HABERLER>POLİTİKA
15 Şubat 2012 Çarşamba - 18:52

Susam, kamyoncuyu Meclis’te gündemine taşıdı

CHP’li Susam kamyoncuların sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdi ve şoför esnafı sorunları hakkında verilen önergede konuştu.

Susam, kamyoncuyu Meclis’te gündemine taşıdı

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Mehmet Ali Susam, kamyoncuları TBMM gündemine taşıdı. Bir yandan Meclis Başkanlığına kamyoncu esnafının sorunlarının tespit edilmesi amacıyla araştırma önergesi veren CHP’li vekil; diğer taraftan şoför sorunlarıyla ilgili söz ertesi gün yaptığı konuşmada taşımacılık sektörünün sorunlarına değindi, “CHP kamyoncunun mazotundan ÖTV almayacak” dedi.

Araştırma önergesinde Türkiye’de taşımacılığın % 90 oranında karayoluyla yapıldığının altını çizen Susam, “Kamyoncular; bilek gücü, alın teri ve kendi kısıtlı sermayesiyle kamu hizmeti yapan bir meslek erbabı olarak çalışmaktadır. Ödedikleri Gelir Vergisi’nin dışında, kullandığı mazot, satın aldığı lastik, kullandığı yedek parça ve her türlü masrafı da vergiye konu olduğundan, bütçeye önemli bir katkıda bulunmaktadır” dedi.

Her yükü taşıyan kamyoncu, vergi yükünü taşıyamıyor
Mazottaki vergi yükünü; en ağır yükleri taşımaya alışkın olan kamyoncunun bile taşıyamadığını söyleyen CHP’li vekil, “Pek çoğu araçlarında motor aksamlarına zarar veren ve aracın ömrünü kısaltan 10 numara yağı yakıyor. Kazancı yetmediği için kredi kullanıyor ama o kredileri de ödeyemiyor. Ulaştırma Bakanlık’ı Asgari Fiyat tarifesi yayınladı. Ancak yeterli denetim olmadığı için bu tarife yerine “gücü gücü yetene” şeklinde bir fiyat tarifesi yürürlüktedir. Nasıl taksiye, minibüste fiyat tarifesi konuyorsa; kamyonculukta da koyduğu tarifeleri denetlemek ve o tarifelerin altında taşımacılık yapılmasını engellemek durumundadır” diye konuştu.

Özmal sorunu
Kamyoncu kooperatiflerinin 75 ton taşıma kapasitesi özmalı olma zorunluluğu karşısında çaresiz kaldığını hatırlatan Susam, “Kooperatiflerin bu özmalı bulamayınca önemli taşımacılık işleri büyük lojistik şirketlerine geçmeye başlamıştır. Esnafımızın sosyal ve ekonomik gücünün arttırılması ve kooperatifleşmenin teşvik edilmesi amacıyla kamunun taşımacılık ihalelerinde kooperatiflere pozitif ayrımcılık tanınmasına ihtiyaç bulunmaktadır” diyerek sorunların araştırılması amacıyla Meclis Araştırma önergesi verdi.

Öte taraftan araştırma önergesinin ertesi günü MHP’nin verdiği önerge lehinde bir konuşma yapan CHP’li Susam, mazot fiyatlarından yerel yönetimlerde yeterli temsil edilememesine kadar şoför esnafının sorunlarına değindi.

Belgeleri odalar versin
Şoför esnafının Ulaştırma Bakanlığı’ndan K1-K2, Y1, D1, D4 gibi onlarca belge almak zorunda kaldığını söyleyen CHP’li vekil, “Bunların yanı sıra SRC gibi belgelerinin dağıtımında meslek odaları yok sayılmaktadır. Bütün bu belgelerin verilmesinde meslek odaları aktif bir şekilde bu işin içinde olmalıdırlar. Bu konular bakanlık bürokrasisinin etkisi altında kaldığından odalar başta eğitim olmak üzere pek çok konuya aktif olarak katılamamaktadır. Neticede meslek erbabı olmadan direksiyon başına geçenler nedeniyle gerek yolcuyla ilişkide gerekse trafikte sorunlar yaşanmaktadır” diye konuştu.

UKOME’de temsil

Büyükşehir sınırları içinde ulaşım konularını karara bağlayan Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) şoför esnafının oy hakkının olmamasının bir eksiklik olduğunu söyleyen Susam. “Şehir içi trafik düzenlenirken esnaf odası temsilcileri yasal statüleriyle orada temsilci olmalıdır. Bugün sadece ilgili konularda görüşü alınıyor; oy kullanma ve asil üye olma hakkı ellerinden alınmış durumdadır. Bu sektörü en iyi bilen kişilerin kararlarda katkısı olması gerekmektedir. Genel anlamda ulaştırma düzenlenirken Şoför odalarımızın görüşlerinin daha fazla alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Ulaştırma sektörünün mazotundan, akaryakıtından, yedek parçasından vergi almak yerine, o insanların ekmek teknelerini devam ettirebilme anlayışını hâkim kılmaya ihtiyaç var ve şoför esnafını eğiterek daha iyi bir noktaya taşımaya ihtiyaç var” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Çiğli’de ilginç itiraz!
CHP Çiğli’de delege seçimleri tamamlandı ancak tartışmalar bitmedi. İlçe ...
‘İhtiyaç kalmayınca özel yetkili mahkemeleri kaldırırız’
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti ile Gülen cemaati arasındaki ...
İlknur Denizli’ye önemli görev
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, partisinin Halkla İlişkiler ...
 
AK Partililer'den yaşlılara Sevgililer Günü ziyareti
Yeşilyurt Nevvar Salih İşgören yaşlı bakım ve huzur evinde kalan yaşlıları ...
Gürsel Tekin: İktidar yargılanmalı
CHP'li Gürsel Tekin,Cumhurbaşkanı'nın, grubu olan siyasi parti liderleriyle ...
Akay: Bergama’da 70 bin gönül kapısını açacağız
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay İlçe ziyaretlerini aralıksız ...
 
Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'i mercek altına aldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İzmir milletvekilleriyle bir araya geldi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu twitter’da hükümete yüklendi
CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu, twitter’da, “Otokrasi” ile “Kleptokrasi” ...
Saadet Partisi, hocası Erbakan’ı anacak
Milli Görüş'ün Merhum Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 1. ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva