Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir'de 36'ncısı düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban yılın kalfa ve çırağına ahilik önlüklerini giydirdi.

Bu sene İzmir'de yılın ahisi olarak berber Muammer Zeybek seçilirken yılın kalfası ödülüne kadın kuaförü Azra Nur Kalmaz layık görüldü. Yılın çırağı ise Ömer Akman oldu. Yılın ahilerine ahilik kıyafetlerini Vali Dr.Süleyman Elban giydirdi. Programa İzmir Valisi Süleyman Elban'ın yanı sıra, AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İESOB Başkanı Yalçın Ata, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu katıldı.

VALİLİK KOORDİNASYONUNDA OLMALI
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ve ticaret odalarının bünyesinde bulunduran ve Kemeraltı'nın yeniden projelendirilmesi konusunda çalışmalar yapan TARKEM'e alternatif bir oda kurulması gerektiğini anlattı. Kaya, odanın valilik koordinatörlüğü öncülüğünde kurulması için Süleyman Elban'a da çağrı yaptı.

Kaya sözlerine şöyle devam etti:

'Bugün, Kemeraltı'nı tartışıyoruz. Tartışmada olmayan tek kesim esnaf. Buradan Yalçın Başkana teklifim Kemeraltı Esnaf Odası'nın kurulmasıdır. Bu kültürün içinden yetişmiş sayın valimiz var. Kendisinin koordinasyonunda planlamamız ve Kemeraltı'nı bir şirkete bırakmamız gerekmiyor. Dün ve bugün esnafımızın yanında olduk. Sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz. Ahilik Haftası kutlu olsun'

ÇEŞME TURİZM PLANI ESNAF İLE PAYLAŞILACAK
Çeşme Turizm Projesi'nin İzmir'e ve kent esnafına katkı sağlayacağına da değinen Kaya, 'Çeşme Turizm Planı 40 bin yatak kapasitesinden 80 bin yatakla birlikte kısa vadede 3 milyon turistin gelmesini sağlayacak projedir. Yaptığımız görüşmelerle Çeşme Turizm Planını esnaflarımızla paylaşacağız. Buradan elde edilecek tüm gelirler esnaflara gidecek yapılan tahsisler İzmir'deki yatırımlarda kullanılacak. Proje tamamen çevre dostu ve yüzde 98 yeşil alan. Ayrıca, sahilde yapılaşmaya izin vermeyen proje ' ifadelerine yer verdi.

DEVLETİMİZE ÖNERİLER GÖTÜRMELİYİZ
Esnafın sorunlarının her zaman gündemlerinde olduğunu aktaran Vali Süleyman Elban, 'Bugün esnafları konuştuğumuzda sıkıntı içinde olduklarını görüyoruz ve talepleri önümüze geliyor. Zincir marketlerden diğer konulara kadar birçok şeyler konuşuluyor. Bunlar hepsi doğru şeyler ama bence olayı bir bütün olarak ele almalıyız. Nedir bu bütünlük? Ahilik neyi kapsıyor? Biz neleri kaybettik, ne kadar cömertiz, ne kadar hayır severiz, ne kadar komşu esnafını kolluyoruz ve ne kadar adiliz bunlara bakmamız gerekiyor. Bunlar esnaflığın temel ilkeleridir. Tüm bunlar tamamen doğru işliyorsa ve ahiliğin temel ilkelerini benimsediysek o zaman bu eleştirilen konuları hafifletmek güç olmayacaktır. Ancak bunları biz kaybetmeye başladığımız zaman hem meslek olarak hem de grup olarak güç ve değer kaybederiz. Hiyerarşi sisteminin doğru işlemesiyle için birlikler olarak devletimize öneriler götürmemiz lazım. Bu meslek kurallarını hatırlatmamız lazım. Böyle bir yapıya ekonomik olarak kimsenin etkimesi mümkün olmaz' dedi.

EN ÇOK RUHSAT VEREN BELEDİYE
Konak Belediyesi'nin İzmir'de esnafa en çok ruhsat veren belediye olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Abdül Batur ise 'Belediyemiz şimdiye kadar bine yakın esnafımıza ruhsat verdi. Konak Belediyesi her zaman esnafımızla ve odalarımızla iç içe olmuştur. Özellikle pandemi sürecinde esnaf kardeşlerimize elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Konak Belediyesi olarak şimdilerde işlemleri elektronik bir hale getirmeye çalışıyoruz. Esnaflarımız çoğu işini oturdukları yerden belediyeye gelmeden yapabilecekler. Mühim olan insanımıza hizmet etmektir. Bunun için hepimiz çabalıyoruz' dedi.

AHİLİK TEŞKİLATI İLE ANADOLU KADINLARI İŞ DÜNYASINDA YER ALDI
İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ahiliğin evrensel bir felsefe olduğunu kaydederek, 'Bilindiği üzere, Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilatımız, Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen, bugünkü anlamıyla ticaretin, sanayinin, meslek standartlarının ve örgütlenmenin temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır. Ahilik, sadece esnaf ve sanatkarları bir araya getiren bir teşkilat değildir.Teşkilatımız: Anadolu'nun bizlere yurt olarak bırakılmasında öncü rol oynamış ve Moğol istilasında Anadolu topraklarını savunmak üzere çok önemli görevler üstlenmiştir. Yine Ahilik Teşkilatı bünyesinde 13. Yüzyılda, Ahi Evran-ı Veli'nin eşi Fatma Bacı'nın kurduğu Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşıyan Baciyan-ı Rum: dünyanın ilk kadın teşkilatıdır. Bu teşkilat ile Anadolu kadınları iş dünyasında yerlerini almış ve el emeğiyle ürettikleri halı, kilim, çanak-çömlek gibi malları, Anadolu'nun farklı illerinde kurulan, bugünkü fuar niteliğindeki pazarlarda satışını yaparak, Bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuşlardır.

AHİLİK FELSEFESİNE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ
Ata son olarak, şunları söyledi: 'Dünyanın ilk esnaf ve kadın örgütünü kuran Ahiliği ve Ahilik Felsefesini hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtma ve bu kültürün devamlılığını sağlama açısından hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Çünkü Ahilik ve Ahilik Felsefesi sadece belirli haftalar ve günlerle sığdırılamayacak kadar evrensel bir değerdir.Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazlar ve kültürel yozlaşmanın içinden çıkabilmenin en temel ve etkin yolu; bundan yüz yıllar önce Anadolu'nun ortasında, Kırşehir'de kurulan Ahilik Felsefesi ve değerlerinin yeniden inşa edilmesidir. Kurtuluş mücadelesinde, küllerinden yeniden doğmuş bir milletin evlatları olarak bunun mümkün olduğunu düşünüyor ve herkesi Ahilik Felsefesine ve Kültürüne sahip çıkmaya davet ediyoruz'