Üniversite öğrencileri için staj dönemi yaklaşırken, şubat ve mart aylarında başvuruların tamamlanması gerekiyor. Bu süreçte öğrenciler, uygun staj yerleri bulmak için yoğun bir çaba harcıyor. Ancak, staj yeri bulmak, birçok öğrenci için iş bulmak kadar zor bir hale geldi. Pandemi döneminin getirdiği uzaktan çalışma uygulamaları sebebiyle, birçok şirket stajyer alımını askıya aldı ya da tamamen durdurdu. Bu durum, staj arayışını daha da karmaşık bir sürece dönüştürdü.
Ticarete dönmüş
Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, stajyer kabul eden kurumlar, öğrencilerden yüksek yabancı dil becerisi, yüksek not ortalaması, prestijli üniversitelerden olma gibi şartlar arıyor. Ancak bazı kurumlar, bu süreci ticarete dönüştürmüş durumda. Kadrolu çalışanlara benzer görevler üstlenmeleri beklenen öğrencilere maaş ödemek yerine, onlardan para talep ediyorlar. Talep edilen ücretler 500 TL'den başlayarak, 18 bin TL'ye kadar ulaşabiliyor ve bazı kurumlar bu ücretler için taksit imkanı bile sunuyor.
Para karşılığı referans
Özel bir hastane, psikoloji ve psikolojik danışmanlık öğrencilerine yönelik 15 günlük staj programı için 18.000 TL ücret talep ediyor. Tatiller hariç gerçek staj süresi sadece 15 gün olan bu program, yüksek maliyetiyle dikkat çekiyor. Diğer bir merkez ise psikoloji ve sosyal hizmet öğrencilerinden 1.600 TL ücret alıyor, ek olarak 400 TL teminat bedeli talep ediliyor ve 3 taksit seçeneği sunuluyor. Başka bir kurum, 4.000 TL karşılığında staj programına katılan öğrencilere belge ve referans mektubu vereceğini vaat ediyor; 3 aylık stajı başarıyla tamamlayanlara ise uzun dönem staj imkanı sunuluyor.
Hukuk fakültesi mezunlarının zorlu staj süreci
Hukuk fakültesi mezunlarının meslek hayatına adım atabilmek için 1 yıllık staj yapmaları gerekiyor; bu süreçte 6 ay adliyede, 6 ay ise hukuk bürosunda geçiyor. Ancak bu süre zarfında maaş alabilen stajyer sayısı oldukça sınırlı. Birkaç ofis yemek ve ulaşım gibi temel giderleri karşılayacaklarını ifade ederken, bazıları asgari ücretin yarısından 5-10 bin TL'ye kadar değişen ücret teklif ediyor.
Bununla birlikte, bazı hukuk ofisleri stajyerlerden avukatlık dışı işlerde çalışmalarını talep ediyor ve açıkça asistanlık yapmalarını, hatta hafta sonları da çalışmalarını bekliyor. Örneğin, bir ilanda İngilizce çeviri yapabilecek düzeyde ve asistanlık görevlerini üstlenecek tam zamanlı çalışacak stajyerler arandığı belirtiliyor.