‘ŞİŞEN LENF BEZİ ÜZERİNDE SICAKLIK VE KIZARIKLIK OLMASI ENFEKSİYONU GÖSTEREBİLİR’
Büyüyen lenf bezinin kıvamının lastik kıvamında olması lenfoma hastalığının belirtisi olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, “Enfeksiyona bağlı oluşan büyümeler daha yumuşak kıvamlıyken, büyümüş lenf düğümünün sert yapıda olması altta yatan bir kanser varlığına işaret edebilir. Lenf bezleri kapsüllü dokulardır. Büyümeleri sonucu kapsülleri gerilir ve ağrı oluşabilir. Şişen bezin etrafında ısı artışı ya da kızarıklık gibi bulgular altta yatan sebebin enfeksiyon olduğunu destekleyen işaretlerdir. Büyüyen lenf düğümünün çevre dokulara yapışık olması ve hareketinin kısıtlanması, altta yatan bir kanserin lenf düğümüne sıçramasına bağlı olarak oluşabilir. Otoimmün hastalıklar, vücudun bağışıklık sistemi hücrelerininin kendi kendine saldırmasını ifade eder. Bazı otoimmün hastalıklar da lenf düğümlerinde büyümeye sebebiyet verebilir. Bu hastalıklardan bazıları; sistemik lupus eritematozus (kelebek hastalığı), romatoid artrit olarak sayılabilir” dedi.(DHA)

 
Otomobiller çarpıştı: 4 kişi yaralandı
 
2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimi açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından hava sıcaklığı uyarısı... Gıda zehirlenmelerine neden oluyor!
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer ...
Resmi Gazete'de yayımlandı: Sağlık Vadisi kuruluyor!
Türkiye Sağlık Vadisi'nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, ...
DSÖ'den Avrupa'da salgın uyarısı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa'nın yüksek salgın riskine karşı hazırlıklı ...
 
Çocuk hekimlerinin 'vitamin' isyanı!
Türk Pediatri Kurumu Derneği Yönetim Kurulu'ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...
İzmir Tabip Odası Başkanı uyardı: Çöl tozu tehlikesi geçmedi!
Afrika ve Arabistan üzerinden gelen çöl tozunun astım, KOAH ve alerji ...
185 kiloluk kadın özel operasyonla anne oldu
Tüp mide ameliyatı olacağı süreçte hamile olduğunu öğrenen ve doğuma 185 ...
 
Uzaktan muayene SGK kapsamında
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ...
Uzmanı uyardı: Fazla tuz tüketimine dikkat!
Fazla tuzun insan sağlığı için zararlarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen ...
2 ameliyat oldu... 'Ağrı pili' ile sağlığına kavuştu!
İzmir'de belindeki daralma ve kayma şikayetiyle 2 kez ameliyat olan Serpil ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva