HABERLER>EKONOMİ
18 Eylül 2011 Pazar - 10:16

Şimdi de peynir-zeytin savaşı

Yunanistan, coğrafi işaretli Kalamata zeytini, Feta peyniri gibi ürünlerin kullanılmaması için Türk Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu.

Şimdi de peynir-zeytin savaşı

İZMİR – Yeni Asır’dan Sinan Doğan’ın haberine göre yaşanan gelişmeler üzerine harekete geçen Türkiye ise, Yunanistan'ın coğrafi işaret ihlallerini gündeme getirmeye hazırlanıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında Hacivat-Karagöz ve baklava nedeniyle yaşanan tartışma şimdi de başka ürünlere sıçradı. Yunanistan, Yunan coğrafi işaretine sahip olan Kalamata zeytini, Feta peyniri gibi ürünlerin Türk firmalarınca kullanılmaması konusunda Türk Dışişleri Bakanlığı'na uyarıda bulundu. Yunan tarafının isteklerine uyulursa, Egeli zeytinciler Kalamata tipi zeytini Türkiye'de üretip satamayacak. Türk firmaları bu coğrafi işaret ile Avrupa başta olmak üzere dünyaya zeytin ve peynir ihraç edemeyecek. Kimi engellemeler yaşayan Egeli zeytin ihracatçıları, çareyi ambalajlara sadece Kalamata değil 'Kalamata style olive-Kalamata tipi zeytin' yazmakta buldu. Gelişmeler üzerine harekete geçen Türkiye ise, Yunanistan'ın coğrafi işaret ihlallerini gündeme getirmeye hazırlanıyor.
 
TOPLANTI YAPILACAK
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden 14 Eylül 2011'de ihracatçılara yapılan duyuruda, iki ülke arasında yaşanan coğrafi işaret savaşı konusunda bilgi verildi. Açıklamada, "Yunan tarafınca Yunanistan menşeli ürün olarak tescil edilmiş Feta peyniri ve Kalamata zeytini gibi bazı ürünlerin Türk üreticiler tarafından kullanıldığı, ürünlerin marketlerde bu isim altında yer aldığı bildirilmekte ve bunların
ülkemizde pazarlanmasının durdurulması talep edilmektedir" denildi.
Yunan tarafı ile bu konuda bir toplantı düzenleneceği ifade edilen açıklamada, "Yukarıda belirtilen hususlar kapsamında ülkemiz ile Yunanistan arasında coğrafi işaretler alanındaki ilişkilerin tek yanlı ele alındığı anlaşılıyor. Ülkemiz şirketleri tarafından yapıldığı iddia edilen ihlallerin değil, Yunan şirketler tarafından da gerçekleştirilmiş ihlallerin de tespit edilerek, konunun benzer konu başlıkları ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği Ekonomi Bakanlığı tarafından düşünülmektedir" ifadesine yer verildi. Açıklamada, Türk şirketlerinden bu konudaki ihlalleri duyurmaları istendi.
 
"BİZE BAŞVURU YOK"
Türk Patent Enstitüsü ise Feta peyniri ve Kalamata zeytini ile diğer AB kaynaklı coğrafi işaretlerin sadece AB'deki korumasına dayalı olarak, Türkiye'de de korunacağı yönünde bir değerlendirme yapılmasının mümkün bulunmadığını açıkladı. Yunanistan'ın kendilerine başvuruda bulunmadığı ifade edilen açıklamada, "Yabancı ülke kaynaklı coğrafi işaretlerin de korunması mümkün. Marketlerde satılan ürünlerde Kalamata zeytini ve Feta peyniri gibi ibarelerin kullanımının engellenmesi, Türkiye'de coğrafi işaret korumasına haiz olmadıkları için mümkün değil. Bu korumanın elde edilebilmesi için, Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurusu yapılması gerekiyor. Halihazırda söz konusu ürünler için ülkemize herhangi bir başvuru yapılmadı" denildi.
 
İhracatçı sıkıntıda
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emin Demirci, yurtdışına gönderdikleri Kalamata cinsi zeytinde kimi zaman Yunan tarafından engellemeler yaşadıklarını belirterek, sorunu Kalamata style olive (Kalamata tipi zeytin) adıyla satış yaparak çözdüklerini söyledi. Aslında Türkiye'de Kalamata tipi zeytin yetişmediğini belirten Demirci, "Biz bölgemizde yetişen iri zeytini Kalamata adıyla satıyoruz. Hakiki Kalamata Yunanistan'ın bir bölgesinde yetişiyor. Ama bu bir marka ve yıllardır bu şekilde ihracata devam ediyoruz" dedi.
 
Feta peyniri sınırlı üretiliyor
Ege Bölgesi'nin yıllık 100 milyon dolara ulaşan zeytin ihracatının yaklaşık yarısını Kalamata tipi adıyla satılan kalibresi yüksek iri zeytinler oluşturuyor. İri zeytin çeşitlerini Ege'de on binlerce üretici üretirken, başta Akhisar ve Aydın'da olmak üzere 100'e yakın işletme de bu iri zeytini sirke ile işleyip Kalamata markasıyla iç pazarda ve yurtdışında satıyor. Bir tür eritme peyniri olan Feta peynirini ise Türkiye genelinde süt ürünleri alanında faaliyet gösteren firmalar sınırlı miktarda üretmekle beraber, son yıllarda Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihracat da yapılıyor.(Yeni Asır – Sinan Doğan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüseyin ahmetoğlu 18 Eylül 2011 Pazar 13:10

ekrem demirtaş a iş çıktı.haydi bakalım iş başına.yunan dostlerına selam olsun

Yorumu oyla      14      6  
muzaffer 18 Eylül 2011 Pazar 11:06

1974-1976 yıllarında almanyada görevli bulunduğum dönemde marketlerde konserveler vardı.Ve bir tanesi dikkatimi çekti.Üzerinde aynen şu ifade vardı"İMAM BAYİLDİ" üretici ülke ise maalesef yunanistan idi.Onlar sahip çıkıyorsa bizlerde sahip çıkalım ürünlerimize.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dalan, 70'nci yılını d'olive ile kutladı
İzmir'in köklü firmalarından Dalan, 70'nci yılını piyasaya çıkardığı kişisel ...
50 yıl sonra yeniden istiyorlar
Almanya 50 yıl sonra bu kez donanımlı ve nitelikli eleman arıyor. Almanya ...
Narlıdere esnafı rahat nefes alacak
Oto tamircisi’nden, marangoza, çamaşırhane’den, camcısına Narlıdere’nin ...
 
Altın fiyatları düşüyor
Risk iştahının yeniden artmasıyla altın fiyatları bu hafta yaklaşık yüzde 5 düştü.
'Bütçede hedefe rahatlıkla ulaşılacak'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin ilk 8 ayda 6'ncı kez fazla verdiğini ...
Kırmızı ete zam
Et ve Balık Kurumu (EBK), kırmızı etin fiyatına 1 ila 4 lira arasında ...
 
İşsizlik geriliyor: 9.2
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının, 2011 Haziran döneminde, ...
Ünlü yatırımcı Avrupa'yı uyardı
ABD'li ünlü yatırımcı George Soros, Avrupalı liderlerin radikal önlemler ...
Ege’nin rüzgar tarlaları 3 kat güçleniyor
Türkiye'de, rüzgar enerjisinin büyük bölümünü üreten 3 ilden biri olan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva