HABERLER>POLİTİKA
26 Eylül 2024 Perşembe - 14:40

Soyer, Hıdırlık soruşturmasını değerlendirdi: Akçeli işlerle işim olmaz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, hakkında Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan ihale ilgili soruşturma açılması ile ilgili olarak "Bir kere kamu zararı, diyemiyorlar. Görevi kötüye kullanma, diyemiyor. Sadece görevi ihmal diyor. Görevi ihmal de yok, çünkü kooperatifler, Ticaret Kanunu’na tabii değildir. Çok şükür, akçeli, kamu zararına yol açacak hiç bir işim olmadı, yaptırımla, cezayla karşılaşmadım bugüne kadar" dedi. Soyer ayrıca mezbahanın 2028 yılında Seferihisar Belediyesi'ne verileceğini de belirtti.

Soyer, Hıdırlık soruşturmasını değerlendirdi: Akçeli işlerle işim olmaz!

Muhittin AKBEL  / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin mezbaha yapmak üzere kiraladığı yer konusunda İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılması konusunu Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Eşi Neptün Soyer’in başkanlığını yaptığı kooperatife ihaleyle kiralık verilmesiyle Bakan Ali Yerlikaya imzasıyla verilen soruşturma izninin, daha önceki süreçlerde de verildiğini belirten Soyer, “Ortada bir suç veya ihmal yok” dedi.

KOOPERATİF İLE ŞİRKETLER AYNI ZEMİNDE DEĞERLENDİRİLEMEZ
Ulamış mahallesinde kayıtlı tarla vasıflı taşınmazın 10 yıl süreyle 3 bin 150 lira bedelle kiraya verilmesiyle ilgili Bakanlık, Tunç Soyer’in görevi ihmal suçundan kovuşturulmasını istedi. 18 Ocak 2017’de yapılan ihaleyle ilgili görüşlerini aktaran Tunç Soyer, şunları söyledi:

“Bir kere kamu zararı, diyemiyorlar. Görevi kötüye kullanma, diyemiyor. Sadece görevi ihmal diyor. Görevi ihmal de yok, çünkü kooperatifler, Ticaret Kanunu’na tabii değildir. Yasa koyucu, kooperatiflerin ihalesiz bile hizmet yapabileceğini söylüyor. Şirketler için tabii ki ihale yapılır ama kooperatifler için ihale de yapmayabilirsin diyor. Bu konuya yasa koyucunun açısından bakarsak, eşim Neptün Soyer’in ortak olduğu kooperatifle bir iş yapmanın, ihale mevzuatına tabii olmaması lazım. Ama bir ticari bir şirket olsa anlarım, sonuçta bir kooperatif. Kooperatifin elde ettiği kazanç, yatırıma harcanır ya da ortaklara dağıtılır. Dolayısıyla bir şirketle aynı zeminde değerlendirilemez.”

ENCÜMEN KARARINDA BENİM İMZAM YOK
“İkincisi, encümen kararında benim imzam yok. Danıştay da hastalık veya geçerli bir gerekçesi de yok diyor. Hangi encümen kararına katılmadığım zaman rapor alıyorum veya izin alıyorum? Katılıp katılmamak tamamen başkanın iradesidir. Olmayan bir irade nedeniyle de bu soruşturmanın açılması çok saçma bir şeydir. Sonuçta ben imzalamamışım ihaleyi. Nereden bakarsanız bakın, bir suç oluşturacak veya görevde ihmal oluşturacak bir şey yok. Zaten Danıştay, kamuya zarar söz konusu değildir, diyor. Görevi kötüye kullanma da yok, bunu da belirtiyor. Soruşturma iznini görevi ihmalden veriyor ki, bunun yaptırımı, cezası diye bir şey de yok.”

BAKANLIK, O ZAMAN KOOPERATİFE İZİN VERDİ
“Evet; burası ihaleyle verilmişti ancak bakanlık şivesiyle (izniyle) yapıldı. Bakanlık, kooperatife şive verdi. 2028’de o mezbaha zaten belediyenin olacak. Aslında bu noktada belediyeye ödül verilmesi gerekir. Cebinden bir kuruş çıkmadan belediye mezbaha sahibi olacak, dört yıl sonra. İsimleri geçen arkadaşlar çok tedirgin oldular. Bu hikaye zor bir hikaye. Aynı konuda kaçıncı kez soruşturma izni veriliyor. Bu işin fıtratında var maalesef, yapacak bir şey yok. Savunmamızı vereceğiz, hakkımızı koruyacağız.”

Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

"Hakkımda yine bir soruşturma izni verildiğini öğrendim. Muhalefet Belediyesi olmak zordur bu memlekette…

Sayıştay, Mülkiye Müfettişleri, İçişleri Bakanlığı hep yakın takiptedir. Bunu bilmek aslında daha titiz olmanızı sağlar. Ancak üzerinden uzun yıllar geçse de aynı konularda tekrar tekrar soruşturulmak ve incir çekirdeğini doldurmayacak suçlamalara muhatap olmak da mümkündür. Çok şükür, akçeli, kamu zararına yol açacak hiç bir işim olmadı, yaptırımla, cezayla karşılaşmadım bugüne kadar. Daha gelecek ne varsa da verilemeyecek hesabım yoktur.

Bu memlekette adil bir düzen için yılmak yok, doğru bildiğimi söyleyip yapmaya devam edeceğim. Soruşturmadan korkup iş yapmayanlardan olmadım, olmayacağım… Bu memlekette en çok ihtiyacımız adalet, sizler de adelet için doğru bildiğinizi söylemeye, yapmaya devam edin.

 
Sağlık Bakanlığı'ndan 'atom serum' uyarısı
 
Otomobil, devrilen TIR'a çarptı: 1 kişi öldü
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Eylül 2024 Perşembe 20:26

Akçe zamanı geçeli çok oldu? Geçmiş zamanla konuşup geleceğe uçmaya kalkmış. Arada atladığın zaman farkı senin tepende geziyor. Salladığın yalanlar havada kalmaz sahibinin tepesinde geziyor.

Yorumu oyla      1      0  
Zeynel 26 Eylül 2024 Perşembe 19:11

Yahu bu nasıl savunma. O zaman ben eşimi belediye başkani yapıp kooperatif kurayım.Vergi yok, ihale yok 200 milyon TL lik süt satayım belediyeye . Kafama göre fatura kesip her türlü fesat karıştırma ihtimali bile var.Yapıldı demiyorum. Böyle özgürlük fazla diyorum. Bu para üzerinden saltanat kurar insan her türlü oy devşirir . Bu kadar kolay mı devlet göreve

Yorumu oyla      3      0  
YEŞİLDEREDE 80 METRE KARE EV 12 MİLYON TL SATILIYOR 26 Eylül 2024 Perşembe 19:11

YEŞİLDERE 50 KAT BİNA İZİN VERDİ, SEMA PEKDAŞ VE AZİZ KOCAOĞLU ASLA İZİN VERMEDİ... FİRMA TÜM EKİPMANLARI GETÜRMÜŞTÜ, NE ZAMAN Kİ, TUNÇ SOYER GELDİ, HEMEN İNŞAAT YAPTI... KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLİYORUZ 1998, 80 METRE KARE EV 12 MİLYON TL ŞİMDİ...

Yorumu oyla      2      0  
Yorgun demokrat 26 Eylül 2024 Perşembe 18:34

Merhum Nedim TARHAN’ ve arkadaslarinin hapisleri goze alarak bir idealin pesinde mucadeleler vererek kurulan KoyKoop’un bu sekilde anilmasi ve bir ailenin arka bahcesi olarak bu halde olmasi cok aci. Degerler bir bir yok oluyor.

Yorumu oyla      1      0  
Ehehhh 26 Eylül 2024 Perşembe 18:28

Sağ kolun,başınının üstünde yeri olan,bal,şaibeli defolu,lekeli senin sayende köşelerdir köşelenirken senin istihakkınıda ayırıyordu şimdi tarlasını başka mahalleye taşıdı dön bak

Yorumu oyla      1      0  
Huseyin 26 Eylül 2024 Perşembe 18:14

Anlat anlat bakalım incelemede neler çıkacak soyer seferihar ve izmir ayrica kooperatifler 1 derece sit alanındaki lux havuzlu malikhane

Yorumu oyla      2      0  
Çınar Airlines. 26 Eylül 2024 Perşembe 17:22

bu kadar seyi okumaya değmez. kesin karısının ve sü-lale-sinin bütün girdi cıktılarına bakılmalı

Yorumu oyla      3      0  
Baris 26 Eylül 2024 Perşembe 16:16

Yasal boşlukları değerlendirmeler. Kanuni olarak bir sıkıntı olmayabilir ancak kamuoyu vicdanında sorgulanacak konu başkan ve esinin ticari ayrıcalıklar sağlamasi ve bunu avantaja çevirmeleri. Herşey ince ayrintisina kadar düşünülmüş ancak bu bosluklar emsal kararlar ile düzeltilir. Bu davadan emsal karar çıkacak ve kooperatiflesmenin kullanım alanlarına sınırlar getirilecek. Hesap edilemeyen bu. Hesapta olan değil nasipte olan yaşanır. Eski başkan sisteme baya hakim. Bu kadar ayrıntılı bilmesi hatta istersem ihaleye de çıkmam demesi sistemin ne kadar bozuk ve kötü niyetle kullanımına imkan verdiğini ve kooperatuflesmenin yasal olmayan dayanaklar ile keyfilestigini de açığa çıkarmıştır. Bir hukukçu olarak son olarak diyebilirim ki emsal karar kesin gibi.

Yorumu oyla      1      0  
Mehmed 26 Eylül 2024 Perşembe 15:59

Minare ve kılıf konulu fikrayi dinlediniz.. Dersine iyi çalışmış ama

Yorumu oyla      11      1  
TEMİZ SİYASET HAYAL 26 Eylül 2024 Perşembe 15:14

ÜLKEDE NEREDEN BULDUN YASASI YOK Kİ, ADAM DEVLETTE BELEDİYE DE 50 BİN MAAŞLA TRİLYONLUK HAYAT YAŞIYOR, ÖZEL OKULLAR, YURTDIŞI TATİLLERİ, MİLYONLUK ARABALAR YAZLIKLAR HAVADA UÇUYOR. TEMİZ SİYASET YASASI OLMALIDIR, AMA BUNU YAPACAK İRADE NEREDE. TEMİZ SİYASET TÜRKİYE İÇİN HAYAL ŞİMDİLİK.

Yorumu oyla      9      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li Osmanağaoğlu kapıları kapadı: İzmir Büyükşehir’e gitmem!
MHP Genel Sekreter Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, ...
CHP'li Kılıç'tan Meclis'e çağrı: Gerçek beka sorunu suç ve şiddet!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Gerçek beka sorunumuz şu anda ...
Milletvekili İnan, o ziyareti yorumladı: 'Zamanında Kocaoğlu da Aydın Şengül'le gitmişti!'
AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı’nın, İzmir Büyükşehir Başkanı Cemil ...
 
Kemal ANADOL yazdı... Bir portre: Sadullah Usumi
Kemal ANADOL yazdı... Bir portre: Sadullah Usumi
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'i dünyaya asıl onlar tanıtıyor ama...
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'i dünyaya asıl onlar tanıtıyor ama...
Erdoğan: Batılı ülkeler İsrail'e sessiz kalıyor!
Birçok Batılı ülkenin İsrail'in Gazze katliamına sessiz kalmaya devam ...
 
Sosyalist Enternasyonal'e toplantı çağrısı: Ramallah’ta yapalım
ABD'de katıldığı toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Sosyalist ...
Bakan Fidan: Gazze'deki durum kabul edilemez!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında, "Gazze'deki ...
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Putin ile görüştü
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya Devlet Başkanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir'i dünyaya asıl onlar tanıtıyor ama...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva