HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ocak 2012 Cuma - 12:28

Türkiye’de en fazla tehlikeli atık İzmir’de üretiliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Hasan Seçgin, 2009 yılının verilerine göre Türkiye’de en fazla tehlikeli atığın İzmir’de üretildiğini söyledi. Seçgin’in verdiği bilgilere göre tehlikeli atık üretiminde Türkiye ortalaması 1 ile 10 bin ton arasındayken İzmir’de 100 bin ile 161 bin ton arasında olduğu görünüyor.

Türkiye’de en fazla tehlikeli atık İzmir’de üretiliyor!

İZMİR - Bornova Belediyesi ve KALDER (Kalite Derneği) Temiz Çevre Günleri kapsamında “Tehlikeli ve Özel Atıkların Yönetimi” konulu panel düzenledi. Büyükpark içindeki Bornova Belediyesi Nikah Salonu tesislerinde düzenlenen panelde konunun uzmanları çarpıcı açıklamalar yaptı. Tehlikeli ve özel atıkların Türkiye’deki durumu, tıbbi atık ve atık ilaçlarının yönetimi, evsel ve endüstriyel çamurların yönetimi, bitkisel atık yağların yönetimi, radyoaktif atıklar ve atık yağların yönetimi, pil akümülatör ve elektronik atıkların yönetimi, ömrünü tamamlamış lastikler ve araçların yönetimi, tehlikeli ve özel atıkların bertarafı ve enerji geri kazanımı konuları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Hasan Seçgin 2009 yılı beyanlarına göre tüm Türkiye’de oluşan tehlikeli atık üretimi dağılımını açıkladı. Seçgin’in verdiği bilgilere göre tehlikeli atık üretiminde Türkiye ortalaması 1 ile 10 bin ton arasındayken İzmir’de100 bin ile 161 bin ton arasında olduğu görünüyor. Seçgin, ülke genelinde en çok tehlikeli atığın İzmir’de üretildiğini ifade ederek, “Atıklarla ilgili son çare bertaraf tanker temizleme tebliği. Ülkemize atıkların getirilmesi yasak, ancak tebliğler çerçevesinde ülkemize gelir getirecek bazı atıkların girmesine izin veriyoruz. Bakanlık olarak birinci hedefimiz atık yağların ülkemize kazandırılması. 2011 sonu itibariyle 80 bin ton lastiği bertaraf ederek geri kazandık” diye konuştu.


Günde 17 ton tıbbi atık topladıklarını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Yıldız Yılmaz da şöyle konuştu: “Ancak bu atıkları kendimiz bertaraf edemiyoruz. Bertaraf edecek tesislere gönderiyoruz. Katı atıkla ilgili İzmir’de yer bulmamız olası değil. Transfer istasyonu kurulması konusunda 2004 yılından beri çalışıyoruz. Ancak transfer tesisini bile kimse yakınında istemiyor. Çünkü insanlar vahşi depolamanın yarattığı çevresel sorunlara geçmişten bugüne çok fazla maruz kaldılar. Biz transfer istasyonu gibi bu tür modern tesisleri yaparak çöpün sorun olmadığının herkes tarafından görülmesini sağlayacağız.” 

Çevreciliğin bir gönüllülük işi olduğunu söyleyen Exitcom firması yetkilisi Murat Ilgar, “Atıklarımızı bunları toplayan kuruluşlara vererek bertaraf edilmesini sağlamalıyız. Bu nedenle devlet bu konuda gerekeni yaparak gerekli yasaları çıkarıp uygulamalıdır. Yeni çıkarılacak belediye yönetmeliğine göre nüfusu 400 binin üzerinde olan ilçelerde artık belediyeler tehlikeli atıkları toplama sistemi kurmak zorunda” diye konuştu.

Tehlikeli atıkların bir çevre sorunu olduğunu ve geleceğe yönelik risk oluşturduğunu söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bertaraf etmek demek bana göre halının altına süpürmek demek. Doğrusu tehlikeli atıkların yeryüzünde varlığını ortadan kaldırmaktır. Bornovamız demir çelik sektöründen tutun otomotiv sektörüne, tekstil konfeksiyon sektöründen, ayakkabı imalat sektörüne, taş ve maden ocaklarına kadar bir çok sektörü ev sahipliği yapan bir kent. Tehlikeli atıklarla ilgili çıkarılan yasalarımız var. Ancak esas olan o yasaların nasıl uygulandığıdr. Demir çelik sektöründe Aliağa bölgesinde sektörün atıklarının ortadan kaldırılmasına yönelik sıkıntılar olduğunu biliyorum. Bir çevreci olarak bir yaşam savunucusu olarak. EGEÇEP’in (Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun) kurucu üyesi olarak tehlikeli atıkların çok hassas bir konu olduğunu ve üzerinde önemle durulması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir bürokrasisinde yaprak dökümü!
İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz ve İl Milli Eğitim Müdürü Rağıp Üye’nin ...
Tramvay projelerinde son durum ne?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı öngörülen tramvay hatlarından ...
Yamanlar'da kar topu keyfi!
İzmir kış soğuklarını yaşadı, ancak merkeze kar yağmadı. Karşıyaka’da ...
 
İZBAN'ı kullananlar dikkat! İşte yeni düzenlemeler
Günde ortalama 140 bin yolcu taşıyan 80 kilometrelik İZBAN hattı üzerinde ...
Yollara taş döşemek hiç bu kadar kolay olmamıştı
Karşıyaka Belediyesi, İzmir’de ilk kez yollara “parke taşı döşeme makinesi” satın aldı.
Atık yağda Konak rekoru
Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında atık yağların geri dönüşümünü sağlamak ...
 
61.5 milyon liralık dev imza yarın!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesislerinden çıkan çamurları kurutarak ...
Nazım Hikmet doğumunun 110. yılında anılıyor
Konak Belediyesi dünya şairi Nazım Hikmet Ran’ı doğumunun 110’uncu yılında ...
Kentsel dönüşüm projeleri onay bekliyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümle ilgili ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva