HABERLER>EKONOMİ
15 Eylül 2011 Perşembe - 16:06

'Bütçede hedefe rahatlıkla ulaşılacak'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin ilk 8 ayda 6'ncı kez fazla verdiğini bildirirken, “Böylece 28 yıl aradan sonra bütçe, ilk 8 ayın 6'sında fazla vermiştir” dedi. Şimşek, yıl sonu hedeflerine de kolaylıkla ulaşılacağını belirtti.

 Bütçede hedefe rahatlıkla ulaşılacak

ANKARA - Bakan Şimşek, dünyada yaşanan sarsıntılar, özellikle Avro bölgesindeki belirsizliklere rağmen, bütçedeki bu gerçekleşmenin bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.
 
Maliye Bakanı Şimşek, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde 14,4 milyar TL açık veren bütçenin, 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde 2,1 milyar TL fazla verdiğini kaydetti.
 
Faiz dışı fazlanın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak 33,8 milyar TL olarak gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, “Bu güçlü performansı, bütçe gelirlerimizi arttırarak, kamu harcamalarını da kontrol altına almak sureti ile elde ettik” dedi.
 
Buna paralel olarak, 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirlerinin de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 oranında artarak 199 milyar TL olduğunu ifade eden Şimşek, bütçe giderlerinin ise sadece yüzde 7,4 oranında artarak 196,9 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti.
 
YIL SONU HEDEFİNİN 2,4 KATI KADAR FAİZ DIŞI FAZLA
Öte yandan Şimşek, kamu sektöründe faiz dışı fazla verilmek suretiyle kamu borç stokunun milli gelire oranı azaltılmaya devam edileceğini vurguladı.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde faiz dışı bütçe fazlasının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak 33,8 milyar TL olduğunu belirten Şimşek, böylece yılın ilk 8 ayında yıl sonu faiz dışı fazla hedefinin yaklaşık 2,4 katı kadar faiz dışı fazla elde edildiğini bildirdi.
 
KAMU HARCAMALARININ FİNANSMANI VERGİ GELİRLERİ İLE SAĞLANDI
Kamu harcamalarının finansmanının vergi gelirleri ile sağlandığına dikkati çeken Şimşek, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 93,7 olan vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılama oranının 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 102,6 olduğunu kaydetti.
 
Maliye Bakanı Şimşek, “Yani faiz hariç bütçe giderlerimiz tamamen vergi gelirleri ile finanse edilmiştir” dedi.
 
BÜTÇE EN SON 1983'DE İLK 8 AYDA 6 KEZ FAZLA VERMİŞTİ
Dünyada yaşanan ekonomik sarsıntıların özellikle Avro bölgesindeki belirsizliklere rağmen 2011 yılının ilk 8 aylık döneminde bütçenin 6 defa fazla verdiğini belirten Şimşek, böylece 28 yıl aradan sonra bütçenin yılın ilk 8 ayının 6'sında fazla verdiğini söyledi.
 
Şimşek, bütçenin en son 1983 yılında ilk 8 ayda 6 defa fazla verdiğini hatırlattı ve dünyada yaşanan gelişmeler dikkate alındığında bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.
 
YIL SONU BÜTÇE HEDEFLERİNE RAHATLIKLA ULAŞILACAK
Son dönemde gelen verilerin ekonominin yavaşlamaya başladığını gösterdiğini belirten Şimşek, dolayısıyla vergi gelir tahsilatının artış hızının yılın ilk 8 aylık dönemine göre muhtemelen yavaşlayacağını söyledi.
 
Bakan Şimşek, ancak Ağustos sonu itibariyle 2011 yıl sonu bütçe hedeflerine rahatlıkla ulaşılacağı hatta bütçe açığının, 2011 yıl sonu için öngörülen bütçe açığı hedefinin altında kalacağını öngördüklerini bildirdi.
 
SIKI MALİYE POLİTİKALARINI İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
2012 yılı bütçe hazırlıklarının devam ettiği bu dönemde küresel ekonomide meydana gelen gelişmeleri çok yakından izlediklerini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
 
“Dış şokların Türkiye ekonomisine olası etkilerini asgari düzeyde tutacak şekilde sıkı maliye politikaları izlemeye devam edeceğiz. Bunun için gerekli olan tedbirleri almaktan kaçınmayacağız.” (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırmızı ete zam
Et ve Balık Kurumu (EBK), kırmızı etin fiyatına 1 ila 4 lira arasında ...
İşsizlik geriliyor: 9.2
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının, 2011 Haziran döneminde, ...
Ünlü yatırımcı Avrupa'yı uyardı
ABD'li ünlü yatırımcı George Soros, Avrupalı liderlerin radikal önlemler ...
 
Ege’nin rüzgar tarlaları 3 kat güçleniyor
Türkiye'de, rüzgar enerjisinin büyük bölümünü üreten 3 ilden biri olan ...
İzmir en çok konuşan 3. şehir
GSM Operatörü AVEA’nın Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, ...
Bu kozmetik ürünleri diğerlerinden farklı!
İzmir Yüksek Teknoloji Ensitüsü (İYTE) akademisyenlerinin kurduğu DÜAG ...
 
10 numara zam
Maliye Bakanlığı, son dönemde kullanımı yaygınlaşan ve ciddi bir vergi ...
Çakma altına talep arttı
Son yıllarda altın fiyatındaki artış nedeniyle müşterileri artan imitasyoncular, ...
Balıkçılık sektöründe çifte mutluluk
Türkiye’nin ihracat artış rekortmeni balıkçılık sektörü bir rekorda büyüme ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva