HABERLER>GÜNCEL
9 Ekim 2011 Pazar - 15:40

Şimdi Birgi zamanı

Ödemiş'in Birgi beldesi "Koruma böyle olur" dedirtiyor. 6 yıl önce çıkarılan eski eser fonu 21 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarını hızlandırınca tarihi yapılar neredeyse ilk hallerine döndü. Beldeye bu yılın ilk 9 ayında 120 bin turist geldi

Şimdi Birgi zamanı

İZMİR - Aydınoğulları Beyliği'nin başkenti Birgi beldesinde yapılan çalışmalar, adeta tarihin ayağa kalkmasına neden oldu. İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı beldede 21 yıl önce başlatılan ancak kaynak sıkıntısı nedeniyle yapılamayan restorasyon projeleri, 2005 yılında çıkan ve eski eserlere valilik kontrolünde kaynak aktarılmasını sağlayan fonla birlikte büyük hız kazandı. Emlak vergisinden yapılan kesintilerle oluşturulan fon sayesinde bugüne kadar 102 milyon liralık kaynak toplandı. Birgi, İzmir'deki tüm ilçe ve beldeleri geride bırakarak 8 milyon lira ile aslan payını alan belde oldu. Bu fonla beldedeki evler, caddeler, sokaklar, camiler, medreseler ve anıtsal eserler, tek tek restore edildi, edilmeye de devam ediliyor. 

Bugüne kadar beldenin yüzde 80'inin restorasyon, sokak sağlıklaştırma, bakım ve onarım projeleri çizildi ve gerekli kaynak, İzmir Valiliği'nin eski eserler fonundan sağlandı. Hazırlanan projelerin de şimdiye kadar yüzde 40'ı hayata geçirildi. Ana caddelerde elektrik ve telefon kabloları yeraltına alındı. Yaptıkları çalışmaları Egeli Sabah'a anlatan Birgi Belediye Başkanı M. Cumhur Şener, Birgi'de koruma çalışmalarının 1990 yılında başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Koruma amaçlı imar planı 1996 yılında sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tescillediği eserler arasında 200'e yakın konut, anıtsal yapılarımız, 3 tane camimiz, hamamlar, medreseler var. Bakanlık, 1996 yılı koruma planı doğrultusunda bu tescilli yapılarla ilgili bir çalışma yaptı. 2004'e kadar ÇEKÜL Vakfı ve Mimar Sinan Üniversitesi bazı çalışmalar yaptı ama çok yol alınamadı. 2004'te göreve geldiğimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı katkı payı yönetmeliği çıkmıştı, 2005'te yürürlüğe girdi. İnceledik; Birgi için çok iyi bir fırsattı. Hemen harekete geçtik, daha İl Özel İdaresi'nde katkı payı fonu ile ilgili bir birim oluşmadan biz bu fondan projelerimiz için kaynak kullanmaya başladık. İlk projemiz sokak sağlıklaştırma projesiydi, bir caddemizdeki tüm evlerin cephelerinde iyileştirmeler yaptık. Sonra sırasıyla diğer projelerimizi hazırladık ve katkı payı fonundan ödenekler çıktıkça onları hayata geçirdik."

YÜZDE 95 KATKI PAYINDAN YÜZDE 5 BELEDİYEDEN
Yönetmeliğin beldelerdeki koruma ve restorasyon amaçlı projelere, proje maliyetinin yüzde 95'i kadar kaynak aktarma imkanı verdiğini hatırlatan Şener, "Biz hep bu en üst sınırdan destek aldık. O günden bugüne kadar tüm valilerimiz hep bize destek oldular. Belediye olarak biz kendi bütçemizden harcanan paranın ancak yüzde 5'i kadar bir kaynak aktardık" dedi.

TANITIM FİLMİ HAZIR

Yaptıkları çalışmalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yakın ilgi ve desteği ile karşılaştıklarını da belirten Şener, bir tanıtım filmi hazırladıklarını söyledi. Film için İzmir Kalkınma Ajansı'ndan da destek aldıklarını ifade eden Şener, filmin yakın zamanda başta TRT olmak üzere medyada yer almaya başlayacağını söyledi. Beldeyi 9 ayda 120 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Şener, yıl sonuna kadar ziyaretçi sayısının 150 bini aşacağını, yabancı turist çekmeyi amaçladıklarını kaydetti.

KORUMAYA TEDAŞ GÖLGESİ
Birgi'nin restore edilen temiz sokakları beğeniyle gezilirken bazı yapıların beton elektrik direklerinin ve oluşan kablo kirliliğinin gölgesinde kalması dikkat çekiyor. Beton direklerin kaldırılarak kabloların yeraltına alınması gerekirken bürokratik işlemler nedeniyle bu sürecin uzadığı ifade ediliyor. Başkan Şener, "Ana caddede yaptığımız çalışmayı diğer sokaklarda da yapabilirdik. Ancak Tedaş'ta öyle bir bürokrasi var ki, bizi oyalıyor. İstediğimiz zaman istediğimiz işlemi yaptıramıyoruz. Biraz dehe yakın ilgi bekliyoruz" dedi.(Mevlüt Dağdeviren/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş; ‘Barışa giden yol, İmralı'dan geçiyor'
BDP'liler Diyarbakır'da oturma eylemi başlattı. Partinin Genel Başkanı ...
Tedavi için gittiği ABD'de ölen polis toprağa verildi
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Betül Özer, 2004 yılında ...
İzmir sağanak yağışa teslim oldu
Sabaha karşı etkili olan yağmur nedeniyle Hatay, Güzelyalı ve Narlıdere'de ...
 
Büyükşehir'den 'Bal gibi' hizmet
136 köye organik tarım desteği vererek yüzlerce üreticiyi eğiten İzmir ...
Hakkari'de kepenkler kapandı
Hakkari'de esnaf, Gemlik'te bugün yapılacak yürüyüşe izin verilmemesi ...
İnternet dolandırıcısı, GPS sayesinde yakalandı
İzmir'de, internet sitelerine düşük fiyatla satılık araç ilanı verip, ...
 
Kızılay'dan çok önemli su açıklaması
Kızılay, “Türk Kızılayı Doğal Kaynak Suyu” adı altında satılan su ile ...
Aydınlatma direğindeki kaçak sonu oldu
Bornova’da, bir restoranda çalışan lavaş ustası 28 yaşındaki İrfan Bekci, ...
'Oğlum bana eziyet etti' dedi ve...
Balçova’da "Oğlum bana eziyet etti" yazılı intihar notu bırakan Mehmet ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva