HABERLER>GÜNCEL
26 Eylül 2024 Perşembe - 12:05

İntegral’den çarpıcı araştırma: İzmir’de yaşam memnuniyetinde sert düşüş!

Yaptığı araştırmalarla ses getiren İzmir merkezli İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi; yerel seçimlerin ardından  ‘gündem’ çalışmasıyla çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. İlk etabında halkın İzmir’de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti ve öncelikli sorunların ele alındığı araştırmada, İzmirliler, 5 yıl öncesine göre İzmir’de yaşamaktan daha az mutlu. İzmir’in en önemli sorunlarının körfez kirliliği ve kokusunun çok daha belirgin bir şekilde dile getirildiği araştırmada; merkez ilçelerde yol, kaldırım ve temizlik; kırsalda ise alt yapı, kanalizasyon gibi sorunların öne çıktığı aktarıldı.

İntegral’den çarpıcı araştırma: İzmir’de yaşam memnuniyetinde sert düşüş!

EGEDESONSÖZ-  İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, kentin nabzına yönelik periyodik araştırmalarına bir yenisini ekledi.

31 Mart Yerel Seçimleri'nin üzerinden 6 ay geçmesinin ardından kent gündemine ilişkin olarak yapılan çalışmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

5 YILA ORANLA MEMNUNİYETTE DÜŞÜŞ
Araştırmada; katılımcılara “Genel olarak İzmir’de yaşamaktan ne memnun musunuz?” sorusu yöneltildi. Bu soruya, İzmirliler’in yüzde 61,8’i memnunum, yüzde 21,4’ü kısmen memnunum yanıtını verdi. Neredeyse 6 İzmirli’den 1’inin mutsuz olduğu saptandı. İntegral’in 2018 yılında yaptığı araştırmada, yüzde 81,2 olarak ölçülen memnuniyet oranının çarpıcı bir değerde gerilediği görülürken; kısmen memnun olanların oranlarındaki yaklaşık yüzde 10’luk artış da dikkat çekti. 5 yıl önce memnun olmayanların oranı yüzde 6,4 iken, bugün yüzde 16,8; kısmen memnun olanların oranı ise yüzde 12,5 iken bugün yüzde 21,4.

Merkez ilçelerde yaşayan katılımcıların memnuniyetsizliği dış ilçelere göre daha yüksekken; kadınlara göre erkeklerin ve orta yaş grubunun da İzmir’de yaşamaktan daha mutsuz oldukları saptandı. Katılımcıların bu pazar yapılacak genel seçim oy tercihleri baz alındığında ise; 2 AK Parti ve MHP seçmeninden 1’inin; yaklaşık 4 CHP seçmeninden 3’ünün İzmir’de yaşamaktan memnun olduğu tespit edildi.

MERKEZ ÜST, KIRSAL ALT YAPIDAN DERTLİ
Genel olarak değerlendirildiğinde, vatandaşın gözünde İzmir’in en yüksek orana sahip sorunu; yüzde 18,9 ile alt yapı kanalizasyon. Bu sorunu; yüzde 16,8 ile ‘çöp ve temizlik, 15,8 gibi yakın bir oranla ‘yol ve kaldırım’ takip etti. ‘Toplu ulaşım/trafik’ sorunları da birlikte ele alındığında oldukça yüksek bir orana sahip. ‘Körfez kokusu/kirliliği’ başlığı 6. genel tablo da 6. sırada yer aldı. 27 farklı başlıkta sorun dile getiren İzmirliler, bu sorunun altını düşük de olsa ‘Balık ölümleri’ ifadesiyle de çizdi. Araştırmaya katılanlara, “İzmir’in sizce en önemli sorunu nedir?” diye sorulduğunda; merkez ilçeler ile dış ilçelerin gündemindeki sorunların yer değiştirmesi göze çarptı. Merkez ilçelerde yaşayanların öne çıkan sorunu çöp ve temizlik oldu. İkinci sırada yol, kaldırım sorunları dile getirilirken; kırsalda yaşayan katılımcıların 4’te 1’i alt yapı ve kanalizasyon sorununu dile getirdi. Toplu ulaşım her iki bölge için de yaklaşık oranlarda saptanırken; su faturalarının yüksekliği ilk kez bu araştırmada dikkat çeken bir orana ulaştı. İntegral’in eylül ayında gerçekleştirdiği araştırmanın bu başlığı; 27 farklı sorunu içerdi; sorun olmadığını söyleyen katılımcıların oranı yüzde 7’de kaldı.

Araştırmanın bu bölümünde ortaya çıkan en önemli bulgularından biri de merkezi idare politikalarından kaynaklı ekonomik kriz, hayat pahalılığı, işsizlik, mülteci gibi sorunların, toplamda yaklaşık yüzde 10 gibi bir değerle genel tablonun oldukça altlarında yer alması; katılımcıların yüzde 90’ının yerel hizmet alanlarına ilişkin sorunları dile getirmesi oldu.

ÜMİT YALDIZ: BU DÖNÜŞÜMÜN ALT YAZISI İYİ OKUNMALI
“İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, Gazeteci Ümit Yaldız; araştırmanın sonuçlarını şu ifadelerle değerlendirdi:

“İzmir, düne kadar dünyanın yaşamak istediği 10 kent arasındaydı. Bugüne kadar ortaya yüzde 90’lara varan oranlar ve “mutlu bir kent” çıkıyordu. 2018 araştırmamızla da karşılaştırdığımızda da İzmir’de yaşamaktan duyulan memnuniyette sert bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Mutluluğun, huzurun kenti olarak markalaşmış İzmir’de yaşanan bu dönüşümün nedenlerini iyi irdelemek, meseleyi bir bütün olarak görmek gerekiyor.  Ekonomik krizin, hayat pahalılığının, alım gücünün olağanüstü düşmesinin mutsuzluğu yaratan genel sorunlar olduğunu söylemek nasıl kaçınılmaz ise; araştırma, mutlu kentten mutsuz kente dönüşmeye başlayan İzmir’de, yerel yönetimlerin hizmet performanslarının etkisi olduğunu da gözler önüne seriyor. Kentin siyasi, sosyal ve ekonomik dinamiklerinin, yöneticilerinin; kısacası tüm bileşenlerinin bunun alt yazısını iyi okuması, gerekli önlemleri alması gerekiyor.” dedi.

KÖRFEZ KOKUSU VE SU DETAYI
Yaldız; araştırmanın kamuoyuyla paylaştıkları bu etabında sorunları açık uçlu sorduklarını ve tek yanıt aldıklarını hatırlatarak bir diğer dikkat çeken sonucun; halktan ‘Körfez Kirliliği/Kokusu’ yanıtının elle tutulur ve yüksek bir tonda gelmesi olduğunu belirtti. Ümit Yaldız, “Son dönemde, İzmir’in siyaset platformlarının da öncelikli tartışma konusu olan ‘koku’ sorunu, halk tarafından ilk kez bu kadar yüksek perdeden ifade edildi. Öte yandan, merkezde birinci sırada çöp ve temizlik ardından yol ve kaldırım geliyor. Dış ilçelerde ise ilk sırada alt yapı sorunları önde. En temel hizmet olan çöp ve temizliğin ilk sırada yer alması şapkayı önümüze koymayı gerektiriyor. Ancak, şunu söylemeliyim ki; bu sorunların baskıladığı ‘koku’ sorunu aslında halkın çok daha fazla gündeminde. Su faturalarının yüksek olmasının önemli bir düzeyde yer bulması da dikkat çekici.” diye konuştu.

SİYASİ GÜNDEMDE AÇIKLANACAK
İntegral’in gündem araştırmasında ayrıca; CHP’nin son yerel seçimlerde elde ettiği başarı ve AK Parti’nin gerilemesi; Hükümetin ülkeyi ekonomik ve siyasi açıdan ne derece iyi yönettiği; hangi parti ya da partilerin ülke yönetiminde başarılı olabileceği, erken seçim ihtimali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve öne çıkan diğer isimler gibi başlıklar da İzmirlilere soruldu. İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi, bu sonuçları ve daha pek çok çarpıcı detayı önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor.

ARAŞTIRMANIN DETAYLARI
İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi; 12-17 Eylül 2024 tarihlerinde, kantitatif araştırma tekniklerinden CATİ (telefonla görüşerek) yöntemi ile İzmir’in 16 ilçesinde 2000 kişi ile görüşerek toplumsal ve siyasi gündeme ilişkin sonuçları elde etti.

Katılımcıların yaş, cinsiyet dışında 14 Mayıs 2023 genel seçim tercihleri araştırmanın siyasal kotası olarak uygulanırken; ilçelerde bu sonuçlara göre belirlendi. Araştırmada; seçim sonuçlarına denk gelen ilçeler belirlenerek yapıldı. Ayrıca; yüzde 12 oranında sandığa gitmeyen seçmen ile de görüşme yapıldı.

 
İşçi servisi ile hafif ticari araç çarpıştı: 10 kişi yaralandı
 
‘Bozkırın Tezenesi’ Karabağlar’da anıldı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kemal Hoca 26 Eylül 2024 Perşembe 21:47

60 seneyi aşkın İzmir'de yaşıyorum. Hiç bu kadar kötü olmamıştı...

Yorumu oyla      0      0  
yorumcu 26 Eylül 2024 Perşembe 16:04

izmir merkezi bitti, yaşanacak durumdan çıktı, aklı olan şehir dışına kaçıyor, Konak nufusu sürekli düşüyor. Çeşme urla, yarımada yoğun göç alıyor, umarım bodrum gibi olmaz sonu.

Yorumu oyla      1      0  
AYRANCILAR İLÇE İZMİR 26 Eylül 2024 Perşembe 13:10

ayrancılarda yaşıyorum 8 yılda 705 eshot u 3 km uzattırıp esbaş akatrmaya bağlatamadık, binlerce dilekçeye rağmen705 esbaşdaki bir çok otobüs ve dolmuşla entegre olacakdı ama tenha ve bikaç altarnatifi dışında hiçbirşeyi olmayan sarnıç aktarmada ısrar etmekde belediye

Yorumu oyla      3      1  
26 Eylül 2024 Perşembe 13:06

net 2 sorun bağırıyor adeta. Aşırı göç almasından dolayı şehir kapasite aşımında ve bu gelen göç maalesef demografik yapıyı, yaşam kalitesini çok bozdu. Diğer bir sorun ise şehir cidden pis. Koku var artık. Bu yağışsızlıkla açıklanamaz. Konak merkez, Alsancak'da çöp, dışkı ne ararsan var..

Yorumu oyla      5      1  
Gürkan 26 Eylül 2024 Perşembe 13:00

İnsanlar yollardaki çöplerden şikayetçi. Sanırım çöpleri kediler, kuşlar... atıyor.

Yorumu oyla      6      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mantar zehirlenmesi: 5 kişi hastanelik!
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde, topladıkları mantarı yedikten sonra zehirlenen ...
12 ülkeden Lübnan’da ateşkes için ortak çağrı!
Aralarında ABD, Fransa, İngiltere’nin de yer aldığı 12 ülke, İsrail ve ...
Yurt dışına kaçmaya çalışan PKK şüphelisi tutuklandı
Edirne'de Yunanistan'a kaçmaya çalışırken yakalanan terör örgütü PKK şüphelisi M.Ş., tutuklandı.
 
İki aile arasında silahlı-bıçaklı kavga: 4 yaralı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2 aile arasında çıkan silahlı, bıçaklı kavgada ...
Tartışma kanlı bitti... Korna cinayeti!
Tekirdağ'da, tartıştığı servis şoförü 34 yaşındaki Tolga Çelik'i bıçaklayarak ...
İzmir'de firari hükümlü yakalandı
İzmir'in Buca ilçesinde hakkında 13 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı.
 
Polise saldırmıştı... Yunanistan vatandaşı tutuklandı!
İpsala Gümrük Kapısı'nda, aracıyla çarptığı motosikletliyi yaralayan, ...
Meta, 'Orion'u ve yapay zeka güncellemelerini tanıttı
Meta (Facebook'un sahibi), yıllık Connect konferansında artırılmış gerçeklik ...
Kaçak ava 61 bin 738 lira ceza!
Isparta'da kaçak avlanan 6 kişiye 61 bin 738 lira para cezası uygulandı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir'i dünyaya asıl onlar tanıtıyor ama...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva