HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2011 Cuma - 12:32

Şiddet uygulayanlar araştırma konusu oldu

Ege Kadın Dayanışma Vakfı'nın İzmir ve Uşak'ta yürüttüğü, şiddet uygulayan kişilerin bilinçlendirilmesine yönelik projeler, ''Sevgiyle Uzanan El'' adıyla kitaplaştırıldı.

Şiddet uygulayanlar araştırma konusu oldu

İZMİR - Çalışma, şiddet uygulayanların da şiddet mağdurlarının da ekonomik sosyal ve fiziksel birçok şiddet vakasını ''olağan'' karşıladıklarını ortaya koyuyor -EKDAV Başkanı Türkan Miçooğulları: ''Toplumumuzun önemli bölümü, şiddetin ne olduğunun farkında değil, aile bireyleri de olsa, kimsenin kimseye şiddet uygulayamayacağı, sınırlayamayacağı konusunu yeni algılıyoruz''
 
''Sahip olduğunuz tek şey bir çekiç ise her şeyi bir çivi olarak görürsünüz.'' Ege Kadın Dayanışma Vakfı'nın (EKDAV), şiddet uygulayanlara yönelik eğitim ve araştırma projelerini anlattığı ''Sevgiyle Uzanan El'' kitabı, Abraham Maslow'un bu sözleriyle başlıyor.
Toplum genelinde şiddetin, özellikle de aile içi şiddetin azaltılmasında, önceliğin şiddet uygulayan kişilerin bilinçlendirilmesine verilmesi gerektiğine inanan EKDAV, BM ve Sabancı Vakfı desteğiyle İzmir'de, Norveç'in Ankara Büyükelçiliği desteğiyle de Uşak'ta iki projeyi hayata geçirdi.
 
Projeler, çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu meslek grupları dikkate alınarak seçilen iş yerlerinde birebir görüşmeler yapılmasını, ardından katılımcıların şiddetin tanımı, öfke kontrolü ve şiddet eylemlerinin hukuki sonuçları hakkında uzmanlar tarafından bilgilendirilmelerini kapsıyor.
 
Kitapta, projeler kapsamında görüşmelere katılanların büyük bölümünün, belli başlı fiziksel eylemler dışında, uyguladıkları ya da maruz kaldıkları davranışları ''şiddet'' olarak tanımlamadıklarına, bu eylemleri ''olağan'' ya da ''aile içi mesele'' olarak kabul ettiklerine, şiddetin psikolojik, cinsel, ekonomik ve toplumsal boyutlarına ilişkin yeterli bilinç düzeyine sahip olmadıklarına dikkat çekiliyor.
 
Araştırma bulgularına göre, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanların yarıya yakın bölümü aile, arkadaşlarla görüşmenin yasaklanması, evden dışarı çıkarılmama, üzerine kapının kilitlenmesi, başkalarının önünde aşağılanıp alay edilme, namus ve töre olayları nedeniyle baskı altına alınma gibi toplumsal/psikolojik şiddet olaylarını, parasının alınması ya da hiç para verilmemesi gibi ekonomik şiddet olaylarını ''şiddet'' olarak tanımlamıyor.
   
EKDAV Başkanı Miçooğulları
AA muhabirine çalışmaları değerlendiren EKDAV Başkanı, eski İzmir milletvekili Türkan Miçooğulları, bugüne kadar yapılan çalışmaların büyük bölümünün, şiddet uygulanan kişilerin kendilerini korumalarına ya da hakları konusunda bilgilendirilmelerine yönelik olduğunu belirtti.
 
Miçooğulları, şiddet uygulayan kişilerin bilinçlendirilmesinin, öfke kontrolünü, eylemlerinin mağdur üzerindeki etkilerini ve en önemlisi de hukuki sonuçlarını öğrenmelerinin, sorunun temelden çözülmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Şiddetin mağdurunun büyük ölçüde kadınlar olduğunu, Türkiye'de kadınların büyük bölümünün fiziksel şiddet davranışlarına ''kocamdır, döver'' şeklinde yaklaştığını ve aile içi şiddetin yakın zamana kadar aile içinde kapalı bir konu olarak değerlendirildiğini ifade eden Miçooğulları, çalışmalarda ortaya çıkan en somut konunun, ''şiddetin tanımı ve şiddet türleri konusundaki bilgisizlik'' olduğunu anlattı. Miçooğulları, şunları kaydetti:
''Türkiye'de bu konuda yeterli bilinç yok, her iki çalışma da bize bunu gösterdi. Toplumumuzun önemli bölümü, şiddetin ne olduğunun farkında değil, aile bireyleri de olsa, kimsenin kimseye şiddet uygulayamayacağı, sınırlayamayacağı konusunu yeni algılıyoruz. İlişkilerin nasıl olması gerektiği konusunda ciddi bir eğitime ihtiyaç var. Biz, çalışmalarımızın da sonuçlarını dikkate alarak, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin ana sınıfından başlayarak, eğitim içinde yer alması gerektiğini söylüyoruz. Eğitim çalışmaları sırasında, katılımcıların gösterdikleri ilgi beni duygulandırdı ve heyecanlandırdı. Çünkü anlattığınız zaman ilgi duyuyorlar, öfkenin kontrol edilebileceğini görüyorlar, çocuklarıyla ve eşleriyle olan ilişkilerini düzenlemek fikrine heyecanla yaklaşıyorlar.''
 
Kitapta yer alan dikkat çekici sonuçlardan birinin de çocuklarına şiddet uygulayan ebeveynlerin hemen hepsinin, çocukluklarında şiddete uğramaları ya da şiddete uğrayan kardeşe tanıklıkları olduğunu ifade eden Miçooğulları, böyle bir şiddet döngüsünün kırılabilmesinin, ancak şiddeti uygulayan bireyin rehabilite edilmesiyle sağlanabileceğini söyledi. (A.A)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'daki kaza ağır cezalık oldu
Karabağlar’da, kırmızı ışık ihlali sonucu meydana gelen kazada 2 kişinin ...
Çiftçi: ‘Gemi Mühendisleri Odası’nın yanındayız’
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin ...
Metropolis yeni projeyle turizm sektörüne kazandırılacak
Metropolis Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, ilk yerleşimi ...
 
Gediz Deltası foto safari cenneti
İzmir'in hemen yanıbaşındaki Gediz Deltası sadece flamingoların değil ...
'Yaradandan ötürü' Anayasa’ya girsin
Eski Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Adalı imzasıyla TBMM’ye gönderilen ...
Cübbeli Ahmet Hoca'ya Karagümrük gözaltısı
Kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, gözaltına ...
 
Cumhurbaşkanı Gül: Futboldan biraz soğudum
Cumhurbaşkanı Gül, veto ettiği "Şike Yasası" konusunda "Bundan dolayı ...
Vahşet! Boğazı kesilerek öldürüldü
Bergama’da , 31 yaşındaki taksi şoförü Süleyman Uçaker, aracının içinde ...
İzmir’de skandal: Kadına karakol dayağı!
İzmir’deki bir karakoldaki kamera kayıtlarında, ailesiyle birlikte bir ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva