HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Temmuz 2024 Çarşamba - 10:08

Sokak hayvanları için yol haritası belirleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik eylem planı hazırlıyor. ‘Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’nın oluşturulması aşamasında ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri ile paydaş toplantıları düzenleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, “Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi bir şekilde başta yaşam hakkı olmak üzere birbirimizin tüm haklarına saygı göstererek yapmak zorundayız” dedi.

Sokak hayvanları için yol haritası belirleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik bütüncül bir çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu alanda atılacak somut adımları “Bilinçli ve duyarlı vatandaşlarımızla, hayvan haklarına gönül vermiş gönüllülerimizle birlikte çalışmalarımız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da can dostlarımızı yaşatmaktan yana olacaktır. Bu konuda, temel değeri ‘yaşam hakkı’ olan ve ‘tek sağlık’ anlayışını benimseyen Eylem Planı’nın hazırlıklarını sürdürmekteyiz” sözleriyle duyurdu.

İlk koordinasyon toplantısı yapıldı
Başkan Tugay’ın bu yöndeki kararının ardından Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı hazırlıkları kapsamında ilk koordinasyon toplantısı ilçe belediyelerinin veteriner hekimlerinin de katılımıyla yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda; İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ile Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de yer aldı.

Yol haritasını konuştular
İlçe belediyesi veteriner hekimlerinin görüşlerini ve taleplerini anlattığı, 5 yıllık Eylem Planı'na yönelik önerilerini sıraladığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Okyay, Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nın Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulduğunu anımsattı. Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz köpek popülasyonu ile ilgili yapacağı çalışmaları ve yol haritasını paydaşlarla değerlendiren Prof. Dr. Okyay, “Böyle güzel çalışmalar bizden doğmayacaksa kimseden doğmaz. Çok güzel bir çalışma yapacağımızdan kuşkum yok” dedi.

“Birbirimizin yaşama hakkına saygı göstermek zorundayız”
Ardından sokakta yaşayan sahipsiz köpeklere yönelik ötenazi düzenlemesini de içeren ve uzun süredir kamuoyunda tartışılan, önceki gün de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesini değerlendiren Prof. Dr. Okyay, şunları söyledi: “Sokak hayvanlarına yönelik bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bütün tarafları ile bu konuyu ele almak istiyoruz. Herkesin bir şey söylediği bir ortamdayız. Biz daha bilimsel bir şekilde yol almak istiyoruz. Önümüzdeki süreci aşama aşama görelim ve planlayalım. Bunlar da kanıta dayalı olsun. Hayvanlarla insanların etkileşiminde, genel bir ekosistem etkileşiminde artılar ve eksiler var. Belli dengeler ve belli riskler var. Belli potansiyeller de var. Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi şekilde yapmak zorundayız. Ve birbirimizin haklarını, başta yaşama hakkı olmak üzere saygı göstererek yapmak zorundayız.”

Saha ekipleri oluşturulacak
Prof. Dr. Okyay, “Gerekli önlemleri alırsak, kazaları daha aza nasıl indirebiliriz? Hedefin ölçülebilir olması için ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz lazım. Sokakta yaşayan köpeklerin sayımını yapacağız. Buna neden ihtiyacımız var? Birincisi ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek için. İzmir'de bahsedildiği kadar 400-500 bin hayvanla mı karşı karşıyayız? Bunların üreme potansiyelini de anlamak için bu çalışmayı yapacağız. Tüm bunlar için saha ekipleri kurulacak. Yaptığımız müdahalelerin etkilerini de ölçmek istiyoruz” diye konuştu.

“Bu çalışma bizi çok heyecanlandırıyor”
Konuya dair İzmirlilerin görüşlerini de alacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Okyay, şunları söyledi: “İzmir halkı bu konuda ne düşünüyor? Bunu da tanımlamak zorundayız. Bu alanda da çalışmalarımız olacak. ‘Hangi koşullarda hayvanlarla temasta İzmirli kendini iyi hissedecek’ sorusuna yanıt aranacak. Sahiplenme koşulları için ne öngörüyorlar ve ne istiyorlar? Ya da neye ihtiyaçları var? Örnekleme yöntemi ve sorulacak sorular belirlendi. Saha çalışmasına geçilecek. Süreci bütün paydaşlarla yöneteceğiz. Hem hayvanların sağlıksız ortamda yaşamasını hem de insanların bu konuda sorunlarla karşılaşmasını azaltmak zorundayız. Bu çalışma bizi çok heyecanlandırdı”

Neler yapılacak?
Hazırlanacak 5 yıllık eylem planı kapsamında “Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız”, “İzmir’de sokaklarda, sahipsiz veya sahipli ne kadar köpek bulunuyor” gibi sorulara yanıt aranacak. 5 yıllık eylem planı çerçevesinde, sahipsiz hayvan sayımı ile sokak hayvanlarına yönelik tutum için saha çalışmasını içeren durum tespiti, personel ve altyapı iyileştirmeleri, çeşitli farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için program ve kampanyalar yürütülecek. Çalışmaların ardından taslak hazırlanacak. Hazırlanan taslağa son şekli verildikten sonra, 5 yıllık İzmir Eylem Planı açıklanacak.

 
Çerçioğlu'ndan 35 branşta yaz kursu
 
Emniyet'ten değiş-tokuş ihalesi… Al Toros’u ver Nissan’ı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erdal 31 Temmuz 2024 Çarşamba 13:07

Ne yaparsanız yapın, ölmesinler tabii.. ama sokakta tek köpek olmasın gece cıkamıyoruz. birine bişey olursa vebali sizsiniz

Yorumu oyla      2      1  
VfV 31 Temmuz 2024 Çarşamba 12:28

Birbirimizin hakkına saygı göstermek derken kimle kimi kastediyorsunuz? Sokak hayvanları ile insanları mı? Tamam biz onların haklarına saygı gösteriyoruz ama onlar bizim hakkımıza saygı gösteriyor mu? Hayır. İşte bir türlü kabul etmediğiniz şey bu. Her şeyi tek taraflı görmeyi tercih ediyorsunuz. Sokak köpeği popülasyonu sayımı için de zahmet etmeyin, vakit kaybetmeyin. Şehircilik Bakanlığına sorarsanız onlar zaten bir kaç ay önce resmi rakamı açıkladılar. Türkiye'de en fazla sokak köpeği İzmir'de var. Sayı kaç mı? 450 binden fazla...Şu emeği, duyarlılığı, şirinliği, hümanistliği sokak köpekleri yüzünden hayatını kaybeden, yaralanan ya da travma geçirdiği için sokaklara çıkamayan insanlar için de gösterseniz samimiyetinize inanırım. AKP iktidarının 22 yılda çıkardığı tek olumlu kanun bu oldu. Çok isteyen alsın sahiplensin evinde baksın. Ama onu da istemez bu şımarıklar. Kedi köpek maması lobisine teslim olmadı hükümet. Bravo.

Yorumu oyla      0      2  
Can dostlar adına 31 Temmuz 2024 Çarşamba 10:52

Sokakta uyduruk göstermelik mama dağıtımı ile bu işler olmaz göstermelik işler ile şimdiye kadar bu hayvanlara sahip çıkışaydı bu yasa da çıkmazdı hepiniz suçlusunuz...

Yorumu oyla      7      0  
VATANDAŞ 31 Temmuz 2024 Çarşamba 10:31

Sokakta sahipsiz başıboş köpek görmek istemiyoruz vatandaş olarak tek istedğimiz bu,toplayın barınaklara isteyen gitsin orda beslesin yada sahiplensin ama sorumlusu belli olsun,yeter artık sokağa çıkamaz olduk iki adımlık yere bile arabayla gitmek zorunda kalıyoruz geceleri,bir an önce barınaklar yapılsın ve sokaktan toplansınlar...

Yorumu oyla      8      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çerçioğlu'ndan 35 branşta yaz kursu
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaz kursları, her yıl olduğu gibi bu yılda ...
Bornova'da yol çalışması... İki mahalleyi birbirine bağlayacak!
İlçe genelinde yol yapım ve onarım çalışmalarını sürdüren Bornova Belediyesi, ...
Güzelbahçeli kadınlar festival öncesi köyü boyadı
Güzelbahçe Belediyesi, 10’uncusunu düzenleyeceği Payamlı Bardacık Festivali ...
 
Tugay'dan tarihi semt turu: Basmane'yi ayağa kaldıracağız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in tarihi semti ...
İzmirliler sağlığı geliştiren parklarda buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Sağlığı Geliştiren Parklar” projesiyle ...
CHP'li belediye başkanlarından 'yasa' isyanı!
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de ...
 
Konak Altgeçidi'nde çalışma... O yollar kapalı olacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüksek araçların çarpması sonucu Konak Altgeçidi’nin ...
Büyükşehir yangınlarla mücadele ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ...
Hizbullah'dan İsrail savaş uçaklarına ateş!
İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında çatışmaların topyekun savaşa dönüşme ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva