HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Ocak 2012 Cuma - 11:51

Urla'da bulunan antik çıpalar sergilenmeyi bekliyor

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) ile 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği'nin ortaklaşa çalışmalarıyla yürütülen deneysel arkeoloji çalışmaları kapsamında tarihi kaynaklar değerlendirilip antik dönemde kullanılan çıpaların aynısı yapıldı.

Urla da bulunan antik çıpalar sergilenmeyi bekliyor

İZMİR - Urla İskele'de bulunan ANKÜSAM alanında yürütülen ve bugüne kadar dünyada örneği olmayan çalışma hakkında bilgi veren Arkeolog Osman Erkurt, çalışmanın 4 bin senelik bir periyodu kapsadığını belirtti. Gemi çıpaları hakkında tipolojik bir çalışma yaptıklarını, bunun aslında Oxford Üniversitesi ile beraber yürüttükleri bir tez çalışması olduğunu dile getiren Arkeolog Osman Erkurt, "Çıpalar, bir teknenin veya deniz aracının emniyetidir. Olmazsa olmazıdır. Sorunsuz bir yolculuk çıpaların iyiliğine ve mükemmelliğine bağlıdır. Şu an 27 tane çıpamız var. Deneysel arkeoloji adına şunu söylemek gerekir; bugüne kadar dünyada bunu denemiş olan kimse yok. Biz bu 27 tane çıpa üstünde bir tipolojik araştırma yaptık ve bunları çeşitli deniz dip farklılıklarıyla kullandık, yani kumda, yosunda, taşta denedik. Çeşitli açılardan dinamometre ile kilogram cinsinden ne kadar yük taşıdığını anlamaya çalıştık. Ve bu bir tez halinde önümüzdeki ilkbahar sunulacak" dedi.
 
"2 BİN SENE ÖNCEKİ ÇIPA İLE ŞİMDİKİ AYNI"
Çıpaların tarihten günümüze değişen yapıları hakkında da bilgi veren Arkeolog Erkurt, "Her şey taşa bağlı iplerle başlıyor, sonra o taşa belli ağaçlar sokularak daha fazla dipte takılması sağlanıyor. Daha sonra insan madenle tanıştıkça -özelikle demirle- demir esaslı çıpalar yapılmaya başlanıyor. Çıpaların profilleri ve formları her çağda değişmiş. Fakat daha sonra yavaş yavaş oturmuş ve şu anda 2 bin sene öncesinin çıpası aynı günümüzde kullanılan çıpa desek yanlış olmaz" diye konuştu.

 
"ÇIPA KOLEKSİYONUNU OXFORD'DA SERGİLEMEK İSTİYORUZ"
Bunları anlamanın yolunun deneysel arkeolojiden geçtiğinin altını çizen Erkurt, "Bütün bunları anlamanın tek yolu vardı. Bu koleksiyonu üretmek, yapmak, denemek ve deneysel bilgileri de üniversel bilgi teorisi içinde sempozyumlarda sunmak ve bilgileri karşılaştırmak. Biz bunu yaptığımızda şunu gördük ki, şu ana kadar çıpa konusunda yazılan makalelerin birçoğunda ciddi hatalar var. Bu hataları anlamanın tek yolu da bunları yapıp kullanmaktı ve biz de öyle yaptık. Şimdiki amacımız da bu çıpa koleksiyonunu Avrupa'da özellikle İngiltere'de ve Oxford'da sergilemek" dedi.
 
"FOÇA-MARSİLYA: TARİHE YOLCULUK"
Denizcilik tarihi ve tekniklerini daha iyi anlamak üzere ANKÜSAM ile 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği'nin bundan önce de ortaklaşa yürüttükleri pek çok çalışma bulunuyor. Bu kapsamda dünyada bilinen en eski batık olan, M.Ö. 13'üncü yüzyıla ait Uluburun gemisinin replikası inşa edildi, bununla Ege ve Akdeniz'de çeşitli rotalara yapılan seferlerle denizcilik ve navigasyon teknikleri üzerine deneysel çalışmalar yapıldı. "Foça-Marsilya: Tarihe Yolculuk" isimli bir diğer projede, M.Ö. 6'ncı yüzyılda Foça'dan yola çıkarak Marsilya'ya giden kolonistlerin yolculuğu, dönemin özelliklerine göre inşa edilen 20 kürekçili bir savaş teknesi ile yeniden gerçekleştirildi. Ege'nin bilinen en eski tekneleri olan Kiklad Tekneleri inşa edildi ve bu teknelerle Ege adalarına seyahat edilecek.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinemaseverleri 1'i yerli 5 yeni film bekliyor
Türk sinemaseverler, bu hafta dram, animasyon ve gerilim sahnelerinin ...
Yeşilçam emektarlarının fişlendiği kitap toplatıldı
Kültür Bakanlığı desteğiyle 'Yeşilçam'dan Serpintiler'i yayımlayan Filmsan ...
Sanatçılardan tecrite ‘hayır’ kampanyası
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, F tipi hapishanelerine ...
 
Cahit Berkay: 'Evren'e yumruk atmış gibiyim
'Bu Son Olsun'un müziklerine imza atan Berkay: Film Kenan Evren'i yerden yere vuruyor.
Yeşilçam’a vefa kitabında büyük skandal
Önsözü Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yazılan 'Yeşilçam'dan Serpintiler'de ...
Kitap fuarlarında Avrupa'yı geride bıraktık
İstanbul'da 400 bin, İzmir'de 200 bin, Adana'da 190 bin ziyaretçiye ulaşan ...
 
Azade oyunu izleyenleri hüzünlendirdi
Çocuk gelinlerin dramını yansıtan ‘Azade’ adlı oyun Dr. Selahattin Akçiçek ...
Sunshine Band’dan yeni yıl konseri
İzmir’in büyük ilgi gören orkestrası Sunshine Band, 2012 yılının ilk konserini ...
Sürpriz Eurovision seçimi İzmir'de görücüye çıkıyor
Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek olan Can Bonomo, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva