HABERLER>GÜNCEL
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 08:39

Sığınmacıların başkanı konuştu: Suriye’ye dönemeyiz!

Son dönemde sığınmacılara yönelik artan tepkiler hakkında konuşan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh Ali, “Suriye’de bazı kurallar sertleşmiş. Mülteciler, maalesef deniz yolunu da seçmiş, bu kötü bir yol. Suriye'ye gitmek güvenli değil, dönemeyiz. Suriye'de altyapı yok, sağlık yok, iş yok. Suriye'dekiler çok kötü durumda yaşıyorlar” dedi. Ali ayrıca ayrımcılık gördüklerini, sokağa çıkmaya çekindiklerini ve Suriyeli esnafların müşteri bulamada zorlandıklarını da ekledi.

Sığınmacıların başkanı konuştu: Suriye’ye dönemeyiz!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Türkiye’nin güney komşusu Suriye'de yaşanan iç savaşın üzerinden yaklaşık 13 yıl geçti. İç savaşın ardından yayılan göç dalgası ise en çok Türkiye’yi etkiledi.

Haziran ayında ise sığınmacı karşıtı olaylar baş gösterdi. Kayseri merkezli olaylar ülkenin bir çok yerine yayılırken Suriyeli sığınmacıların ev ve işyerlerine saldırılar düzenlendi. Saldırganlar hakkında ise adli süreç devam ediyor.

İzmir merkezli Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh Ali ise yaşanan olayların ardından sınmacıların yaşam şartlarının daha da ağırlaştığını anlattı.

‘BU İŞ BİZE DÜŞTÜ’
Sığınmacılarda bir korku havasının oluştuğunu söyleyen Ali, “Konuyla ilgili İzmir’deki bazı STK’larla toplantı yaptık. Çözüm bulamadık henüz. Toplantılar yapıyoruz, yalan haberleri düzeltmeye çalışıyoruz. Muhtarlarla konuşacağız, Türk toplumunun STK’ları ile konuşacağız, şu an bunu planlıyoruz. Mülteciye olan nefret ve ayrımcılığa karşı çalışmak gerekiyor. Çok fazla yalan haber var, yanlış bilgiler var. Halk doğru olanı bilmiyor. Suriye’den Türkiye’ye ne kadar sermaye gelmiş, bilmiyorlar. Ne kadar ucuz işçilik girmiş, bilmiyorlar. Mültecilerin ekonomiye olan katkısını bilmiyorlar” dedi.

‘SURİYE GÜVENLİ DEĞİL’
Sığınmacıların güvenlik probleminden dolayı Suriye'ye gidemediğini söyleyen Ali, “Suriye’de bazı kurallar sertleşmiş. Mülteciler, maalesef deniz yolunu da seçmiş, bu kötü bir yol. Suriye'ye gitmek güvenli değil, dönemeyiz. Suriye'de altyapı yok, sağlık yok, iş yok. Suriye'dekiler çok kötü durumda yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

SURİYELİ ESNAF MÜŞTERİ BULAMIYOR
Son olarak Suriyeli esnafın da ‘sinek avladığını’ aktaran Ali, sığınmacıların her alanda zorlandığını dile getirerek şunları söyledi:

“Suriyeli esnaflar da gözlemliyorlar. Biz Basmane’de yaşıyoruz. Suriyeli esnaflar ayrımcılıktan dolayı çok zarar gördü. Suriyeli esnaflar müşteri bulamıyor. Çünkü mülteciler sokakta dolaşmaya, lokantaya gitmeye çekiniyor. Özellikle Afrika’dan gelen mülteciler etrafta daha fazla yaşıyor. Çarşıya pek inmiyorlar. Sığınmacılar bazen utanıyorlar, korkuyorlar ‘ben Suriyeliyim’ demeye. Biri ‘ben Türkçeyi güzel konuşuyorum, bana soruyorlar Türkçe cevap veriyorlar, Suriyeli olduğumu anlamıyorlar’ diyor. Bu durum neden böyle oldu, biz hiç anlamıyoruz. Eğer ekonomik kriz varsa buna mülteciler sebep olmadı.

Suriyeliler bu ülkeye göç etmeyi tercih etmedi, göç etmek zorunda kaldı. Suriye hala güvenli değil. Çaresizliğimiz, öyle bir gerginlik yaratmasın. Mülteciler yük olmuyor, ekonomiye katkısı var. Eğer Kızılay’dan yardım alıyorlar deniyorsa bu Avrupa Birliği’nden gelen az miktarda bir yardımdır ve herkes almıyor. Kiraların yükselmesinin sebebi Suriyeliler değil. Onlar da kiracı, ev sahibi değil. Hak sahibi olan Türk toplumu, Suriyeliler değil”

 
E-5 Karayolu'nda zincirleme kaza!
 
İzmir'e yeni karavan parkı yerleri
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:16

Hiçbir ülke 10 milyon mülteci kabul etmez, etmediler de.

Yorumu oyla      12      0  
VfV 24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:14

Sizin yüzünuzden de Türkiye güvenli değil. Lafa bak.Türkiye'de ekmek elden su gölden tabi değil mi?Sokak kopekleri yasasından sonra hükümetin en güzel icraatı, sizi gönderen bir yasa çıkarması olur.

Yorumu oyla      11      0  
Arda Yıldız 24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:42

Hele bir seçimler olsunda, ondan sonra arslanlar gibi sizleri yolluyormuyuz, yollamıyormuyuz görürsünüz. Sizleri beslemek zorunda değiliz. Ekonomiye 5 kuruş katkınız yok. Sade zararsınız...

Yorumu oyla      11      0  
izmir'li 24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:34

bedavacılar sizi ne istiyorsunuz suriye yi yeniden bizmi inşaa edelim iş alanlarımı kuralım hatta siz gidin çalışmayanada burdan maaş bağlasınlar burada çok durdunuz herkes memleketine

Yorumu oyla      9      0  
izmir matrahı 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:57

suriye güvenli değil diyor her gün x den suriye plajlarına ait fotolar geliyor. kardeşim gidipte idlibe yerleşmeyin sizde. burada nasıl istanbulu izmiri tercih edip geldiyseniz gidip şama yerleşim. gidene kadarda gençlerinizi uyarın toplanıp kordonda halay malay çekiyorlar milleti rahatsız ediyorlar.

Yorumu oyla      10      0  
24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:49

akepe sizi göndermezse seçimi kazanacak yeni parti kimse o sizi gönderecektir. Türk halkının misafirperverliği bir yere kadar. Herkes evine dönecek.

Yorumu oyla      9      0  
.. 24 Temmuz 2024 Çarşamba 10:02

gidin bu ülkeden

Yorumu oyla      19      1  
İZMİRLİ 24 Temmuz 2024 Çarşamba 09:40

Sayın Suriyeli mültecilerin başkanı size hangi memlekette mülteci iken halkın içerisinde rahatça gezme hakkı veya istediğin mahallede kiracı olma hakkı en güzel örneği de dernek kurma hakkını size hangi memleket veriyor bir sorarım. Bulunduğunuz ortamı mini bir Suriye ye çeviren sizlersiniz sokaklara bakınca elektrikli bisikletlerle üç tekerlekli motorsikletlerle İzmirimin belli semtleri mini bir Suriye olmuş kaçak vergi vermeyen mekanlarla zabdettiğiniz sokak başları ile İzmirimizde misafirliğinize son vermenin zamanı geldide geçiyor. Biraz kendi memleketinize gidip kendi sokaklarınızın bakımını yapıp çevre düzeninizi alt yapınızı tamir edip kendi ektiğinizi biçmenizin zamanı geldide geçiyor. İzmire uyum sağlayamadığınız gibi İzmirimizde görsel kirliliğede sebep oluyorsunuz. İnsanın en güzel yeri memleketidir sizler memleketinize geri dönmediğiniz takdirde oralar düzelmez gelişmez siz yeterki vatanınızı sevin vatan aşkınız olsun size bu yeter savaşı körükleyeci davranışlarınızı bırakıp merkezi hükümetinizle geçinmesini bilin bu size yeter dış mihrapları dinleyip gaza gelmeyin memleketinize biran önce geri dönüm vatanınıza sahip çıkın Tüm Suriyeli Kardeşlerim Vatan boş bırakılmaz Vatan namusdur. hepinizi çiçeklerle türkülerle memleketinize tez zamanda göndermek isteriz.

Yorumu oyla      29      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
E-5 Karayolu'nda zincirleme kaza!
İstanbul Esenyurt E-5 Karayolu Haramidere mevkii Avcılar istikametinde ...
Stajyerin acı sonu... Asansör boşluğuna düştü!
Ankara'nın Çubuk ilçesinde bir inşaatta stajyer olarak çalışan meslek ...
Otomobil TIR'a çarptı: 5 kişi yaralandı
Amasya'nın Merzifon ilçesinde TIR'a çarpan otomobildeki 5 kişi yaralandı.
 
Polisten kaçarken kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde polisten kaçan motosiklet sürücüsü karşı ...
Organize suç örgütüne baskın: 27 tutuklama
Balıkesir’de "KUYU-12" operasyonuyla elebaşılığını Cemil Ay ve Ali Ay’ın ...
İzmir'de yalnız yaşayan kadının sır ölümü
İzmir’in Ödemiş ilçesinde, kendisinden iki gündür haber alınamayan Nazire ...
 
İzmir'in 4 ilçesinde mülteci operasyonları!
İzmir'in Urla, Seferihisar, Dikili ve Foça ilçeleri açıklarında 196 düzensiz göçmen yakalandı.
Emniyet müdürlerinin atamaları yapıldı
Bakan Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli emniyet müdürü ve ...
Sokak köpekleri teklifi komisyondan geçti
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva